Eczema in timpul sarcinii: ce e bine de știut

Eczema in timpul sarcinii -  ce e bine de stiut

Eczema in timpul sarcinii: ce e bine de știut

Eczema este un termen umbrelă pentru mai multe afecțiuni ale pielii care pot provoca modificări de culoare, mâncărime și inflamație. Oamenii de toate vârstele pot face eczeme, de la sugari la adulți în vârstă. Tipurile comune de eczeme includ dermatita atopică, dermatita de contact și dermatita seboreică.

Femeile cu eczemă pot prezenta crize în timpul sarcinii sau pot descoperi că simptomele lor dispar complet. Femeile însărcinate care nu au eczeme pot însă dezvolta simptome ca urmare a sarcinii.

Vei citi:
Cât de frecventă este eczema în timpul sarcinii?
Tipuri de eczeme de sarcină
Simptomele eczemei în perioada sarcinii
Tratamentul eczemei în perioada sarcinii
Eczema și alăptarea
Sarcina poate cauza eczeme?
Ce creme sunt recomandate în sarcină?
Eczema de sarcină dispare?
Se pot folosi tratamente pentru eczemă în timpul alăptării?

Cât de frecventă este eczema în timpul sarcinii?

Eczema reprezintă o treime până la jumătate din toate cazurile de dermatită în timpul sarcinii. Potrivit Asociației Naționale de Eczemă, femeile sunt mai predispuse să sufere de eczemă decât bărbații. Este aproape la fel de comună la oameni de toate culorile pielii, rasele și etniile.

Tipuri de eczeme de sarcină

Sarcina afectează eczema diferit de la persoană la persoană. Cu toate acestea, termenul umbrelă „erupție atopică a sarcinii” se referă, în general, la izbucnirile de dermatită care apar în timpul sarcinii.

Aceasta include crize la persoanele care au avut deja tipuri comune de eczeme, cum ar fi dermatita atopică, înainte de a rămâne însărcinate. Aceștia pot experimenta o agravare temporară a simptomelor sau simptomele se pot îmbunătăți temporar.

În alte cazuri, erupția atopică a sarcinii poate însemna o apariție a dermatitei la o persoană care de obicei nu are eczeme. Aceasta poate fi dermatita atopică, dar poate însemna și alte afecțiuni, cum ar fi pruritul de sarcină sau foliculita pruriginoasă a sarcinii.

Acestea dispar de obicei după naștere. În toate cazurile, este de obicei rezultatul impactului temporar al sarcinii asupra sistemului imunitar.

Mai rar, o persoană însărcinată poate dezvolta, de asemenea, simptome mai severe ale altor tipuri de eczeme sau dermatită, cum ar fi dermatita veziculoasă a mâinii, care este cunoscută și sub numele de eczemă dishidrotică.

Simptomele eczemei în perioada sarcinii

În timp ce simptomele eczemei ​​pot fi dureroase și inconfortabile, eczema nu este periculoasă pentru copil și nu este contagioasă.

Simptomele eczemei ​​pot include:

 piele iritată;
 pete aspre sau solzoase care pot curge sau se pot forma cruste;
 piele uscată, sensibilă sau inflamată.

Majoritatea femeilor cu eczeme în timpul sarcinii vor dezvolta leziuni pe cutele articulațiilor, cum ar fi coatele, genunchii și gleznele. Aproximativ o treime va dezvolta leziuni pe trunchi sau membre.

Pentru gravidele cu pielea deschisă la culoare, petele de eczemă pot apărea roșii și inflamate. Pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare, eczema poate face pielea să pară cenușie sau gri. Unele pete pot apărea mai închise decât pielea din jur sau pot avea o nuanță maro sau violet.

Unele gravide au toate aceste simptome, în timp ce altele pot avea doar câteva. De asemenea, simptomele pot varia ca severitate.

Unele gravide au simptome severe care le împiedică să facă anumite activități de zi cu zi, în timp ce altele consideră că simptomele lor sunt foarte ușoare și nu deranjează.

Ad-Extra3:

Tratamentul eczemei în perioada sarcinii

Tratarea eczemei ​​în timpul sarcinii poate fi o provocare, deoarecre multe dintre medicamente pot dăuna fătului în curs de dezvoltare. Dar poate depinde și de tipul de eczemă pe care o are gravida.

Există mai multe opțiuni relativ sigure, inclusiv:

Steroizi topici, ușori până la moderați: Ameliorează mâncărimile și a altor simptome atunci când sunt aplicați pe pielea afectată.
Antihistaminice orale: Medicii prescriu de obicei loratadină (Claritin) sau cetirizină (Zyrtec).
Ultraviolete B: Unele cercetări au arătat că lumina UVB a ajutat la reducerea simptomelor eczemei, mai ales atunci când steroizii nu au fost eficienți. Similar cu steroizii topici, lumina UVB este sigură în timpul sarcinii.

Atunci când aceste tratamente nu sunt eficiente, alte opțiuni includ:

 steroizi topici mai puternici;
 steroizi orali;
 ciclosporină și alte medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Înainte de a începe oricare dintre aceste medicamente, este important ca gravidele să aibă o discuție detaliată cu un medic despre riscurile și beneficiile administrării lor în timpul sarcinii.

Ce trebuie evitat

O gravidă ar trebui să evite complet anumite tratamente. Acestea includ metotrexat, psoralen plus UVA (PUVA) și Toctino (alitretinoin).

În plus, în timp ce eczema în sine nu afectează fertilitatea, o gravidă va trebui să oprească aceste medicamente dacă încearcă să conceapă pentru a elimina orice risc potențial pentru embrion. Acest lucru se poate extinde și la partenerul care nu va avea sarcina.

O gravidă care are deja eczemă și rămâne însărcinată sau o femeie care încearcă să rămână însărcinată, ar trebui să discute cu un medic despre medicamentele pe care le ia cât mai curând posibil. După sarcină, o mamă care alăptează poate fi nevoită, de asemenea, să evite aceste medicamente.

Remedii naturale pentru eczemă

Remediile la domiciliu pot fi foarte eficiente în gestionarea unora dintre disconforturile asociate cu eczema.

Unele remedii la domiciliu pe care o gravidă le poate încerca includ:

 Hidratarea: Utilizarea regulată a cremelor hidratante și emolientelor este crucială atunci când se tratează eczeme. Alege o loțiune blândă, fără miros și hipoalergenică. Pe lângă faptul că este sănătos pentru organism și pentru copilul în creștere, bea suficientă apă - este esențială pentru sănătatea pielii.
 Dușurile calde: dușurile fierbinți pot usca pielea. Treci la apă călduță și hidratează-te imediat după ce ai ieșit de la duș sau de la baie.
 Purtarea îmbrăcămintei largi: Evită să porți ceva prea strâmt. Îmbrăcămintea strâmtă poate reține căldura și poate irita pielea. Alege fibre naturale, cum ar fi bumbacul.
 Evitarea săpunurilor sau demachiantelor dure: Aceste produse pot agrava eczemele. Treci la cele organice și blânde, care sunt hipoalergenice. Pe lângă săpun și geluri de spălat corporale, alege și detergenți mai blânzi.

Unele gravide aleg să folosească remedii naturale pentru a-și controla simptomele, inclusiv:

 Ulei de nucă de cocos: Este un emolient hidratant natural cunoscut pentru reducerea inflamației. Se poate folosi ca loțiune și poate fi aplicat direct pe pielea iritată.
 Modificări alimentare: Unele alimente pot crește inflamația în organism, inclusiv pe piele. Eliminarea lactatelor și a glutenului poate fi un început. De asemenea, consumul de alimente integrale, neprocesate, este un sfat bun pentru oricine, în special pentru femeile însărcinate.
 Probiotice: Există tulpini sănătoase de bacterii pe tot corpul, inclusiv pe piele și intestin. Probioticele pot ajuta la prevenirea eczemei ​​la unele gravide, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură.

Eczema și alăptarea

Pentru unele gravide, crizele de eczemă continuă după naștere. Altele dezvoltă eczeme pe sau în jurul sânului și mamelonului, mai ales dacă alăptează.

Cremele hidratante și steroizii ușori până la moderați pot trata, de obicei, simptomele, dar este important să speli bine medicamentul înainte de următoarea hrănire.

Sarcina poate cauza eczeme?

Modificările aduse corpului în timpul sarcinii pot face să apară afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Modificările hormonale pot afecta echilibrul celulelor din organism care protejează bariera pielii. Când se întâmplă acest lucru, celulele imune pot începe să atace celulele pielii. Acest lucru poate duce la eczeme.

Ce creme sunt recomandate în sarcină?

Tratamentul pentru eczeme în timpul sarcinii poate fi o provocare. Trebuie să fie eficient pentru gravida cu eczemă, dar sigur pentru fătul în curs de dezvoltare. O gravidă va folosi de obicei creme hidratante și emolienți ca opțiune nemedicamentoasă. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să ia corticosteroizi topici, cum ar fi hidrocortizon și betametazonă, care sunt, de asemenea, sigure de utilizat. Dacă aceste opțiuni nu funcționează, medicul poate prescrie terapie cu lumină UV, alți steroizi topici sau ciclosporină A.

Eczema de sarcină dispare?

Femeile care dezvoltă eczeme în timpul sarcinii pot să nu prezinte simptome după naștere. Cu toate acestea, afecțiunea ar putea reveni în viitoarele sarcini sau după nașterea copilului. Dacă o gravidă prezintă simptome de eczemă după nașterea unui copil, poate avea nevoie de tratamente mai puternice dacă sau atunci când nu alăptează.

Se pot folosi tratamente pentru eczemă în timpul alăptării?

Mamele cu eczemă care alăptează pot folosi unele tratamente pentru eczemă. Cu toate acestea, ele vor trebui să fie precaute în privința expunerii copilului. Unele creme hidratante și emoliente sunt sigure de utilizat, dar este posibil ca steroizii sau alte tratamente topice să nu fie. Consultarea unui medic poate ajuta o gravidă să înțeleagă când și cum să folosească tratamentele pentru eczemă în timpul alăptării.

Deși incomodă, eczema în timpul sarcinii nu este periculoasă nici pentru mamă, nici pentru copil.

Există multe opțiuni de tratament, dar este esențial pentru gravide sau cele care încearcă să rămână însărcinate să discute cu un medic despre opțiunile care sunt sigure pentru ele.

► Citeste si Anumite alimente sunt cauza ascunsa a eczemelor - iata sfatul medicului dermatolog

Colestaza gravidica - Mancarimea intensa a pielii in timpul sarcinii

Trimestrul al treilea de sarcina este, din anumite puncte de vedere, partea cea mai frumoasa a sarcinii, pentru ca el se finalizeaza cu nasterea mult asteptata, dar este si o perioada plina de riscuri pentru mama si pentru fat.

Colestaza gravidica sau mancarime ale pielii in timpul sarcinii – o alta afectiune specifica a trimestrului 3 de sarcina.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.


Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iunie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII