Pielea atopică la adulți și copii: Diferențe și metode blânde de tratare a simptomelor
Care este definiția pielii atopice?
ATOPIA se referă la tendința genetică de a dezvolta boli alergice precum rinita alergică, astmul și dermatita atopică (eczema). Atopia este, de obicei, asociată cu răspunsuri imune crescute la alergenii comuni, în special alergenii inhalați și alergenii alimentari.
Dermatita atopică (eczema) este o afecțiune care provoacă piele uscată, mâncărime și inflamație
Este frecventă la copiii mici, dar poate apărea la orice vârstă. Dermatita atopică este de lungă durată (cronică) și tinde să reapară.
Este important de știut că nu este contagioasă.
Persoanele cu dermatită atopică sunt expuse riscului de a dezvolta alergii alimentare, febra fânului și chiar astm. Din acest motiv, hidratarea în mod regulat și respectarea unor obiceiuri de îngrijire a pielii pot ameliora mâncărimea și pot preveni noile focare (erupții).
Tratamentul poate include, pe lângă unguente sau creme tratament, și geluri de duș, șampoane speciale, creme emoliente sau lapte de corp.
Pielea atopică se poate prezenta foarte diferit la adulți decât la copii
Diferențele cheie în prezentarea pielii și dermatitei atopice la adulți față de copii includ faptul că dermatita atopică a adultului are adesea mai puține leziuni și implică mai mult zona capului, gâtului și mâinilor. De asemenea, adulții pot avea mai multe leziuni numulare sau în formă de monedă.
Dermatita atopică (DA) este cea mai frecventă boală cronică la sugar și afectează până la fiecare al 5-lea copil din populațiile occidentale. Boala debutează de obicei în primul an de viață și la 50% dintre pacienții cu DA va persista până la vârsta adultă. Boala cutanată inflamatorie cronică pruriginoasă este asociată cu o afectare semnificativă a calității vieții.
Există multe diferențe între copiii și adulții cu piele atopică
Fiziologia pielii (funcția de barieră, sistemul imunitar).
Sugarii diferă de adulți și copiii mai mari în ceea ce privește fiziologia și patofiziologia, ceea ce are implicații pentru terapie. În plus, pielea în copilăria timpurie se caracterizează printr-un pH ridicat, descuamare ridicată și, de asemenea, rate ridicate de proliferare. Aceste constatări au ca rezultat afectarea structurii și funcției barierei epidermice, care este vulnerabilă la factorii de mediu (alergeni, microbi și iritanți) și la medicamentele și emolienții aplicați local. În consecință, există un risc mare de absorbție, în principal în copilăria timpurie, datorită raportului ridicat dintre suprafața corpului și greutatea corporală.
Aspecte clinice (morfologie, distribuție, diagnostice diferențiale).
În copilăria foarte timpurie, pruritul, semnul distinctiv al pielii atopice, este greu de recunoscut. Alte diferențe principale față de copiii mai mari și adulți privesc locurile de predilecție și morfologia. Capul și fața sunt primele zone afectate, urmate de extensorul extremităților. Morfologia se caracterizează prin leziuni foarte exsudative, incluzând eritem, papule, pustule, cruste și scurgeri. Abia în copilăria ulterioară devin vizibile leziunile
eczematoase tipice cu lichenificări în pliurile extremităților.
Forma numulară a dermatitei atopice în copilărie este diferită în comparație cu adulții. În timp ce la adulți membrele inferioare sunt locurile de predilecție, copiii, în principal sugarii, prezintă aceste leziuni și pe trunchi. Pot exista multe dintre aceste leziuni și pot fi exsudative cu vezicule și scurgeri.
Pielea atopică în copilărie se poate manifesta foarte devreme, chiar și la nou-născuți. În această perioadă, părinții se pot confrunta cu alte diagnostice diferențiale (DD) decât la copiii mai mari și la adulți. Dermatita seboroică infantilă, un DD mai frecvent, este diferită de dermatita seboroică adultă. Pe lângă față și scalp, zona scutecului este o locație tipică de predilecție în comparație cu DA, care de obicei scutește această zonă din cauza hiperhidratării și a condițiilor ocluzive.
Marșul atopic (simptomele atopice sunt în dezvoltare).
Pielea atopică este asociată în mod clasic cu alergia alimentară, alergiile respiratorii (cum ar fi rinita și astmul), și un nivel seric ridicat de IgE (așa-numita „DA extrinsecă”, adică alergică). Cu toate acestea, la aproximativ 20% dintre pacienți lipsesc aceste asocieri și sunt, în plus, caracterizați prin niveluri normale de IgE și lipsa de sensibilizare față de alergenii de mediu („DA intrinsecă”, adică non-alergică).
În conformitate cu marșul atopic, ratele de prevalență ale DA intrinseci sunt mai mari la sugari în comparație cu copiii mai mari și adulții. Pe de o parte, acest lucru se datorează formei tranzitorii cunoscute ca eczemă în copilăria timpurie și, pe de altă parte, „marșul atopic”, care se referă la istoria naturală a manifestărilor atopice caracterizate prin debutul DA în copilăria timpurie și urmată de astm si rinita alergică.
Gestionare (factori declanșatori, medicamente/tratament, dermatoterapie topică).
Diferențele de vârstă în gestionarea pielii atopice și dermatitei se reflectă și în diferiți factori declanșatori. Alergia alimentară este mai frecventă la copii decât la adulți. În plus, există diferite alimente care au relevanță
clinică. Acestea sunt în principal alimente asociate polenului în copilăria ulterioară și la vârsta adultă, în timp ce alergenii laptelui de vacă și ai ouălor sunt relevanți clinic în copilăria timpurie. Există o asociere între severitatea DA și multiple afecțiuni comorbide, inclusiv alergia alimentară. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că alergia alimentară în copilăria timpurie este adesea de natură tranzitorie, în consecință, trebuie efectuate teste alergologice după 1-2, pentru a reevalua relevanța clinică.
Rutina de îngrijire a pielii atopice la copii
Tratamentul pielii atopice la bebeluși are două obiective: primul este de a atenua simptomele, iar al doilea este de a preveni reapariția acestora.
Evită produsele cu parfum și folosește-le pe cele hipoalergenice. Unii conservanți pot agrava dermatita, împreună cu anumite țesături. Bumbacul este cel mai indicat.
Deoarece bariera pielii este deficitară, hidratarea este cea mai importantă.
Tehnica de îmbăiere este, de asemenea, importantă în reducerea frecvenței apariției leziunilor. Curăță ușor pielea și evită frecarea. De asemenea, ar trebui să păstrezi timpii de baie între 5-10 minute.
Asigură-te că unghiile copilului rămân scurte, astfel încât să nu se zgârie noaptea, ceea ce agravează și simptomele.
Dar ce să alegi atunci când vine vorba despre rutina de îngrijire a pielii? Gama Pediatric dezvoltată de Laboratorios BABÉ este o linie largă și completă de igienă, hidratare și tratamente specifice cu formule sigure și eficiente pentru pielea celor mici, testate dermatologic și pediatric pentru a respecta cea mai sesibilă și delicată piele.
Farmacia DONA caută permanent cele mai bune produse pentru îngrijire, iar din luna SEPTEMBRIE, EXCLUSIV în Farmaciile DONA selecționate, vei găsi un NOU brand de produse dermato-cosmetice, dezvoltat de Laboratorios BABÉ din Valencia, Spania.
Laboratorios BABÉ PEDIATRIC Gelul de baie este potrivit pentru pielea bebelușilor și copiilor. Este un gel de duș extra fin și ideal pentru curățarea zilnică a pielii delicate a celor mici, deoarece are un set de ingrediente antiiritante și antiinflamatoare care protejează pielea. Formula sa Syndet oferă o igienă mult mai blândă decât gelurile de baie tradiționale. Din acest motiv, acest produs este indicat în special pentru pielea delicată a bebelușilor și copiilor.
Laboratorios BABÉ PEDIATRIC Laptele hidratant de corp vine în completarea gelului de duș și este potrivit pentru bebeluși și copii, deoarece hidratează, catifeleaza și protejează pielea. Hidratarea corpului celor mici va fi rapidă și ușoară datorită texturii fluide cu absorbție rapidă. În cazul bebelușilor, va fi perfect de aplicat după o baie relaxantă în timp ce efectuați un masaj blând înainte de culcare. Pentru cei mai în vârstă, va permite aplicarea ușoară și îmbrăcarea imediată, fără a păta sau umezi hainele. Formula sa conține ingrediente foarte hrănitoare care oferă confort și stare de bine celei mai sensibile și delicate pieli. Se poate folosi zilnic și reaplica de câte ori este necesar.
Laboratorios BABÉ PEDIATRIC Șamponul pentru cruste de lapte este potrivit pentru scalpul bebelușilor și copiilor. Crustele de lapte sunt doar un mod de a numi dermatita seboreică care apare adesea la sugari. Deși nu provoacă mâncărime și nu deranjează copilul, se manifestă ca o erupție solzoasă în principal pe cap. Șamponul pentru cruste de lapte formulat de Laboratorios BABÉ este foarte blând și potrivit pentru a regla producția de sebum pe scalpul bebelușului, precum și pentru a elimina descuamarea. Pe deplin adaptat pielii micuțului, aplicarea acestuia este aceeași cu cea a unui șampon de uz zilnic. Va permite crustelor să se usuce și să cadă de la sine după câteva utilizări, fără să reapară. Se folosește alternativ cu șamponul delicat.
Rutina de îngrijire a pielii atopice la adulți
Laboratorios BABÉ Săpun pe bază de ulei cu Omega este potrivit pentru toate tipurile de piele și este indicat în special pentru pielea foarte uscată sau atopică. Acest săpun pe bază de ulei este o formulă concentrată cu peste 40% uleiuri vegetale. Conținutul său ridicat de acizi grași esențiali (Omega 3, 6 și 9) restabilește nivelul de hidratare a pielii, previne deshidratarea și oferă o stare de bine imediată.
Laboratorios BABÉ Balsam-ulei pentru corp este indicat pentru pielea atopică, foarte uscată, dar nu numai. Acesta se poate aplică după duș sau baie ca și cremă de corp, apoi se masează ușor pentru a simți cum textura sa cremoasă se transformă într-un ulei uscat plăcut, ce va hrăni și hidrata în profunzime pielea. Laboratorios BABÉ Balsam-ulei pentru corp restabilește și protejează bariera pielii împotriva agresiunilor externe și reechilibrează microbiomul pielii.
Laboratorios BABÉ Crema emolientă este potrivită persoanelor cu pielea foarte uscată sau atopică. Poate fi folosită cu încredere de oricine, zilnic, pentru a preveni uscarea pielii, iar în cazurile de dermatită atopică, se recomandă aplicarea între dozele de tratamente topice cu corticosteroizi pentru a ajuta la accelerarea refacerii pielii.
Complicațiile dermatitei atopice (eczemei) pot include:
• Astmul și febra fânului. Mulți oameni cu dermatită atopică dezvoltă astm și febra fânului. Acest lucru se poate întâmpla înainte sau după dezvoltarea dermatitei atopice.
• Alergii alimentare. Persoanele cu dermatită atopică dezvoltă adesea alergii alimentare. Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni este urticaria (pruritul).
• Piele cu mâncărime cronică, piele solzoasă. O afecțiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic) începe cu o zonă de mâncărime pe piele. A zgâria zona, oferă doar o ușurare temporară, deoarece sărpinatul provoacă mai mult mâncărimea, prin activarea fibrele nervoase din piele. Această afecțiune poate face ca pielea afectată să devină decolorată și groasă.
• Pete de piele mai întunecate sau mai deschise decât zona înconjurătoare. Această complicație după vindecarea erupției cutanate se numește hiperpigmentare sau hipopigmentare post-inflamatoare. Este mai frecventă la persoanele cu piele maro sau neagră. Ar putea dura câteva luni pentru ca decolorarea să dispară.
• Infecții ale pielii. Scărpinatul repetat care rupe pielea poate provoca răni deschise și crăpături. Acestea cresc riscul de infecție cu bacterii și viruși. Aceste infecții ale pielii se pot răspândi și pot pune viața în pericol.
• Dermatita iritativă a mâinilor. Acest lucru afectează în special persoanele ale căror mâini sunt adesea umede și expuse la săpunuri dure, detergenți și dezinfectanți.
• Dermatita alergică de contact. Această afecțiune este frecventă la persoanele cu dermatită atopică. Dermatita alergică de contact este o erupție cutanată cu mâncărime cauzată de atingerea unor substanțe la care ești alergic. Culoarea erupției cutanate variază în funcție de culoarea pielii.
• Probleme de somn. Mâncărimea poate interfera cu somnul.
• Condiții de sănătate mintală. Dermatita atopică este asociată cu depresia și anxietatea. Acest lucru poate fi legat de mâncărimea constantă și problemele de somn frecvente în rândul persoanelor cu dermatită atopică.
Declanșatorii dermatitei atopice variază foarte mult de la o persoană la alta
Încearcă să identifici și să eviți iritanții care declanșează eczema. În general, evită orice provoacă mâncărime, deoarece zgârierea declanșează adesea o erupție.
Declanșatorii obișnuiți ai dermatitei atopice includ:
• Țesătură de lână aspră.
• Pielea uscată.
• Infecția pielii.
• Căldura și transpirația.
• Stresul.
• Produse de curățat.
• Acarieni și părul animalelor de companie.
• Mucegaiul.
• Polenul.
• Fumul de tutun.
• Aerul rece și uscat.
• Parfumurile.
• Alte substanțe chimice iritante.
Sugarii și copiii pot avea crize declanșate de consumul anumitor alimente, cum ar fi ouăle și laptele de vacă. Discută cu medicul copilului despre identificarea potențialelor alergii alimentare.
Farmacia DONA - Un partener de încredere
Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta de unde îl poți achiziționa. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună de 30 de ani.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)