Cât de importantă este imunizarea antigripală a întregii familii și de ce?

Cat de importanta este imunizarea antigripala a intregii familii si de ce?

Cât de importantă este imunizarea antigripală a întregii familii și de ce?

De ce este important să te protejezi de gripă - mai ales anul acesta? În primul rând, pentru că acest sezon gripal vine în timp ce luptăm deja de 2 ani cu o pandemie globală de COVID-19, iar aceste două boli respiratorii contagioase prezintă simptome foarte asemănătoare.

Ce este, de fapt, imunizarea?

Imunizarea este o poveste de succes în domeniul sănătății și dezvoltării globale, salvând milioane de vieți în fiecare an. Vaccinurile reduc riscurile de a ne îmbolnăvi, lucrând cu apărarea naturală a corpului pentru a construi protecție. Când primești un vaccin, sistemul tău imunitar răspunde.

Pe scurt, imunizarea este un proces prin care o persoană devine protejată împotriva unei boli prin vaccinare.

În contextul prelungit al COVID-19, vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023 trebuie să fie o prioritate pentru a preveni o dublă amenințare la adresa sănătății publice.

Cum ne putem imuniza împotriva gripei și care sunt beneficiile imunizării antigripale?

Există multe motive pentru a administra un vaccin antigripal în fiecare an. Iar mai jos, am enumerat un rezumat al beneficiilor vaccinării împotriva gripei și studii științifice selectate care susțin aceste beneficii:

♦ Vaccinarea împotriva gripei ne poate ajuta să nu ne îmbolnăvim de gripă. Vaccinul antigripal previne milioane de îmbolnăviri și vizite medicale legate de gripă în fiecare an. De exemplu, în perioada 2019-2020(1), în ultimul sezon de gripă anterior pandemiei de COVID-19, vaccinarea antigripală a prevenit aproximativ 7,5 milioane de boli gripale, 3,7 milioane de vizite medicale asociate gripei, 105.000 de spitalizări asociate gripei și 6.300 de decese asociate gripei.
♦ În perioadele în care virusurile vaccinului antigripal sunt similare cu virusurile gripale circulante, s-a demonstrat că vaccinul antigripal reduce riscul de a trebui să mergi la medic din cauza gripei cu 40% până la 60%.
♦ În mai multe studii s-a demonstrat că vaccinarea împotriva gripei reduce severitatea bolii la persoanele care se vaccinează, dar se îmbolnăvesc. Un studiu din 2021(2) a arătat că printre adulții spitalizați cu gripă, pacienții vaccinați aveau un risc cu 26% mai mic de internare la unitatea de terapie intensivă (UTI) și un risc cu 31% mai mic de deces din cauza gripei, comparativ cu cei care nu erau vaccinați.
♦ Vaccinarea antigripală poate reduce riscul de spitalizare asociată gripei.
♦ Vaccinarea antigripală este un instrument de prevenire important pentru persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate. Aceasta a fost asociată cu rate mai scăzute ale unor evenimente cardiace(3) în rândul persoanelor cu boli de inimă, în special în rândul celor care au avut un eveniment cardiac în ultimul an, și poate reduce riscul de agravare a bolii pulmonare cronice asociate gripei(4).
♦ Vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii ajută la protejarea femeilor însărcinate de gripă în timpul și după sarcină. Vaccinarea reduce riscul de infecție respiratorie acută asociată gripei la gravide cu aproximativ o jumătate.(5) De asemenea, pe lângă faptul că ajută la protejarea gravidelor împotriva gripei, un vaccin antigripal administrat în timpul sarcinii ajută la protejarea bebelușului de gripă(6) timp de câteva luni după naștere, când sunt prea mici pentru a fi vaccinați.
♦ Vaccinul antigripal poate salva viețile copiilor. Un studiu din 2022 a arătat că vaccinarea împotriva gripei a redus riscul copiilor de gripă severă care pune viața în pericol cu 75%.(7)
♦ Vaccinarea personală poate proteja și oamenii din jurul tău, inclusiv cei care sunt mai vulnerabili, cum ar fi bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate, aflate în grupa de risc.

Principalele surse de informare despre gripă și vaccinare antigripală

Imunizarea este o poveste globală de succes în domeniul sănătății și dezvoltării, salvând milioane de vieți în fiecare an. Tocmai din acets motiv, este important să fim informați despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Atlas Gripal - o platformă educațională interactivă - îți vine în ajutor cu o mulțime de informații utile despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală. Astfel, vei afla tot ce te interesează despre gripă, protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România și importanța imunizării, pentru a-ți proteja familia și pe tine.

Copiii și transmiterea gripei sezoniere

Copiii de vârstă școlară joacă adesea un rol important ca forță motrică pentru transmiterea gripei sezoniere și a gripei pandemice în comunitate. Acest lucru este posibil din cauza faptului că cei mici nu au încă imunitate preexistentă de turmă sau pentru că au o intensitate mai mare a contactelor sociale.

La această vârstă, gesturile de prevenție folosite de obicei de adulți - cum ar fi o igienă riguroasă a mâinilor, acoperirea cu cotul a gurii și a nasului atunci când strănutăm sau tușim - sunt gesturi încă în formare la vârste mai mici și de aceea ele nu sunt eficiente în prevenția împrăștierii virusului atunci când ne referim la cei mici.

Protejează-ți familia de gripă! Vaccinează-ți copilul pentru protecția lui și a tuturor persoanelor din jurul lui! învață-i pe cei mici să împartă distracția, nu gripa!

Cum funcționează un vaccin?

Vaccinurile ne antrenează sistemul imunitar să creeze anticorpi, la fel ca atunci când este expus la o boală. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile conțin doar forme ucise sau slăbite de germeni, cum ar fi viruși sau bacterii, ele nu provoacă boala și nu ne expun riscului de complicații.

Cu alte cuvinte, vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva anumitor boli prin imitarea unei infecții. Acest tip de imitație ajută sistemul imunitar să învețe cum să lupte împotriva unei viitoare infecții. Uneori, după ce ai primit un vaccin, imitația infecției poate provoca simptome minore, cum ar fi febra. Astfel de simptome minore sunt normale și ar trebui să fie așteptate pe măsură ce organismul își construiește imunitatea.

Odată ce organismul vaccinat este lăsat cu o cantitate de limfocite T și limfocite B, își va aminti cum să lupte cu această boală. Cu toate acestea, este nevoie de obicei de câteva săptămâni pentru ca organismul să producă limfocite T și limfocite B după vaccinare. Prin urmare, este posibil ca o persoană infectată cu o boală chiar înainte sau imediat după vaccinare să dezvolte simptome și să facă acea boală, deoarece vaccinul nu a avut suficient timp pentru a oferi protecție. Deși vaccinurile sunt cel mai sigur mod de a proteja o persoană de o boală, niciun vaccin nu este perfect. Este posibil să contractăm boala chiar și atunci când suntem vaccinați, dar este mai puțin probabil să ne îmbolnăvim grav.

Ce tipuri de vaccin gripal au la dispoziție părinții?

Părinții au astfel la dispoziție atât vaccinuri cu administrare intramusculară, cât și cu administrare intranazală. Este important, ca părinte, să te consulți cu medicul, pentru a alege împreună cea mai bună variantă de vaccin pentru copilul tău:

♦ Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
♦ Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.

Vaccinurile sunt sigure și eficiente în instituirea unei imunități de cohortă și salvarea de vieți.

Vaccinurile sunt sigure și eficiente în instituirea unei imunități de cohortă și salvarea de vieți.

Câte doze de vaccin gripal trebuie să primească un copil?

Vaccinarea anuală antigripală este recomandată copiilor cu vârsta de peste 6 luni. Unii copii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin antigripal în același sezon, administrate la interval de cel puțin 4 săptămâni:

♦ copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care nu au primit niciodată vaccin antigripal sezonier sau pentru care istoricul de vaccinare nu este cunoscut;
♦ copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care nu au primit cel puțin 2 doze de vaccin antigripal sezonier (trivalent sau cvatravalent) în ultimul an.

Următorii copii vor avea nevoie de 1 doză de vaccin antigripal:

♦ copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care au primit cel puțin 2 doze de vaccin antigripal sezonier (trivalent sau cvatravalent) în ultimul an;
♦ copii cu vârsta de peste 9 ani.

Toate vaccinurile gripale pentru sezonul 2022-2023 sunt vaccinuri cvadrivalente(8), concepute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale diferite, inclusiv două virusuri gripale A și două virusuri gripale B.

Când se administrează în mod normal vaccinurile împotriva gripei?

Pentru majoritatea oamenilor care au nevoie de o singură doză de vaccin antigripal pentru sezon, începutul lunii octombrie este, în general, perioada ideală de vaccinare împotriva gripei. Recomandarea este ca toată lumea să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Considerații suplimentare cu privire la momentul vaccinării pentru anumite grupe de oameni includ:

♦ Majoritatea adulților, în special cei cu vârsta de 65 de ani și peste, și femeile însărcinate din primul sau al doilea trimestru de sarcină nu ar trebui, în general, să se vaccineze devreme (în iulie sau august), deoarece protecția poate scădea în timp. Cu toate acestea, vaccinarea precoce poate fi luată în considerare pentru orice persoană care nu se poate întoarce mai târziu pentru a fi vaccinată.
♦ Unii copii au nevoie de două doze de vaccin antigripal. Pentru acești copii se recomandă să se administreze prima doză de îndată ce vaccinul este disponibil, deoarece a doua doză trebuie administrată la cel puțin patru săptămâni după prima.
♦ Vaccinarea în lunile iulie și august poate fi luată în considerare și pentru persoanele care se află în al treilea trimestru de sarcină în acele luni, deoarece aceasta poate ajuta la protejarea bebelușilor în primele câteva luni după naștere (când sunt prea mici pentru a fi vaccinați).

Vaccinul antigripal funcționează imediat?

Nu. Este nevoie de aproximativ două săptămâni după vaccinare pentru ca anticorpii să se dezvolte în organism și să ofere protecție împotriva infecției cu virusul gripal. De aceea, cel mai bine este să ne vaccinăm înainte ca virusurile gripale să înceapă să se răspândească în comunitate.

Putem face gripă chiar dacă am primit un vaccin antigripal anul acesta?

Da. Este posibil să ne îmbolnăvim de gripă chiar dacă am fost vaccinați (deși nu vom ști sigur dacă nu facem un test de gripă). Acest lucru este posibil din următoarele motive:

♦ Este posibil să fim expuși la un virus gripal cu puțin timp înainte de a fi vaccinați sau în timpul perioadei în care organismul trebuie să obțină protecție după vaccinare. Această expunere poate duce la îmbolnăvirea de gripă înainte ca vaccinul să înceapă să protejeze, deoarece cnticorpii care oferă protecție se dezvoltă în organism la aproximativ 2 săptămâni după vaccinare.
♦ Este posibil să fim expuși la un virus gripal care nu este inclus în vaccinul antigripal sezonier. Există o mulțime de virusuri gripale diferite care circulă în fiecare an. Un vaccin antigripal este creat pentru a proteja împotriva celor patru virusuri gripale despre care cercetările sugerează că vor fi cele mai comune.
♦ Din păcate, unii oameni se pot infecta cu un virus gripal împotriva căruia vaccinul este conceput să protejeze, în ciuda faptului că sunt vaccinați. Protecția oferită de vaccinarea antigripală poate varia foarte mult, în funcție de sănătatea și de factorii de vârstă ai persoanei care se vaccinează. În general, un vaccin antigripal funcționează cel mai bine în rândul adulților mai tineri și copiilor mai mari, sănătoși. Unele persoane în vârstă și unele persoane cu anumite boli cronice pot dezvolta o imunitate mai mică după vaccinare. Vaccinarea împotriva gripei este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecției cu virusul gripal.

Pentru protejarea copilul și a întreagii familii urmează 3 pași simpli:

♦ Sună medicul și discută despre opțiunile de vaccin gripal pentru copii și adolescenți disponibile în România.
♦ În baza prescripției de la medic, cumpără din farmacie vaccinul gripal tetravalent, cu administrare intranazală sau injectabilă.
♦ Programează o vizită la medic pentru administrarea vaccinului antigripal.

Mai multe informații despre vaccinarea antigripală vei găsi pe platforma educațională https://www.atlasgripal.ro/.

referințe:

(1) https://www.cdc.gov/flu/about/burden-averted/2019-2020.htm
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X21005624?dgcid=author
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24150467/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28468650
(5) https://www.cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm#anchor_1565116373
(6) https://www.cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm#anchor_1565116373
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35024795/
(8) https://www.cdc.gov/flu/prevent/keyfacts.htm

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII