Flurona la copii: ce trebuie să știe părintii despre aceasta dublă infectare cu gripă și coronavirus
Flurona reprezinta o infectie combinata de gripa si SARS-CoV-2. Practic, pacientul are atat gripa cat si COVID-19 in acelasi timp. Termenul "flurona" nu este nou, el a fost utilizat pentru prima data la sfarsitul anilor 2020 in Israel, pentru a descrie situatia in care un pacient este diagnosticat cu ambele, COVID-19 si gripa simultan.
Gripa, Covid-19 si alte infectii respiratorii sezoniere pot avea simptome similare, dar exista cateva diferente cheie care le pot ajuta pe medici sa faca diferenta intre aceste afectiuni. Gripa are un debut brusc si simptome precum febra, oboseala, tuse, dureri musculare si de cap, in timp ce raceala are un debut mai lent si simptome precum rinoree, dureri in gat, dureri musculare si de cap, si o tuse moderata. La Covid-19 simptomele variaza de la moderat la sever si pot include febra si tuse uscata, dar mai putin frecvent dureri musculare si de cap sau dureri in gat comparativ cu gripa.
Si gripa si Covid-19 = FLURONA
Gripa si COVID-19 sunt doua boli diferite, gripa este cauzată de virusul influenza si COVID-19 este cauzat de virusul SARS-CoV-2. Simptomele comune ale acestor boli sunt: febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, oboseală și dureri de gât. Vaccinarea este una dintre cele mai bune metode de prevenire a infectării cu virusul gripal, vaccinul antigripal poate fi obținut prin intermediul medicului de familie sau prin farmacii.
Gripa este o infectie respiratorie acuta virala cauzata de virusul gripal. Exista patru tipuri de virus gripal: A, B, C si D. Tipurile A si B sunt cele care cauzeaza epidemii sezoniere de gripa, in timp ce tipul C produce simptome usoare si nu se raspandeste atat de usor. Despre virusul gripal tip D nu se stie daca poate fi transmis la oameni.
Prevenirea gripei poate fi realizata prin vaccinare antigripala anuala, care ajuta la limitarea raspandirii virusurilor gripale. Componenta vaccinului este actualizata periodic pentru a se adapta la noile tulpini virale, de aceea este recomandat sa te vaccinezi in fiecare an la inceputul sezonului rece. Vaccinul antigripal nu cauzeaza gripa, ci stimuleaza organismul sa produca anticorpi care ofera protectie impotriva gripei.
In afara de vaccinare, este important sa adopti un comportament precaut pentru a preveni infectia cu gripa. Acest lucru include evitarea contactului cu persoane care prezinta simptome de infectie respiratorie, evitarea spatiilor aglomerate si neaerisite, spalarea frecventa a mainilor, utilizarea unui servetel sau batista nazala pentru a acoperi gura cand tusesti sau stranuti, si adoptarea unui stil de viata sanatos.
Simptome de flurona
Deoarece Flurona este o combinație de coronavirus și gripă, tehnic, copilul putea avea simptome ale ambelor boli în același timp. Desigur, flurona se va prezenta diferit pentru fiecare persoană și, precum în cazul oricărui virus, simptomele pot varia de la ușoare la severe. Persoanele mai în vârstă și cele cu sisteme imunitare compromise ar putea fi la un risc mai mare pentru complicații.
Unele simptome ale gripei și COVID se suprapun. Conform Academiei Americane de Pediatrie, simptomele coronavirusului ar putea include:
♦ febră
♦ tuse
♦ dificultate de respirație
♦ oboseală
♦ nas înfundat sau curgător
♦ durere în gât
♦ dureri de cap
♦ probleme gastrointestinale (greață, vărsături, diaree)
♦ pierderea gustului sau mirosului
Pe de altă parte, simptomele gripei includ:
♦ Febra si/sau frisoane
♦ Dureri de cap
♦ Dureri musculare
♦ in gat
♦Oboseala
♦ Tuse
♦ Secretii nazale ori nas infundat
♦ Varsaturi si/sau diaree (în special la copii)
Semnale alarmante in cazul gripei: probleme de respiratie, dureri in piept, ameteli, convulsii si slabiciune musculara ori dureri musculare severe - reprezinta indicatie de vizita medicala cat mai repede posibil. Pe langa cele enumerate, la copii se impune consultul medical si la aparitia deshidratarii.
Ad-Extra3:
Simptome de COVID-19
♦ Febra si/sau frisoane
♦Tuse
♦Oboseala
♦Pierderea gustului sau a mirosului
♦ dificultate respiratorie
♦ Dureri musculare
♦ Durere de gat
♦ Secretii nazale
♦ Durere de cap
♦ Dureri in piept
♦ Inrosirea ochilor (conjunctivita)
♦ Greata
♦ Varsaturi
♦ Diaree
♦ Eczema.
Pentru ca simptomele gripei si ale COVID-19 se suprapun, strict din prima simptomatologiei este greu de stabilit daca pacientul are Covid, gripa, ambele sau o viroza cauzata de alte virusuri. Diagnosticarea se poate realiza doar in urma testarii ce identifica agentul patogen care a cauzat boala.
Diagnosticarea și tratarea Fluronei
Să presupunem că al tau copil se se îmbolnăvește brusc de dureri musculare, febră și nas curgător. Cum poți să-ți dai seama dacă are COVID-19, gripa sau o combinație a acestor boli? Cel mai bun mod de a diferenția între boli este să il testezi. Se poate face un test pentru gripă dar si unul pentru COVID..
Doctorul te poate ajuta și cu un plan de tratament. Orice persoană care experimentează simptome noi de infecție respiratorie superioară, și mai important, febră, ar trebui să se considere contagioasă. Dacă ești tânăr și sănătos, cel mai bine este să rămâi acasă, să te carantinezi dacă e posibil, să te hidratezi", și să iei medicamente conform necesității pentru febră și dureri musculare", spune Stefana Zamfir, medic pediatru "Dacă ai probleme cu respirația - respiri mai repede, te doare să respiri sau ai o tuse ușoară frecventă - atunci ar trebui să fii văzut imediat de un medic."
Pentru a trata gripa, doctorul copilului tău poate prescrie un medicament antiviral (Tamiflu), atât timp cât este luat în primele 48 de ore de la apariția simptomelor. "Acest medicament încetinește replicarea (împărțirea) virusului și poate face boala mai ușoară și poate scurta perioada de timp în care ești bolnav". spune Stefana Zamfir, medic pediatru
Despre viroze mai cititi
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Material aprobat de dna medic pediatru Stefana Zamfir
referinte medicale:
Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii
WebMd.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII