Provocările pielii acneice la adolescenți și soluția salvatoare pentru a-și recâștiga încrederea în sine

Provocarile pielii acneice la adolescenti si solutia salvatoare pentru a-si recastiga increderea in sine

Provocările pielii acneice la adolescenți și soluția salvatoare pentru a-și recâștiga încrederea în sine

Acneea este cea mai frecventă boală inflamatorie dermatologică, peste 80% dintre adolescenți fiind afectați de acnee.

De obicei, acneea se remite în jurul vârstei de 20-21 de ani, dar impactul acesteia asupra tinerilor este foarte mare, deoarece vorbim de leziuni stigmatizate pentru aspectul fizic, la o vârstă la care aspectul feței este probabil mai important ca oricând. Din nefericire, netratate, simptomele acneei juvenile pot dura până la 4-5 ani, apoi pielea începe să se echilibreze de la sine. Însă acneea poate afecta și adulții. Până la 40% dintre cei cu vârste între 20 și 45 de ani (preponderent femei) se confruntă cu diferite forme ale acneei.

Indiferent de vârstă, acneea poate influența interacțiunea cu colegii (de clasă sau serviciu), cariera profesională și viața de zi cu zi. De aceea este important ca acneea să fie tratată cu grijă, pielii să i se aloce timp și răbdare pentru a fi sănătoasă, deoarece acneea poate lăsa urme vizibile pe piele, dar poate avea și urmări psihologice precum sentimentul de inferioritate, complexe, teama de a interacționa cu cei din jur și nu numai.

Care sunt cauzele apariției acneei?

Motivul principal pentru care acneea este atât de comună la adolescenți este că pielea lor e afectată de modificările hormonale normale, ce caracterizează perioada de adolescență. Multe dintre schimbările care apar în timpul adolescenței sunt legate de acești hormoni, inclusiv de modificările pielii.

Principalul vinovat când vine vorba de acnee este testosteronul. Testosteronul este, de obicei, considerat un hormon masculin, dar corpul tuturor îl produce într-o anumită măsură. Cantitatea de testosteron din corpul nostru crește în timpul pubertății, în special la băieți. Acesta este motivul pentru care acneea este mai frecventă la băieții adolescenți decât la fete. Legătura cu hormonii explică, de asemenea, de ce femeile se confruntă adesea cu acneea adultă care este legată de ciclul menstrual sau în perioada sarcinii.

Creșterea nivelului de testosteron pe care o experimentăm în timpul pubertății poate provoca acnee, deoarece face ca glandele sebacee din piele să crească. Se produce astfel mai mult din substanța uleioasă cunoscută sub numele de sebum care, de obicei, ajunge la suprafață prin pori, astfel încât să poată proteja pielea. Cu toate acestea, atunci când se produce mult sebum în timpul adolescenței, porii se pot bloca. Uleiul rămâne prins în interior, unde poate atrage bacteriile care provoacă roșeața și inflamarea, asociate cu acneea.

În lupta cu acneea nu există quick fix, doar răbdare și perseverență. Este nevoie de o rutină zilnică de igienă și îngrijire potrivită tipului de piele. Dar există o soluție! Care? Simplu: consultații dermatologice gratuite, online, pentru adolescenții care se confruntă cu acneea. Un pas important pentru a-și îngriji pielea corect, dar și pentru a recâștiga încrederea în sine.

Cum se manifestă acneea?

În acnee apar câteva tipuri de leziuni, iar două dintre acestea sunt leziuni neinflamatorii, fără roșeață, cauzate de acumulări de sebum. Acestea reprezintă comedoamele deschise (punctele negre) și comedoamele închise (punctele albe). În continuare, dacă sebumul stagnează, se dezvoltă microbi din flora normală a pielii care determină roșeața/inflamația și apariția de pustule, care se pot vindeca cu cicatrici.

Cu toate acestea, acneea nu este o boală infecțioasă, deci nu este contagioasă. Leziunile sunt prezente doar în zonele cu exces de sebum (față și partea superioară a corpului).

Cum poate fi tratată acneea?

În tratarea corectă a acneei este important să consulți un medic dermatolog care te poate ajuta cu soluția potrivită pielii tale, în funcție de tipologie și cauzele particulare. Însă este important să știi că tratamentul acneei are nevoie de timp și de răbdare pentru a avea rezultate. Poate dura până la 4 săptămâni să începi să vezi îmbunătățirile și încă pe atât ca semnele să dispară. Este normal ca la începutul procesului pielea ta să devină mai roșie, să apară ușoare mâncărimi cutanate sau pete uscate. Dar ele nu ar trebui să te descurajeze și să întrerupi prematur tratamentul. Din contră, chiar și după apariția îmbunătățirilor ar trebui să continui să ai grijă de pielea ta pentru a preveni recidiva.

Toate formele de acnee pot fi tratate cu succes, dar tratamentul diferă în funcție de forma de acnee. Formele foarte ușoare și ușoare pot fi tratate exclusiv cu produse dermatocosmetice specifice tenului acneic. Dacă severitatea acneei este medie sau mare, pe lângă produsele dermatocosmetice se pot adăuga medicamente de uz local, iar în cazurile mai severe, medicamente orale (folosite doar la recomandarea medicului dermatolog).

Sfaturi de îngrijire a pielii acneice

Recomandarea domnului Dr. Cătălin Popescu este spălarea pe față de două ori pe zi, cu produse de igienă create pentru pielea acneică, dar fără a o usca excesiv. Se pot folosi soluții micelare demachiante, geluri spumante pentru spălare, dar cel mai important, nu trebuie să lipsească produsele de hidratare a pielii, fără a încărca porii și dezechilibra sebumul.

Atenție: o sursă bună de informare este esențială pentru alegerea unor produse potrivite tipului de piele.

Descoperă sfaturile sale într-un interviu exclusiv:

Ai nevoie de ajutor pentru a trata acneea?

Platforma SOSmydoctor se numără printre cele mai populare servicii de telemedicină din România și te ajută să intri în legătură cu medici de renume oriunde te-ai afla. Astfel, îți vei putea programa o consultație online în funcție de programul tău și nu va fi nevoie să mergi într-un cabinet fizic.

Hai în programul Bioderma și descoperă sfaturile personalizate ale medicilor dermatologi. Tot ce trebuie să faci este să intri pe platforma SOSmydoctor și să te programezi pentru o consultație online gratuit, în urma căreia vei primi și un VOUCHER de reducere pentru gama Sebium, special creată pentru îngrijirea pielii mixte, grase sau predispuse la acnee. Hai să dăm împreună CANCEL acneei!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII