Acneea, o provocare pentru adolescenți, dar și pentru noi, ca părinți - Sfaturile psihologului și importanța unei rutine de îngrijire corespunzătoare pentru piele

Acneea, o provocare pentru adolescenti, dar si pentru noi, ca parinti - Sfaturile psihologului si importanta unei rutine de ingrijire corespunzatoare pentru piele

Acneea, o provocare pentru adolescenți, dar și pentru noi, ca părinți - Sfaturile psihologului și importanța unei rutine de îngrijire corespunzătoare pentru piele

A fi părintele unui adolescent vine cu propriul set de provocări. Maturitatea vine cu timpul, iar pe măsură ce copiii cresc, vor experimenta și multe schimbări cărora trebuie să le facă față. Una dintre acestea este reprezentată de efectele hormonale asupra pielii și efectele acneei asupra stimei de sine.

Ei bine, acneea este o provocare pentru adolescenți, dar și pentru noi, ca părinți. Cum ne dăm seama că situația poate fi rezolvată cu succes doar cu ajutorul recomandărilor de specialitate din partea unui medic dermatolog și cum facem primul pas în acest sens? Cum îi îndrumăm, în calitate de părinți?

Cei mai mulți adolescenți vor experimenta la un moment dat o formă de acnee

Apariția acneei este o provocare - dar o provocare care poate aduce jenă și sentimente de izolare pentru adolescentul tău. Din fericire, acneea poate fi tratată, însă este nevoie de răbdare și o rutină de îngrijire corespunzătoare.

Rutina de îngrijire adaptată nevoilor pielii acneice este obligatorie pentru a ține sub control simptomele. Un produs de curățare blând, special conceput pentru a oferi pielii o îngrijire eficientă este ideal de folosit de două ori pe zi, dimineața și seara, chiar și atunci când nu a fost aplicat machiaj, în cazul fetelor. După curățarea temeinică, trebuie aplicat produsul de îngrijire (crema).

Când este, totuși, nevoie de ajutor specializat?

Solicitarea ajutorului unui medic dermatolog îi va oferi adolescentului posibilitatea de a folosi un tratament specific, personalizat, acela de care are nevoie pentru ca pielea lui să fie într-o formă mai bună și să țină simptomele sub control, dar și să înțeleagă cum se aplică tratamentul și care sunt beneficiile pe termen scurt sau lung.

Așadar, dacă adolescentul tău se confruntă cu acneea, identificarea unui tratament adecvat este esențială pentru a preveni apariția cicatricilor și agravarea simptomatologiei. Nu ezita și îndrumă-l către o consultație cu un medic dermatolog. Vestea bună este că o poate face chiar acum, GRATUIT, online, prin intermediul programului lansat de Bioderma în aplicația SOSmydoctor.

Pentru a obține sfaturi personalizate și consultanță online de la medicul dermatolog, intră în programul Bioderma și programează-te pentru o consultație online gratuită prin platforma SOSmydoctor. Mai mult, la finalul consultației, primești un VOUCHER de reducere pentru gama Sebium, special creată pentru îngrijirea pielii mixte, grase sau predispuse la acnee. Hai să dăm împreună CANCEL acneei.

Care sunt semnele că un adolescent este tulburat din cauza acneei?

Pe de o parte, adolescentul ar putea să încerce să compenseze imperfecțiunile tenului și să intre în rolul bufonului - să facă foarte multe glume, să fie dezinvolt, să pară că se simte extrem de confortabil în propria piele. Mai există și cealaltă extremă, în care adolescentul nu vorbește, nu interacționează cu ceilalți și încearcă să nu fie vizibil, făcând tot posibilul ca ceilalți să nu îl observe.

Dar să nu uităm că una dintre nevoile noastre cele mai mari, indiferent de vârstă, este nevoia de apartenență, iar în momentul în care un adolescent este "invizibil" și nu există niciun schimb de energie între el și ceilalți, adolescentul suferă, iar toată povestea cu acneea se transformă într-o dramă psihologică, într-o serie de îngrijorări, preocupări, etc.

Cum putem aborda problemele adolescenţilor cu acnee - Sfatul psihologului

Principala problemă de sănătate mentală cu care se confruntă omenirea - și este valabil atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți - este depresia, care vine cu o serie de minciuni la adresa propriei persoane, cum ar fi: "Am multe defecte", "Nu mă iubește nimeni", "Ceilalți se uită la mine ciudat". Însă, atunci când mintea s-a împrietenit cu această stare de depresie, ne întrebăm adesea dacă nu ne-ar fi mai bine în altă parte sau să o luăm de la capăt. Și este greu pentru acei adolescenți care nu au un adult de încredere în jurul lor să își păstreze speranța în astfel de momente dificile și să nu se izoleze de familie și chiar de grupul de prieteni.

Așadar, e important să rămânem un sprijin de nădejde pentru copiii noștri, indiferent de provocări: relațiile cu cei din jur, acnee, examene și alte perioade stresante la liceu, dezamăgiri legate de evoluția de la școală etc.

Atunci când vine vorba despre adolescenți, responsabilitatea noastră, ca adulți, este să observăm ce se întâmplă în spatele comportamentului și să ne uităm la emoțiile și sentimentele adolescentului.

În momentul în care se creează această tendință de a vedea tristețea, anxietatea, frustrarea, durerea, suferința, noi ca părinți/adulți trebuie să îi confirmăm adolescentului că ceea ce simte este în regulă, face parte din viață și este ok să simțim ceea ce trăim. Chiar dacă în conversațiile dintre noi și copil există tensiuni, asta nu înseamnă că nu există iubire, prețuire, și că nu suntem importanți unul pentru celălalt. Dar dacă nu purtăm astfel de conversații și nu punem accentul pe sentimentul adolescentului, el se va distanța, se va izola.

Pentru a-l proteja pe adolescentul nostru, pentru a-l ajuta să-și găsească direcția în viață, pentru a-l orienta spre calea succesului, este foarte important să avem grijă de calitatea relației noastre și să îi oferim sprijinul necondiționat.

Din nefericire, nu suntem crescuți sau educați să acceptăm diferențele semenilor și să ne exprimăm curiozitatea față de ele. Ci mai degrabă să le respingem și să ne distanțăm de acei oameni care sunt diferiți de noi. De aceea, trebuie să vorbim cu adolescentul nostru și să îl întrebăm ce îl sperie, ce îl preocupă și care este îngrijorarea sa, pentru că fiecare comportament are sens, nimic nu se întâmplă din senin.

Nu ne putem aștepta ca adolescentul să aibă încredere în el dacă noi nu îl ajutăm să își construiască și să își consolideze această încredere. Cu toții suntem într-un proces de dezvoltare și nu trebuie să fim perfecți!

Însă, este important să ne simțim bine cu noi, în pielea noastră. Iar dacă acneea îl face pe copilul tău să se simtă mai puțin încrezător, mai trist, mai puțin dornic de a socializa, un prim pas este să îl îndrumi să discute cu medicul specialist. De asemenea, nu uita că poate face asta online, simplu, rapid și complet gratuit. Tot ce trebuie să facă este să își descarce aplicația SOSmydoctor și să programeze o consultație online cu un medic dermatolog, gata să îl îndrume către un tratament potrivit, în funcție de severitatea acneei sau tipul tenului și să îi ofere explicațiile atât de necesare pentru a înțelege că nu este singur, că și alte persoane de vârsta lui se confruntă cu aceste probleme și că se poate găsi o rezolvare.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII