Urgență, copilul are păduchi! Ghid pentru părinții panicați de prezența vizitatorilor nepoftiți
Păduchii sunt un tip de insectă minusculă (2,0-4,7 mm) care se hrănește cu sânge. Trei tipuri principale de păduchi se hrănesc cu sânge uman: păduchii de cap, păduchii de corp/de haine și păduchii pubieni. Aceste diferite tipuri de păduchi sunt denumite după părțile corpului pe care este cel mai probabil să le infecteze.
Dintre aceștia, doar păduchii de corp sunt cunoscuți că răspândesc boli. În schimb, nu poți contracta boli de la păduchii de cap, care sunt cel mai frecvent tip de infestare în rândul copiilor. În cele mai multe cazuri, păduchii capului cauzează doar simptome ușoare și prezintă un risc mic pentru sănătate.
A învăța cum să recunoști și să tratezi păduchii este cea mai bună apărare împotriva unui focar acasă. Deci, cum observi prezența acestora și ce faci dacă copilul are deja vizitatori nepoftiți?
O infestare cu păduchi se numește pediculoză
Contrar credinței populare, pediculoza nu indică faptul că acel copil este murdar sau are o igienă precară. Chiar și cea mai curată persoană din lume se poate infesta de păduchi dacă intră în contact strâns cu cineva care are păduchi sau îi folosește obiectele personale. De exemplu, copilul tău poate avea păduchi dacă:
pune capul sau părul aproape de cineva care are păduchi;
folosește o pălărie, șapcă sau o eșarfă care a fost purtată de cineva cu păduchi;
folosește un pieptene sau o perie care a fost folosită de cineva cu păduchi;
împarte alte obiecte personale, cum ar fi clame, elastice de păr, perne, pături, haine sau prosoape cu cineva care are păduchi.
Păduchii de cap nu au aripi și nu pot zbura sau sări
Păduchii de cap pot doar să se târască. Nici ouăle lor (numite lindini, de cca. 0,8 mm) nu sunt foarte mobile, deoarece păduchii le lipesc pe firele de păr. Ca rezultat, este nevoie de o formă de contact apropiat pentru ca păduchii să fie transferați de la capul unei persoane la alta. Deoarece beau doar sânge uman, nu există niciun risc de a contracta păduchi de la animalele de companie sau alte animale.
Este un mit comun că păduchii nu pot trăi în părul scurt
De fapt, nu le pasă prea mult de coafuri sau lungimea părului. Se atașează la aproximativ 6 mm de scalp. Asta înseamnă că pot supraviețui pe capul majorității oamenilor, chiar și pe cei cu părul relativ scurt.
Care sunt simptomele păduchilor de cap?
Copilul ar putea avea păduchi dacă are:
mâncărimi ale scalpului;
senzația că ceva se târăște pe scalp;
pete mici de sânge pe scalp, care se pot infecta.
Atenție: Riscul de infecție este mai mare dacă copilul zgârie scalpul.
Cum verifici dacă copilul are păduchi?
Utilizează o lupă pentru a verifica scalpul și părul copilului. De asemenea, poate ajuta să luminezi scalpul o sursă mai puternică de lumină. Păduchii tind să evite lumina puternică, ceea ce îi poate face mai ușor de observat în timp ce încearcă să se îndepărteze.
Păduchii și ouăle acestora sunt cel mai probabil să se găsească în jurul și în spatele urechilor copilului, de-a lungul firului de păr și la gât. Poți folosi un pieptene special pentru păduchi pe părul copilului pentru a verifica dacă există lindini și păduchi.
Acum… ce faci dacă copilul are păduchi?
Îndepărtarea păduchilor de cap poate fi o sarcină dificilă și frustrantă, dar problema trebuie tratată pentru a te asigura că ciclul de viață al acestora este oprit. Un tratament de urgență ar putea duce la eliminarea păduchilor și lindinilor.
De asemenea, este important să tratezi rapid copilul pentru a evita răspândirea păduchilor la alți membri ai familiei.
Dacă ai detectat lindini sau păduchi, acționează imediat, utillizând un produs specific acestei probleme, cu timp de acțiune scurt și eficient, precum Dezanoplum, soluție împotriva păduchilor de cap.
