Meconiul: primul scaun al unui bebe nou-născut. Iată insă ce nu știai despre acest produs de-al bebelușului

Meconiul -  primul scaun al unui bebe nou-nascut. Iata insa ce nu stiai despre acest produs de-al bebelusului

Meconiul: primul scaun al unui bebe nou-născut. Iată insă ce nu știai despre acest produs de-al bebelușului

Știai că?

Primul scaun al unui bebe nou-născut este o chestie neagră, asemănătoare gudronului, numită meconiu. Este alcătuit din mucus, lichid din uter și orice altceva a digerat bebe în ultimele zile în burtica mamei. Dar încă nu contine bacteriile intestinale care fac caca să miroase. 😂

De îndată ce bebe este hrănit, bacteriile vor începe să-i colonizeze intestinele. După aproximativ o zi, materiile fecale devin verzi, galbene sau maro - cu acel miros familiar...😳

Vei citi:
Cum este primul scaun al bebelușului tău?
Prezintă meconiul vreun risc?
Scaunul bebelușului după meconiu
Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie, ghid

Cum este primul scaun al bebelușului tău?

Când bebelușul tău este în uter, începe să exerseze să bea prin absorbție lichidul amniotic care îl înconjoară. Apoi corpul său procesează deșeurile, filtrând lichidul prin tractul digestiv. Deși bebelușul tău urinează adesea în timp ce este încă în uter, el nu va face caca decât după naștere.

Primul scaun al bebelușului se numește meconiu. Pe măsură ce bebelușul tău începe să sugă sau să bea formulă, corpul lui va scăpa de meconiu, făcând loc procesării laptelui sau formulei pe care o bea. Este de așteptat ca meconiul să treacă prin sistemul bebelușului în primele 24 până la 48 de ore după naștere.

În mod ideal, scaunul bebelușului tău își va schimba culoarea și consistența cât timp ești încă în spital. Această schimbare le permite medicilor să știe că sistemul digestiv al bebelușului funcționează corect.

Prezintă meconiul vreun risc?

Aspirația de meconiu - Dacă bebelușul tău face caca în uter sau în timpul procesului de naștere, ar putea dezvolta o afecțiune pulmonară periculoasă numită aspirație de meconiu. Bebelușii sunt expuși riscului dacă:

 Mama are preeclampsie.
 Travaliul sau nașterea sunt deosebit de stresante.
 Mama consumă droguri în timpul sarcinii.
 Există o infecție peripartum.

Identificarea aspirației de meconiu - După ce vei naște, medicul va verifica lichidul amniotic pentru a detecta urme de meconiu, astfel încât să știe dacă copilul riscă să dezvolte aspirație de meconiu. De asemenea, medicul va examina copilul pentru a vedea dacă prezintă semne ale afecțiunii, care pot include oricare dintre următoarele:

 Pielea bebelușului tău are un aspect albastru.
 Copilul tău pare să se chinuie să respire, are respirație zgomotoasă, mormăie sau nu respiră singur deloc.
 Lipsă de reacție la naștere.

‌Tratarea aspirației de meconiu - Medicii și asistentele pot freca copilul cu un prosop pentru a-l încălzi și pentru a-i încuraja corpul să înceapă să respire. Dacă totuși se luptă să respire sau dacă are ritm cardiac scăzut, pot aplica o mască de oxigen.

Scaunul bebelușului după meconiu

Odată ce meconiul este total eliminat, scaunul bebelușului tău se va schimba în culoare, consistență și miros. Reține că, dacă bebelușul este alăptat și utilizezi ocazional formulă, culoarea și consistența se pot schimba în funcție de cantitatea pe care o primește din fiecare sursă de hrană.

Citeste si: Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic

Ad-Extra3:

Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie, ghid

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinici pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca.

Iată ce poate să insemne culoarea si textura continutului de scutec - un ghid. Succes in continuare la schimbatul scutecelor!

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII