Ce înseamnă somn de calitate și cum să ai parte de el când ai copii mici?
În viața de părinte, mai ales în primii ani de viață ai copilului, somnul și odihna sunt adesea la finalul listei de priorități. A avea un copil este cel mai frumos lucru pe care l-ai trăit vreodată, însă îți poate afecta mult calitatea somnului. Da, copiii au nevoie de somn, dar să nu uităm că și părinții au la fel de multă nevoie de un somn calitativ și de odihnă.
Când tu ești bine, și copilul tău este bine
În general, adulții au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte pentru a se simți odihniți, deși acest lucru variază între 5 și 10 ore, în funcție de persoană.
Să ai parte de odihna de care ai nevoie este un lucru benefic pentru sănătatea ta fizică, emoțională și mentală. Când tu ești bine, și copilul tău este bine, se va dezvolta și va crește frumos. Cu toate acestea, știm cât este de dificil este - aproape imposibil - să ai parte de o noapte de somn calitativ când ai copii mai mici. Durerile de burtică sau de erupții dentare, febra, durerile în gât, regresiile de somn sau pur și simplu insomniile, toate par a complota împotriva odihnei tale. Iar a doua zi de dimineață o vei lua de la capăt cu mâncarea, joaca, curățenia, tantrumurile și chiar cu serviciul. Dar să îți dăm și o veste bună: nu va fi așa întotdeauna! Până atunci însă, trebuie să ai grijă atât de odihna ta, cât și a copilului tău.
Dar ce înseamnă un somn de calitate?
Când vine vorba despre somn, cantitatea este importantă, dar la fel este și calitatea. Majoritatea adulților au nevoie de undeva între 7 și 9 ore pe noapte pentru a se trezi simțindu-se bine odihniți, dar multe depind de exact ce se întâmplă în acele ore. Calitatea somnului te asigură că vei obține beneficiile esențiale fizice, mentale și emoționale de care ai nevoie din somn. Un somn calitativ înseamnă cât de bine dormi - cu alte cuvinte, dacă somnul tău este cu adevărat odihnitor.
În cazul în care îți ia mai mult de 30 de minute pentru a adormi, dacă te trezești noaptea de mai multe ori sau dacă îți ia mai mult de 20 de minute pentru a adormi înapoi după trezire, calitatea somnului este considerată slabă - deci nu e de mirare de ce părinții sunt mereu obosiți, nu? Iată totuși ce poți face să te bucuri de un somn cât mai calitativ posibil.
Știai că somnul și exercițiile fizice au o relație bidirecțională?
Vacanța de vară a început în forță, iar asta înseamnă automat mai mult timp liber pentru copii și mai multe sarcini pentru părinți. Fie că ai și tu vacanță alături de copilul tău, fie că mergi la serviciu și te întorci acasă, trebuie să ai un program bine pus la punct în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică a întregii familii, deoarece știm prea bine, în timpul vacanței ne place să lenevim mai mult, dar din păcate asta înseamnă că nu ne vom consuma suficient energia pentru a ne odihni corespunzător noaptea. Deci, ce facem?
Știm că activitatea fizică și o alimentație bună sunt importante pentru performanța noastră, a tuturor, dar și pentru dezvoltarea creșterii copiilor. Cu toate acestea, uneori nu acordăm suficientă atenție somnului, mai ales vara.
Relația dintre exerciții fizice și somn a fost investigată pe larg de-a lungul anilor și s-a observat că mișcarea adecvată poate atenua problemele legate de somn și ne poate ajuta să ne odihnim suficient și să avem un somn de calitate, atât noi cât și copiii. De asemenea, somnul insuficient sau de proastă calitate poate duce la niveluri mai scăzute de activitate fizică în ziua următoare.
Din aceste motive, somnul și exercițiile fizice au o relație bidirecțională. Cu alte cuvinte, optimizarea rutinei de exerciții te poate ajuta să dormi mai bine, iar obținerea unei cantități adecvate de somn poate promova niveluri mai sănătoase de activitate fizică în timpul zilei. Dacă cei mici dorm bine, și părinții dorm bine!
Ce se întâmplă când copiii dorm și când nu dorm?
Când dormim, creierul nostru este ocupat să consolideze și să stocheze ceea ce am învățat în timpul zilei. Dacă copiii nu dorm bine, nu pot procesa în mod corespunzător tot ceea ce au învățat în acea zi. Somnul are un impact direct asupra sănătății și dezvoltării psihice și fizice a copilului, deoarece corpul își poate concentra atenția asupra creșterii și reparării daunelor, iar creierul se poate odihni și recupera.
Și pentru că în copilărie avem parte de cea mai mare parte a creșterii fizice și chiar psihologice, este esențial ca cei mici să doarmă suficient pentru a reuși să facă acest lucru în mod corespunzător.
Pentru copiii de vârstă școlară (6-14 ani) care suferă de lipsă de somn, acest lucru poate fi cu adevărat dăunător, deoarece ei încă sunt în plin proces de învățare a abilităților sociale și comportamentale.
În timp ce unii copii sunt destul de "rezistenți" și merg la culcare doar atunci când au nevoie, ca regulă generală, copiii nu au cum să știe de cât somn au nevoie cu adevărat, deoarece există adesea ceva mult mai interesant de făcut! Din acets motiv, ei au nevoie de ajutorul nostru pentru a intra într-o rutină bună de somn, astfel încât să poată crește și dezvolta în mod natural și fericit.
Cum poate joaca în aer liber să îmbunătățească somnul unui copil?
În timp ce exercițiile zilnice sunt o modalitate bună de a-ți asigura un somn mai bun, și mai indicat este exercițiul zilnic în aer liber, la aer curat și la lumină naturală - în special acum că suntem în vacanța de vară!
Nu trebuie să fie sesiuni de antrenament intensive. Permiterea copiilor să alerge și să se joace în aer liber, petrecând mai mult timp la aer curat decât închiși în interior, poate face o mare diferență atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea somnului de care pot beneficia.
De ce exercițiile în aer liber sunt mult mai bune? Exercițiul eliberează endorfine liniștitoare în fluxul sanguin și poate ajuta la producerea de melatonină, care ne face să ne simțim somnoroși. Iar joaca în aer liber încurajează activitățile de mișcare cum ar fi alergatul, săriturile, cățăratul și rostogolitul, care promovează mișcarea musculară.
În același timp, ritmurile circadiene promovează vigilența în timpul zilei și ajută la apariția somnolenței pe timp de noapte. Aceeași teorie se aplică copiilor și adulților și este unul dintre motivele pentru care se recomandă petrecerea a mai mult timp în aer liber pentru a asigura un somn bun pentru noi toți.
Petrecerea timpului afară în natură este liniștitor și poate oferi beneficii cognitive, poate elimina stresul și poate stimula un sentiment de eliberare sau un refugiu pentru copiii și adulții care ar putea resimți presiune sau stres.
Susține sănătatea ta și a copiilor cu vitamine!
Dacă tu, ca adult, ai probleme legate de somn sau cu odihna, nu le lăsa să îți afecteze activitatea din cursul zilei și fă ceva în acest sens. Folosindu-te de un supliment alimentar nu doar că îți vei imbunătăți somnul, dar vei reuși ca pe parcursul zilei ce urmează să ai doza necesară de energie pentru a duce la bun sfârșit tot ceea ce îți propui și să te bucuri de o activitate cu copilul tău fără a fi rupt de oboseală. Complexul de Vitamine B (B1, B2, B6 și B12) de exemplu, contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la reducerea oboselii și extenuării, la menținerea sănătății psihice și la metabolismul energetic normal.
Apoi, în cazul copiilor, este important să reții că vor avea mereu nevoie de vitamine, deoarece sunt în continuă creștere și nu vor reuși să își ia doza zilnică necesară (de vitamina D, C, E, magneziu, vitaminele B, zinc sau fier) recomandată doar din alimentație, oricât de echilibrată ar fi aceasta. Deci… ce faci? Ceri sfatul medicului sau al farmacistului și alegi varianta potrivită copilului tău și pentru tine.
Nu uita: o familie activă este o familie sănătoasă și fericită!
Farmacia DONA - Un partener de încredere
Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta de unde îl poți achiziționa. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună de 30 de ani.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)