Dezanoplum conține un ingredient activ cheie numit DIMETICONĂ, care elimină rapid problema păduchilor. Acesta este sigur de utilizat de către copiii de peste 3 ani, adulți, femei însărcinate și care alăptează, nu conține insecticide, este ușor de utilizat și mai ales, eficient în timp scurt.
Cum funcționează mai exact?
Dimeticona nu permite accesul aerului în aparatul respirator al parazitului, acționând mecanic prin sufocarea acestora după minimum 10 minute de la utilizare, eliminând rapid păduchii și lindinii deshidratați. În plus, DEZANOPLUM reduce aderența lindinilor, facilitând îndepărtarea lor cu un pieptăn.
Acțiunea sa este mecanică, motiv pentru care păduchii de cap și ouăle acestora nu devin rezistenți la acțiunea produsului, astfel, dispozitivul medical DEZANOPLUM poate fi folosit de fiecare dată când apar păduchi.
După utilizarea produsului nu s-a observat reabilitarea funcțiilor vitale ale parazitului.
Mod de utilizare:
Împarte părul în patru secțiuni, de la frunte la ceafă și de la o ureche la cealaltă. Aplică DEZANOPLUM pe părul uscat și masează până când tot părul și pielea capului sunt acoperite cu soluție. În funcție de lungimea părului, ajustează cantitatea de soluție necesară. Pentru a facilita dozarea, pe spatele flaconului DEZANOPLUM este plasată o gradare în mililitri.
Soluția trebuie aplicată în aceeași zi tuturor membrilor familiei care au păduchi, pentru a evita reinfestarea.
Ai grijă ca soluția să nu intre in contact cu ochii pe parcursul utilizării.
După aplicarea soluției și acoperirea părului cu casca de protecție inclusă în pachet, lasă soluția să acționeze timp de 10-60 minute (în funcție de lungimea și desimea părului), pentru ca dimeticona să acționeze.
După acest interval, pieptănă părul foarte bine cu ajutorul pieptănului inclus în pachet, de la rădăcină spre vârf, pentru a îndepărta păduchii și lindinii deshidratați. Spală părul de două ori cu șamponul obișnuit.
În următoarele 10 zile, verifică cu atenție dacă mai există păduchi sau lindini. Acest lucru se poate întâmpla în cazul pieptănării incorecte a părului, din cauza faptului că păduchii depun ouă de mai multe ori pe zi, iar eclozarea are loc după 7 zile. Dacă paraziții reapar, repetă pașii de mai sus.
De reținut!
Dezanoplum este doar pentru uz extern.
Dezanoplum se utilizează pe pielea capului care nu prezintă leziuni.
Dezanoplum nu se utilizează în cazul hipersensibilității la dimeticonă.
A se evita contactul cu ochii.
Casca de plastic utilizată în timpul acțiunii produsului trebuie aruncată la gunoi.
De asemenea, este la fel de important ca toate articolele care ar putea purta păduchi să fie curățate. De exemplu, dacă copilul are păduchi sau lindini, nu uita să speli:
toate hainele, lenjeria de pat, prosoapele, la o temperatură de cel puțin 60˚C (deoarece păduchii și lindinii sunt uciși prin expunerea prelungită la temperaturi fierbinți);
produsele de îngrijire a părului (pieptăn, perie) trebuie înmuiate în apă caldă la 60°C pentru cel puțin 10 minute;
aspiră/curăță cu atenție covoarele, tapițeria, salteaua, podeaua, apoi imediat după utilizare, scoate sacul din aspirator și aruncă-l la coșul de gunoi;
pentru a dezinfecta obiectele care nu pot fi spălate la mașină, pune-le într-o pungă de plastic care se închide ermetic și depoziteaz-o timp de cel puțin 3 săptămâni la temperatura camerei sau în congelator timp de cel puțin 24 de ore la -15°C până la -18°C.
Confruntarea cu o infestare cu păduchi de cap poate fi neplăcută. Este important să recunoaștem că păduchii de cap nu sunt un semn de murdărie sau de igienă deficitară.
Dacă copilul tău sau alt membru al familiei are păduchi, ia măsuri pentru a-l trata rapid. Urmând acești pași simpli, poți ajuta la învingerea și prevenirea focarelor de păduchi.
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII