Când copilul nu are prieteni la grădiniță - cum îl ajutăm și de ce este important să acționăm

Cand copilul nu are prieteni la gradinita - cum il ajutam si de ce este important sa actionam

Când copilul nu are prieteni la grădiniță - cum îl ajutăm și de ce este important să acționăm

Gradinita este primul univers social al unui copil si de multe ori, modul in care interactioneaza acolo poate defini modurile sale de interactiune sociala de mai tarziu. Inca de la varsta gradinite, copilul are nevoie de prieteni pentru a-si dezvolta abilitatile sociale dar si pentru a-si consolida increderea in sine.

Capacitatea de a-si face prieteni in jurul varstei de 3 ani determina relatiile pe care copilul le va lega cu adultii - dar in primul rand cu parintii, fratii lui si prietenii viitori.

veti citi

Gradinita este primul univers social al unui copil

Gradinita este primul univers social al unui copil si de multe ori  - modul in care interactioneaza acolo poate defini modurile sale de interactiune sociala de mai tarziu. Inca de la varsta gradinitei, copilul are nevoie de prieteni pentru a-si dezvolta abilitatile sociale dar si pentru a-si consolida increderea in sine.

La 3-4 ani - copilul are nevoie de prieteni

La varsta de 3-4 ani, copilul are deja capacitatea de a empatiza si astfel se poate pune in locul celuilalt... De aceea, este foarte normal ca un copil la aceasta varsta sa dea dovada de compasiune daca prietenul/prietena este trist/a. Este chiar firesc sa se simta vinovat daca el i-a provocat supararea si isi apara prietenul daca ... este in primejdie (sau are probleme de gestionare a jucariilor)...

Capacitatea de a-si face prieteni in jurul varstei de 3 ani determina relatiile pe care copilul le va lega cu adultii - dar in primul rand cu parintii si fratii lui.

Gradinita este locul ideal pentru a-si face prietenl iar relaţiile de amicitie devin din ce în ce mai durabile şi iau încet-încet forma viitoarelor relatii sociale. Datorita unor astfel de legături, copiii vor dobândi capadtatea de a-şi rezolva neînţelegerile fâră ajutorul altcuiva. Se vor mai ciondani câteodatâ, dar se vor împăca fărâ intervenţia adulţilor.

Astfel, copiii învâţa alâturi de prietenii lor regulile sociabilitatii şi, de asemenea, vor învâţa cum să se cunoascâ mai bine. Prietenii sunt, într-un fel, oglinda propriei lor personalitâţi.

• Citeste Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani

Dar ce facem cand copilul se plange acasa că nu are prieteni la gradinita?

Este perfect normal ca in rol de parinte sa fii alertat. Pentru ca iti poti imagina ca in astfel de situatii copilul trece prin momente sensibile. Poate ca alti copii vor să il domine, sau poate se fac glume rautacioase pe seama lui ...sau cine stie, poate le interpreteaza el gresit?

Aceste situatii il pot face nesigur si trist. Poate de teama unui refuz, copilul ii abordeazâ pe ceilalţi mai brutal fârâ sâ-şi dea seama...  Este copilul tau timid sau agresiv?

Ad-Extra3:

Cum reactionam? Ei bine - discutam cu copilul  - iata de ce

• Dacâ veţi discuta cu el despre asta, îi veţi oferi prilejul sâ-şi exprime necazul sau nemulţumirea. In general, relatiile de prietenie la aceasta varsta reflectâ personaUtatea copilului, dar ele evolueazâ cu vârsta.

• Inlesniti-i intâlniri cu copii de vârsta lui care au acelaşi tip de personalitate.

• Puteţi organiza petreceri (pentru ziua lui de naştere, de exemplu) pentru a favoriza închegarea unor relaţii intre copii. Dar atentie, nu trebuie sa invitati toata clasa  ....  calitatea si nu cantitatea conteaza.

► Citeste in continuare Cum să stimulezi copilul să-si facă prieteni noi

Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala

Varsta de 3 ani este una delicioasa. Pe de o parte, copilul e tot mai putin incapatanat si devine de la zi la zi mai cooperant. Incepe sa inteleaga ce este rabdarea (chiar daca ii displace acest concept) si are primele tendinte sa isi stapaneasca frustarile. Copilul incepe sa semene tot ma putin cu bebelusul plangacios care era acum un an. Este mai putin tiranic pentru parinti si tot mai captivat de cei din jur si de lumea minunata care il inconjoara.

La trei ani, copilul isi plaseaza mama in centrul vietii sale afective. Tata este preferat in special pentru anumite activitati precise citeste in continuare despre dezvoltarea fizica si sociala a copilului de 3 ani aici.

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII