Sănătatea copiilor în timpul sezonului rece: răceală, gripă, tuse, febră, imunitate - 11 întrebări și răspunsuri esențiale de la medici pediatri

Sănătatea copiilor în timpul sezonului rece: răceală, gripă, tuse, febră, imunitate - 11 întrebări și răspunsuri esențiale de la medici pediatri | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În sezonul rece, și mai ales fiind în colectivitate (creșă, grădiniță, școală) copiii pot avea și câte o răceală în fiecare lună. Condiția mai importantă este ca acea răceală să nu fie complicată (să nu necesite spitalizare, să nu fie o formă de pneumonie urâtă, să nu fie otite recurente, să nu necesite fiecare dintre aceste viroze antibiotic, copilul să nu ajungă cu insuficiențe respiratorii foarte des). Cele enumerate în paranteză ar fi semne că ceva nu este în regulă, nemaifiind vorba doar de număr, ci de gravitatea virozei respective. Dar răcelile sunt normale în primul an de activitate - spune doamna Dr. Roxana Hristianovici, medic specialist pediatru.

• Dar pe larg despre cum facem față răcelilor, nasurilor care curg, febrei și virozelor în sezonul rece - aflăm de la invitatele emisiunii noastre, medici specialiști pediatri: dna. Dr. Roxana Hristianovici și doamna Dr. Iulia Balint-Boia. Citește în continuare 11 întrebări și răspunsuri esențiale de la medicii pediatri.

pe scurt - 11 întrebări și răspunsuri de la medici pediatri despre răceală și viroze la copii, în timpul sezonului rece

Ce facem când copilul face complicații frecvente la răceală?
Ce recomandă medicii pentru consolidarea imunității copiilor?
Rolul vitamine C în timpul virozelor respiratorii
Secrețiile nazale și răceala
Câte zile dăm antibiotic unui copil?
Aspirina și paracetamolul sunt OK în răceală?
Ajută ca tratament naturist în răceli ceaiurile?
În cât timp poate să-și facă efectul o pastilă de paracetamol administrată unui bebeluș răcit, cu febră?
Dacă un copil tușește până vomită, ce este de făcut?
 

1. Ce e de făcut în momentul în care constatăm că un copil face complicații frecvente la răceli și 2: Cum evalueză medicii pediatri în cabinet astfel de cazuri?

În primul rând se pun întrebări legate de unde a plecat complicația respectivă (de la otită, de exemplu), și de modul în care s-a manifestat copilul în acea perioadă, ce simptome a avut. După acestea se evaluează contextul și se îndeamnă spre o examinare proprie (de exemplu, se analizează imunitatea). Cauzele unei complicații pot fi provocate și de mediul în care copilul trăiește, de aerul pe care îl respiră (dacă există mucegai pe pereți sau fumători în casă).

3. Ce este recomandat pentru imunitate? Mai ales, care este vitamina recomandată copilului predispus la infecții?

Orice ar fi prescris pentru imunitate, nu este dat de către medic pentru a crește imunitatea. Medicul se uită la tipul organismului respectiv și dacă are vreo carență pentru a o putea corecta. Pentru că un organism, dacă are anumite carențe, nu se poate apăra eficient în fața acelor răceli, iar un virus simplu, care ar trebui să cauzeze doar o răceală, poate să complice mai mult lucrurile. Nu se dorește o imunitate crescută artificial, ci reglarea celei pe care o avem. Se sugerează administrarea de Vitamina D, niciun organism neproducân-o, aceasta doar putând fi culeasă din alte surse. Se recomandă o anumită doză pe care să o luăm, dar nu neapărat toată viața, cel puțin în sezonul rece, când se și întunecă mai devreme. Nu există un supliment minune care să ajute copilul să nu mai răcească niciodată, din contră, răcelile sunt benefice, chiar dacă sunt sâcâitoare la vârsta mică. Ele ajută să ne consolidăm sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor.

4. Ce rol are vitamina C în perioada virozelor respiratorii?

Această vitamină este una agreată de noi, mai ales în perioadele cu viroze. Pe perioada răcelii nu mai putem consuma atât de multe fructe sau să mâncăm în general la fel de mult. Și atunci, când pragul este coborât, fiind slăbiți, este recomandată administrarea vitaminei C.
Dacă copilul este suferind de anemie, i se mai poate administra - pe lângă vitamina C și D, având un sistem imunitar mai slab - și Magneziu, Hemoglobină și Zinc. Pentru copiii ce refuză mâncărurile de origine animală, se recomandă chiar și vitamina A.
Au existat cazuri în care vitamina D era peste limită, devenind astfel toxică. Dacă se întâmplă acest lucru se face pauză o perioadă de la administarea dozei, sau se reduce doza astfel încât să fie ținută sub control. Se aplică și în cazul zincului, dacă acesta este puțin ne poate afecta imunitatea, dar zincul oferit în exces este și el periculos. Același lucru este valabil și pentru vitamina A.

Ad-Extra3:

5. Culoarea secrețiilor nazale reprezintă un diagnostic de răceală?

Nu neapărat, dacă copilul a stat mai mult timp cu acea muzcozitate în năsuc, poate peste noapte, a respirat mai mult pe gură, și dimineață punem ser și scoatem, e posibil ca mucișorii aceia să fie puțin mai galbeni dar fără să fie neapărat un semn de infecție bacteriană.
Atunci când sunt mulți mucișori, nasul fiind legat de urechi, se poate să apară otita. Legătura între nas și urechi se numește trompa lui Eustachio, iar la copii este mult mai orizontală. Poziția copilașilor fiind mai mereu pe spate, mucișorii ajung mult mai ușor din nas spre urechi, în spatele timpanului.

6. Câte zile este normal să dăm antibiotic unui copil?

Depinde de răceală, de unde este bacteria și despre ce bacterie este vorba. Într-o otită, în general, se dau 10 zile de antibiotic. Majoritatea antibioticelor se administrează 7 / 10, uneori chiar 14 zile, dacă este vorba de o infecție urinară, pe un rinichi malformat.

7. Aspirina și paracetamolul sunt OK în răceală?

Aspirina nu este indicată copilului. Putem să folosim totuși paracetamol și produse pe bază de ibuprofen pentru a corecta sau a controla febra copilului și durerile de cap sau cele musculare.

8. Ajută ca tratament naturist în răceli ceaiurile?

Un copil sub vârsta de 1 an nu este indicat să primească miere din cauza riscului asociat de botulism. În perioada 1 – 6 ani se aplică un mare NU în cazul antitusivelor. Acestea nu se administrează copilului pentru că nu se dorește suprimarea reflexului de tuse, reflex care este protectiv. Copilul tușește deoarece organismul reacționează prin acei receptori care sunt acolo, care au detectat că există un virus în organism. Dar ce facem cu tusea? În studii, mierea are un efect superior față de unele medicamente în calmarea reflexului de tuse. Deci un ceai cu lămâie și miere ar ajuta destul de mult împotriva unei răceli.

9. În cât timp poate să-și facă efectul o pastilă de paracetamol administrată unui bebeluș răcit, cu febră?

Acest lucru depinde foarte mult de momentul când a mâncat ultima dată copilul, dar nu e de așteptat să scadă febra în 10-15 minute sau chiar 20. În mod normal, o așteptare realistă ar fi aproximată o oră - o oră și puțin până ca acesta să-și facă efectul. Dacă febra este mare, trebuie apelat la măsuri fizice în timpul acestei așteptări, precum împachetări cu apă la temperatura camerei și băi hipotermizante. Paracetamolul reușește să reducă febra cam cu un grad - un grad și jumătate. Deci, dacă bebelușul are o febră de 40 grade C, să nu ne așteptăm ca acesta să devină total afebril după administrarea cu paracetamol. Dar nici nu trebuie insistat cu antitermicul dacă febra nu a scăzut de tot. De asemenea, acesta se administrează la copii nu în funcție de vârstă, ci de greutate, deci înainte de a-i da copilului ceva, să vă consultați cu medicul pediatru pentru doza potrivită.

10. Cât de mult ajută alăptarea la consolidarea imunității?

Nu există ceva care să ajute mai mult. Este standardul de aur în hrănirea copilului, laptele matern fiind plin de factori anti-infecțioși. Ajută cu atât mai mult dacă mama este cea care a răcit prima, și atunci copilul poate să facă o formă mult mai ușoară. Chiar dacă bebelușul este cel care răcește primul, laptele matern se adaptează și îl ajută pe sugar, crescând celulele de hemoglobină.

11. Dacă un copil tușește până vomită, ce este de făcut?

Atunci când tusea împiedică somnul, hrănirea și afectează calitatea vieții copilului, se impune un consult medical. Nu se poate da o recomandare efectivă și nu ar trebui încercate toate siropurile de tuse în ideea în care pentru copil n-o să funcționeze, pentru că tusea este un semn de boală, nu este o boală în sine.

♦ Mulțumim doamnei Dr. Roxana Hristianovici și doamnei Dr. Iulia Balint-Boia că ne-au fost alături cu informațiile prețioase oferite, sponsorului emisiunii Fiterman Pharma și partenerilor media Pedilactis.ro, ClubulBebelușilor.ro.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII