Prima căniță a bebelușului: un pas mic pentru mamă, un salt uriaș pentru bebe
Pentru bebeluși și copii mici, a învăța să bea dintr-o cană face parte din procesul de a învăța să se hrănească singuri. Acestea sunt abilități importante pentru creșterea independentă a copiilor.
Când facem trecerea de la biberon la căniță, cum învățăm bebelușul să bea cu cănița și cel mai important, ce căniță alegem?
Când facem trecerea de la biberon la căniță?
Unii bebeluși vor accepta mai repede trecerea, cam de pe la vârsta de 6 luni, iar alții abia după un an.
Să ne reamintim că hidratarea corpului este la fel de importantă ca și consumul alimentelor solide. Părinții se confruntă zilnic cu o îndatorire importantă: asigurarea unei cantități adecvate de lichide în alimentația zilnică a bebelușului lor.
Potrivit îndrumărilor actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bebelușii alăptați nu au nevoie de alte lichide înainte de încheierea primelor șase luni de viață. Pentru ei, laptele matern înseamnă atât o băutură (laptele de început, din prima fază), cât și o masă sățioasă (laptele din a doua fază și cel din alăptarea nocturnă).
Sugarii alimentați cu biberonul trebuie să fie hrăniți cu formulă de lapte praf până la încheierea celei de-a patra luni de viață. Trebuie reținut totuși, că în ciuda eforturilor producătorilor de a face acest lapte cât mai asemănător laptelui matern, el este mai gros și uneori probabil că nu potolește pe deplin setea bebelușului. Dacă îți hrănești bebelușul cu lapte praf, ceea ce poți face este să îi dai lichide suplimentare, în special pe timpul valurilor de căldură, astfel încât între mesele formate din formulă de lapte praf să primească alte lichide, de preferință apă.
Când bebelușul începe să consume alimente solide (de la vârsta de 6 luni), va începe să aibă nevoie de puțină apă în plus în alimentația sa pentru a preveni constipația. Această apă se adaugă laptelui matern sau hrănirii obișnuite cu biberonul și este de obicei introdusă cu ajutorul unei cănițe la orele mesei/gustării. Este, de asemenea, un moment în care învață abilitățile de a mânca, de a duce mâncarea în gură, de a bea din diferite căni. În același timp, bebelușul are nevoie să-și dezvolte mușchii maxilarului, ai limbii și ai obrajilor, mecanismele de deglutiție, adică abilitățile motorii orale.
Cum învățăm bebelușul să bea cu cănița?
Câțiva bebeluși vor învăța imediat să bea din căniță, iar altora le vor lua mult timp să se obișnuiască cu ea. Pentru ca trecerea să fie cât mai ușoară, specialiștii recomandă următoarele:
Alege o căniță cu o duză asemănătoare cu tetina, mai fină și flexibilă, și care picură foarte puțin. Astfel, bebelușului i se va părea acest lucru familiar și o va accepta imediat.
Oferă-i un exemplu, arată-i cum se bea din căniță.
Lasă-l să se obișnuiască singur un timp. Poți să-i pui în căniță puțină apă.
Încurajează bebelușul (ori de câte ori crezi) să folosească cănița. Ajută-l la ghidarea căniței - pune-ți ușor mâinile peste ale sale și du-o încet la gură.
Ce facem dacă bebelușul refuză cănița?
La început, unii bebeluși nu vor deloc să bea din căniță și probabil nici nu se vor uita la ea. Când refuză să bea din căniță, folosește următoarele trucuri:
înmoaie tetina cănii în lapte sau suc de fructe/legume proaspăt stors, pentru ca bebelușul să poată simți că în căniță este ceva familiar;
atinge cu vârful tetinei gurița bebelușului (așa vei stimula reflexul de supt);
oferă-i cana atunci când este într-o dispoziție bună. Cel mai mai bun moment pentru a-ți încuraja copilul să folosească o căniță este atunci când este odihnit, nu când îi este foame, sete, când e morocănos sau obosit.
Cât de mult lapte, suc sau apă să îi oferim zilnic în căniță?
Dacă bebelușul a început imediat să bea din căniță înainte de a bea suc sau tot laptele, oferă-i o mică cantitate de lapte matern sau alt tip de lapte în căniță în fiecare zi. Atunci când observi că este însetat între mese, reumple-i cănița cu apă. Când micuțul începe să bea suc (nu mai devreme de un an), nu îi pune mai mult de jumătate de căniță de suc pe zi.
Prima Cană Easy Switch LOVI - perfectă pentru copilul tău atunci când va începe să bea din cană
LOVI Prima Cană Easy Switch are o tetină extrem de moale profilată ca o linguriță, care permite învățarea mai ușoară a băutului. Duza este special concepută astfel încât apa să poată picura puțin, iar copilul să nu fie descurajat la primele încercări de a bea.
Mânerele sunt adaptate la mânuțele copilului.
Cana este comodă, micuță și ușoară.
Alege întotdeauna o cană cu care copilul tău să facă primul pas către a bea singur. Găsești această cană în două dintre colecțiile tale preferate: Buddy Bear și Indian Summer!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII