Copilul tău este un gânditor vizual? Gânditorii vizuali văd lumea diferit: iată ce trebuie să știi pentru a-l stimula și a-l ajuta să iși folosească gândirea spatială.

Copilul tau este un ganditor vizual? Ganditorii vizuali vad lumea diferit - iata ce trebuie sa stii pentru a-l stimula si a-l invata sa isi foloseasca gandirea spatiala

Copilul tău este un gânditor vizual? Gânditorii vizuali văd lumea diferit: iată ce trebuie să știi pentru a-l stimula și a-l ajuta să iși folosească gândirea spatială.

Copilul tău este un gânditor vizual? Cercetările arată că 53% dintre copii gândesc în imagini într-o măsură mai mare sau mai mică. Se estimează că acești copii văd 32 de imagini pe secundă. Pentru comparație: la televizor vedem aproximativ 25 de imagini pe secundă, iar gânditorii de limbă văd aproximativ două cuvinte pe secundă. Cu aceste imagini, adevărații gânditori vizuali aud adesea și sunetul și simt totul. Deci este destul de haotic în capul lor.

E posibil să nu fi auzit vreodată despre gânditorii vizuali - dar ei bine - poate și copilul tău este de acest tip. Gânditorii vizuali sunt niște copii speciali. Sunt doi-trei în fiecare clasă. Și nu le este foarte ușor la școală.

În continuare îți vom explica ce înseamnă să fii gânditor vizual și cum poți să îți dai seama dacă al tău copil este gânditor vizual.

veti citi
Ce este un ganditor vizual?
Acestia gandesc cu emisfera dreaptă a creierului
De la gânditor vizual la gânditor verbal
Particularitățile copiilor care sunt ganditori în imagini
Copilul ganditor vizual si riscul de a fi etichetat cu ADHD
Sfaturi pentru copiii care gândesc vizual

Ce este un gânditor vizual?

Un gânditor vizual este o persoană care își folosește imaginația si memoria vizuală pentru a crea imagini mentale ale unui concept sau idee. Această abilitate poate fi descrisă și ca o formă de procesare a informațiilor prin intermediul imaginilor mentale.

Gânditorii vizuali își pot imagina în mod natural și ușor obiecte, scene, culori, forme și alte elemente vizuale și pot utiliza aceste imagini mentale pentru a-și procesa și înțelege lumea din jurul lor. Aceștia pot fi creativi și imaginativi, putând să găsească soluții neconvenționale pentru probleme și pot avea o abilitate mai bună de a-și aminti informații prezentate în format vizual.

În general, există trei tipuri de gânditori: vizuali, auditivi și kinestezici. Gânditorii vizuali sunt cei care își folosesc imaginația pentru a procesa informațiile, iar gânditorii auditivi se bazează pe sunete și cuvinte pentru a-și procesa informațiile. Gânditorii kinestezici își folosesc senzațiile și mișcările pentru a procesa informațiile.

Acestia gandesc cu emisfera dreaptă a creierului

Care este asemănarea dintre Albert Einstein, Steve Jobs, Robin Williams, Britney Spears, Jamie Oliver și Tom Cruise? Toti acestia au sau au avut o emisferă dreaptă a creierului dominantă. Aceasta este emisfera în care sunt stocate imaginile și unde sunt situate visele, culorile și emoțiile. Învățarea unei limbi, analizarea informațiilor și gândirea logică se face în emisfera stângă, care este mai puțin activă la acești oameni. MIntea lor nu este plină de cuvinte, ci de imagini și de aceea îi numim gânditori in imagini - sau ganditori vizuali.

De la gânditor vizual la gânditor verbal

Cum putem observa ca un copil este ganditor vizual? Există câteva semne și comportamente care ar putea sugera că un copil este un gânditor vizual. Iată câteva dintre acestea:

♦ Creează desene detaliate și colorate.

Copiii gânditori vizuali pot fi interesați de desen și de artă și pot avea abilități artistice remarcabile, putând să creeze imagini foarte detaliate și bogate în detalii.

♦ Își folosesc imaginația pentru a crea povești și scenarii.

Copiii gânditori vizuali pot fi foarte creativi și imaginativi, putând să creeze povești și scenarii detaliate și pline de culoare.

♦ Au o memorie vizuală puternică.

Copiii gânditori vizuali își pot aminti foarte ușor detalii vizuale, cum ar fi culori, forme și imagini.

♦ Se orientează mai ușor în spațiu.

Copiii gânditori vizuali își pot aminti foarte bine locurile pe care le-au vizitat, pot să se orienteze mai ușor în spațiu și să-și reamintească detalii vizuale despre aceste locuri.

♦ Își pot imagina obiecte și forme în spațiu.

Copiii gânditori vizuali își pot imagina obiecte și forme în spațiu și pot vizualiza cum acestea ar putea fi poziționate sau combinate.

♦ Sunt sensibili la detalii vizuale.

Copiii gânditori vizuali pot fi atenți la detalii vizuale minore și pot fi deranjați de elemente vizuale care nu se potrivesc cu imaginea pe care și-au creat-o în minte.

Ad-Extra3:

Particularitățile copiilor care sunt ganditori în imagini

La grădiniță, acesti copiii se pot face înțeleși perfect, dar sunt inca de mici fascinati de imagini. Când învață să citeasca sau sa scrie, in creierul acestori copii se face o alegere inconștientă: unii copii continuă să gândească în primul rând în imagini, alții trec la gândirea verbala.

Cercetările arată că 53% dintre copii gândesc în imagini într-o măsură mai mare sau mai mică. Aproximativ 30% dintre ei pot ține pasul bine la școală, creierul lor are suficiente opțiuni de compensare. De exemplu, sunt buni și la alte materii: sport, muzică sau aritmetică. În restul de 20%, emisfera dreaptă este atât de dominantă încât adesea rămân blocați la școală.

Se estimează că acești copii văd 32 de imagini pe secundă. Pentru comparație: la televizor vedem aproximativ 25 de imagini pe secundă, iar gânditorii de limbă văd aproximativ două cuvinte pe secundă. Cu aceste imagini, adevărații gânditori vizuali aud adesea și sunetul și simt totul. Deci este destul de haotic în capul lor.

Copiii  gânditori vizuali ies în evidență în clasă, deoarece atunci cand citesc, o fac lenti iar cand vorbesc nu exprima o propoziție la propriu, ci spun ceea ce vad in imagini. Lucrează haotic, au dificultăți de concentrare, privesc întregul, ratează multe detalii și au adesea probleme de a se incadra in timp. Pentru ca in mintea lor se efectueaza constant asocieri.

Drept urmare, ei pierd rapid urma unei explicații lungi. Când profesorul vorbeste despre o pisică, mintea unui astfel de copil fuge la bunica din amintire  - unde stie ca sunt niste pisici langa casa si ce a facut bunica cand cainele vecinilor a intrat in curte si alerga dupa pisica .... etc....

Dacă profesorul pune o întrebare, ei dau adesea un răspuns greșit și nu au idee cum au ajuns acolo. De asemenea, sunt în mod regulat mai lenți decât alți copii atunci când răspund la întrebări. Apoi trebuie să-și folosească emisfera stângă: acolo sunt cuvintele. Dacă sunteți un gânditor de imagini, gândirea începe din partea dreaptă, unde sunt imaginile. Cuvântul care vine cu el va veni mai târziu.

Copilul ganditor vizual si riscul de a fi etichetat cu ADHD

Faptul că gânditorii vizuali înțeleg, dar observă că alți copii sunt mai rapizi, îi poate face nesiguri și să se teamă de eșec. Drept urmare, ei pot avea rezultate mai proaste la școală. Profesorii se gândesc adesea inițial la dislexie și din cauza comportamentului agitat al ADHD sau ADD. Ei sunt, de asemenea, caracterizați ca ascultători visători și săraci. Adesea pe nedrept. Un test de inteligență arată în mod regulat că acești copii sunt foarte inteligenți și iute la minte. Găsirea cuvintelor potrivite durează doar puțin mai mult și limba vorbită nu ajunge sau ajunge mult mai târziu.

Sfaturi pentru copiii care gândesc vizual

Incurajeaza-l sa asculte muzica si sa faca multe miscare - asta este eficient pentru conexiunile din creier.

Gânditorii vizuali învață de sus în jos și privesc întregul. Dacă vrei să il înveți trei litere, arată-i întregul alfabet, astfel încât să știe despre ce este vorba. Le place să știe de ce trebuie să învețe ceva.

Transformă învățarea într-o experiență. Joacă dea magazinul pentru a exersa matematica.

Lasă-i să vină cu propriile lor soluții și să afle cum funcționează ceva.

Ajută-l să-și încetinească gândurile: spune-i că deține controlul și ca un cameraman poate încetini imaginile din capul lor.

Faceti contact clar copilul -  gânditorii vizuali nu aud nimic din ce spuneți. Dați instrucțiuni clare și rugați-i să repete sarcina.

Incurajeaza sa invete cu toate simțurile

Gânditorii vizuali sunt acum mai vizibili decât înainte, deoarece educația a devenit mai lingvistică, spun experții. Majoritatea matematicii sunt acum explicate și cu o poveste, iar acum sunt mult mai multe femei profesoare în clasă. Acestea dau adesea o explicație orală mai lungă, iar gânditorii vizuali renunță atunci când există un flux mare de cuvinte. Profesorii bărbați sunt mai conciși iar copilul nu are timp sa se plictiseasca.

Numărul copiilor care sunt ganditori vizuali este, de asemenea, în creștere din cauza culturii ecranelor digitale: prin urmare, mai mulți copii au dificultăți în trecerea la gândirea lingvistică.

Pentru a face educația potrivită pentru toți copiii, oamenii de știință pledează pentru un sistem care sa cuprinda abordari si pentru acesti copii. Cu alte cuvinte: trebuie ca acesti copii sa isi foloeseasca toate simțurile când invata.

De exemplu, învățați elevilor fracții și zecimale folosind prăjituri sau bile. Cât a mai rămas când ai mâncat sau ai pierdut un sfert. Și jumătate? Apoi, deodată, acestor copii le place matematica.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
referinte
Hedvig Montgomery - The Seven Steps to Successful Parenting
Toate drepturile rezervate 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII