Adevăratele motive pentru care copiii citesc tot mai putin
Desi nu ne place sa credem, este deja confirmat. Copiii si adolescentii citesc tot mai putin. Mai putin ca si generariile anterioare. In plus, timpul pe care preadolescenții și adolescenții îl petrec pe YouTube, Instagram sau TikTok a luat amploare în timpul pandemiei, în timp ce timpul de lectură în rândul acestor grupuri de vârstă scade constant.
Aceasta a fost una dintre concluziile unui sondaj recent realizat de Common Sense Media, o organizație de cercetare americana.
Vei citi:
Utilizarea mass-mediei era deja în creștere înainte de pandemie
Elevii petrec între șapte și 10 ore pe zi utilizând mijloacele media
Utilizarea rețelelor sociale a crescut în rândul preadolescenților
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti
Utilizarea mass-mediei era deja în creștere înainte de pandemie
Utilizarea mass-mediei – definită ca orice, de la citirea cărților la vizionarea de videoclipuri până la prezenta in rețele sociale – de către copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani era deja în creștere înainte de pandemie. Dar ritmul de accelerare a crescut semnificativ.
Utilizarea mediei generale a crescut cu doar 3% pentru preadolescenți (cu vârste între 8 și 12 ani) între 2015 și 2019 și cu 11% pentru adolescenții de 13 și 18 ani, în aceeași perioadă. Dar în numai doi ani - între 2019 și 2021 - utilizarea rețelelor sociale pentru ambele grupuri a crescut cu 17%; la puțin mai mult de cinci ore și jumătate pe zi pentru preadolescenți și puțin peste opt ore și jumătate pentru adolescenți.
Cea mai mare creștere a venit din vizionarea videoclipurilor online, care a crescut cu 23 de minute pe zi pentru adolescenți și cu un minut pentru preadolescenți.
O constatare a unui sondaj care ar putea fi deosebit de îngrijorătoare pentru profesori: numai o treime dintre preadolescenți și unul din 5 adolescenți au declarat că petrec ceva timp citind pentru propria lor plăcere în fiecare zi, aproximativ aceleași procente ca în 2019.
Cu toate acestea, lectura este un domeniu cheie de îngrijorare pentru școlile care încearcă să abordeze „învățarea neterminată” care a avut loc în timpul pandemiei.
Elevii petrec între șapte și 10 ore pe zi utilizând mijloacele media
În general, băieții tind să petreacă mai mult timp folosind mass-media, iar copiii de culoare și hispanici consumă mai mult conținut media decât colegii lor albi. Copiii din familii cu venituri mici se distrează folosind rețelele sociale și alte conținuturi online mai mult decât cei din familiile cu venituri mai mari.
Adolescenții albi petrec în medie șapte ore și 49 de minute pe zi consumând conținut media pentru divertisment, în comparație cu puțin mai mult de 10 ore pentru tinerii latini și nouă ore și 50 de minute pentru adolescenții de culoare. Iar adolescenții ale căror familii câștigă 100.000 de dolari pe an sau mai mult petrec în medie șapte ore și 16 minute pe ecrane pe zi, cu aproximativ două ore mai puțin decât adolescenții din familii care câștigă mai puțin de 35.000 de dolari pe an.
Aproape o treime dintre adolescenți spun că, dacă sunt forțați să aleagă, YouTube este singurul site fără de care nu ar putea trăi. Alți 20% dintre adolescenți au ales Snapchat, o platformă de socializare. Și aproape unul din șase - 13%- a selectat Instagram sau TikTok.
Deși poate fi tentant să concluzionăm că timpul suplimentar petrecut acasă în timpul pandemiei a fost motivul major al creșterii vizionărilor de videoclipuri online, TikTok ar putea fi cel puțin parțial în spatele acestei constatări, potrivit raportului. „Platforme precum TikTok au continuat să crească în popularitate, iar acest lucru ar putea determina, de asemenea, utilizarea sporită”, se arată în raport.
Utilizarea rețelelor sociale a crescut în rândul preadolescenților
În plus, utilizarea rețelelor sociale a crescut în rândul preadolescenților, 18% spunând că o folosesc în fiecare zi, comparativ cu 13% în 2019. Aceasta ar trebui să fie o constatare îngrijorătoare, a scris Michael Robb, director principal de cercetare al Common Sense Media, într-un articol subliniind constatările raportului.
„Având în vedere că (din punct de vedere tehnic) preadolescenții nu au voie să fie deloc pe platformele de social media, această creștere a utilizării ar trebui să fie îngrijorătoare pentru susținătorii platformelor de social media sigure, sănătoase”, a scris Robb. (Legile federale de colectare a datelor interzic copiilor sub 13 ani să folosească platformele de social media.)
În mod surprinzător, notează raportul, nu a existat o mare creștere a utilizării jocurilor video în timpul pandemiei, chiar dacă copiii, aparent au avut mai mult timp pentru a juca jocuri precum Minecraft și Fortnight.
Concluziile raportului s-au bazat pe un sondaj efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.306 copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, realizat între 29 septembrie și 25 octombrie 2021. Constatările au fost comparate cu un sondaj similar realizat în primăvara lui 2019.
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.
Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste in continuare aici >
Despre cum poti petrece timp de calitate cu copilul - iata sugestii:
Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut
Cum utilizeaza familia ta ecranele: despre beneficii dar si limite
Vara asta spunem DA sportului
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii
Peste 200 planse de colorat pentru copii
21 de jocuri in interior pentru copii
31 labirinturi pentru copii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII