Tulburările de somn la bebeluși: când apar, de ce și cum trebuie procedat. Ghid pentru părinți obosiți.
La 2 luni, bebelușii au între două și patru reprize de somn în fiecare zi, iar la 12 luni, dorm una sau două reprize de somn. Dar, așteptați-vă ca factori precum febra, boala sau o schimbare a rutinei să perturbe somnul bebelușului. Etapele de dezvoltare, inclusiv realizarile motorii, ca mersul in patru labute sau ridicatul in picioare - pot sa perturbe temporar somnul copilului.
• Cand implinesc vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere fiziologic să doarmă toata noaptea și nu mai au nevoie de hrăniri pe timp de noapte. Cu toate acestea, 25%-50% continuă să se trezească în timpul nopții...
Daca problemele de somn ce apar in jurul saptamanaii 15 sunt trecătoare si se regleaza cu usurinţă atunci când s-a gâsit cauza, vorbim de tulburări de somn dupa varsta de 6 luni - cand este intr-adevar o probleme de somn daca copilul nu a dobandit obiceiul de adormi singuri noaptea. lată 11 sfaturi care va pot ajuta in cazul tulburarilor de somn la bebelusi - sfatul medicului pediatru.
veti citi
Somnul bebelușilor: cât e considerat normal?
Somnul bebelușului la 6 luni
Trezirile nocturne
Care este cauza trezirilor nocturne?
Tulburarile de somn apar dupa varsta de 6 luni
De ce bebe nu reuseste sa adoarmă la loc?
lată 11 sfaturi care va pot ajuta in cazul tulburarilor de somn la bebelusi
Cand va dormi bebe singurel in pătuțul lui? Aceasta este regula de bază
Greseli ale mamicilor in ceea ce priveste somnul bebelusilor
Somnul bebelușilor: cât e considerat normal?
Conform Academiei Americane de Pediatrie, bebelușii nou nascuti dorm între 9 și 12 ore în timpul nopții și dorm între 2 și 5 ore în timpul zilei.
Iata acum si o diagrama a somnului normal al bebelusului in primii 3 anisori de viata.
Diagrama somnului bebelusului
La 2 luni, bebelușii au între două și patru pui de somn în fiecare zi, iar la 12 luni, dorm unul sau doi pui de somn. Așteptați-vă ca factori precum febra, boala sau o schimbare a rutinei să perturbe somnul bebelușului. Etapele de dezvoltare, inclusiv realizarile motorii, ca mersul in patru labute sau ridicatul in picioare - pot sa perturbe temporar somnul copilului.
Somnul bebelușului la 6 luni
Cand implinesc vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere fiziologic să doarmă toata noaptea și nu mai au nevoie de hrăniri pe timp de noapte. Cu toate acestea, 25%-50% continuă să se trezească în timpul nopții...
Când vine vorba de trezire în timpul nopții, cel mai important punct de înțeles este că toți bebelușii se trezesc scurt între patru și șase ori. INSĂ, bebelușii care sunt capabili să se liniștească din nou pentru a adormi („auto-linistitori”) se trezesc pentru scurt timp și adorm din nou.
În schimb, „semnalizatorii” sunt acei bebeluși care își trezesc părinții și au nevoie de ajutor pentru a adormi. Mulți dintre acești semnalizatori au dezvoltat asocieri inadecvate la începutul deprinderii somnului și, astfel, au dificultăți de auto-liniștire. Acestea sunt rezultatul faptului că părinții și-au dezvoltat obiceiul de a-și ajuta copilul să adoarmă legănat, ținut în brațe, sau de manuță sau aducând copilul în propriul lor pat. Evident, bebelușii învăța să se bazeze pe acest tip de ajutor de la părinți pentru a adormi. Deși acest lucru poate să nu fie o problemă la culcare, poate duce la dificultăți cu copilul tău să re-adoarmă singur în timpul nopții.
Trezirile nocturne
In general, primele probleme de somn apar in jurul saptamanii a 14-a - 15-a.
Multi bebelusi se trezesc noaptea - cel mai des la sfârşitul unui ciclu de somn, când somnul este uşor. Ei n-au învăţat încă să adoarmă singuri din nou, adică să reintre singuri în ciclul următor. Unii se trezesc o data pe noapfe; alţii, de douâ sau de trei ori. în general, bebeluşul începe să ţipe, apoi se potoleşte în braţele mamei sau tatălui său şi adoarme din nou. Până la o nouă trezire..
Ad-Extra3:
Care este cauza trezirilor nocturne?
Primul lucru pe care il aveti de făcut este să căutaţi cauza, daca se poate.lată câteva elemente care pot cauza aceste treziri nocturne şi asupra cărora puteţi sâ vă puneţi întrebâri. Evident, fiecare părinte apeleazâ la soluţia care i se pare adecvată.
- Bebeluşului îi este foame, n-a mâncat destul sau a mâncat prea devreme.
- A mâncat prea repede şi n-a supt destul.
- li este sete: este prea cald sau aerul este prea uscat, copilul fiind imbracat prea gros pentru temperatura din camera.
- Nu se simte bine (febra, nas înfundat dureri digestive, otitâ, regurgitaţii)
Adeseori, nu trebuie sâ câutati cauza într-o indispoziţie fizică/ci într-una psihologicâ..
De pilda
- Atmosfera din casa este prea incarcata de tensiune si agitatie - bebelusii pot percepe stresul cand parintii se cearta
- Poate a avut o zi grea - prea multa stimulare si agitatie
- Pur si simplu nu reuseste să se auto-linisteasca
Tulburarile de somn apar dupa varsta de 6 luni
Daca problemele de somn ce apar in jurul saptamanaii 15 sunt trecătoare si se regleaza cu usurinţă atunci când s-a gâsit cauza, vorbim de tulburări de somn dupa varsta de 6 luni - cand este intr-adevar o probleme de somn daca copilul nu a dobandit obiceiul de adormi singuri noaptea.
In general, atunci - părinţii, epuizati, pot să se hotărască sâ ceara sfatul medicului dar Problema NU este ordin medical. Cu toate acestea, pediatrul va începe întotdeauna prin a se asigura ca bebe nu are probeme de sanatate - inainte de a căuta motive de ordin psihologic.
Acesti copilasi, care la şase luni îşi trezesc părinţii o data sau de mai multe ori noaptea, sunt în cea mai mare parte a timpului nişte copii la fel de normal ca şi ceilalţi, dar care NU au fost învătati sâ doarmâ singuri. Este normal ca bebeluşul să se trezeascâ la sfârşitul fiecărui ciclu de somn, dar el trebuie să fie capabil să adoarmă din nou, rapid şi fără ajutor. Unii dintre ei nu o fac. De ce?
De ce bebe nu reuseste sa adoarmă la loc?
Ce spune doamna doctor pediatru:
- Poate să tie vorba de un copil care a fost obişnuit să adoarmă în anumite condiţii (în bratele mamei, leganat in leagan sau carucior, sau chiar la plimbare cu masina etc.) şi care, atunci când se trezeşte noaptea, are nevoie de aceleasi conditii ca să adoarmă din nou.
- Mai frecvent insa (si vorbesc din experienta de medic pediatru) este vorba de copiii supraprotejaţi. Tatăl sau mama se precipită la cel mai mic apel al copilului, chiar daca bebe este încă pe jumatate adormit. Decât să aibă încredere în el şi să-l lase să facă faţă dificultăţilor, părinţii intervin imediat şi conving astfel copilul că NU se poate descurca singur. Copilul, derutat, devine mai nesigur pe el. Ca urmare, părinţii, epuizaţi, sfârşesc prin a lua copilul în patul lor. lar pentru copil, care găseşte foarte agreabil lucrul acesta, excepţia devine rapid o generalitate.
Astfel, se creează un cerc vicios din care este foarte greu să se iasă...
lată 11 sfaturi care va pot ajuta in cazul tulburarilor de somn la bebelusi
• Ca să devină independent, copilul trebuie să aibă încredere în el. Pentru aceasta, trebuie ca DUMNEAVOASTRA să aveţi încredere în el şi în capacitatea lui de a-şi regla singur probtemele de somn.
• Recunoasteţi-vă partea de vină - (sunteţi destul în timpul zilei cu el?) şi fiti convinsi că este mai bine pentru copil să doarmă singur, liniştit, toată noaptea, decât cu prezenţa voastra intermitentâ.
• Nu-l obisnuiti să doarmă în condiţii care necesită prezenţa dumneavoastră.
• Nu vă lăsaţi manipulat: dumneavoastră sunteţi cel care ştiţi ce trebuie făcut DAR trebuie să fiti fermi si tandri cu copilul.
•' Profitati în timpul zilei ca să vorbiţi copilului şi să-l asiguraţi de dragostea dumneavoastră.
• Găsiţi-i jucăria preferată, un ursuleţ din plus sau o bucatica de panza care-l va linişti, înlocuind-o puţin câte puţin pe mama.
•' Tati poate sa se scoale noaptea şi sâ-i spune liniştit lui bebe că mama doarme, pentru câ este obositâ, că nu se va scula şi ca cel mai bine este sa faca nani si sa se linisteaca pentru a o putea lăsa pe mami să doarmâ.
• Atâta timp cat copilul va găsi o plăcere în a se trezi noaptea (o vede pe mami, primeşte o mângâiere, vă jucaţi cu el etc.), să ştiţi că nu are nici un motiv sa rateze aceste momente de distractie.
• Nu obişnuiţi copilul sâ-şi petreacâ noaptea în patul vostru, şi nici tu mami nu trebuie sa dormi în camera lui, culcaţi lângă pătuţ.
• Nu va precipitati de fiecare data cans il auziti pe bebe. Lasati-i timp sa incerca sa se auto-linisteasca si sa adoarma din nou - singur. Daca nu reuseste - incercati sa il linistiti verbal din patul dvs - si vedeti cum reactioneaza. Dar aveti un pic de rabdare si NU va panicati din primele minute.
Cand va dormi bebe singurel in pătuțul lui? Aceasta este regula de bază
Adevarul este ca NU veţi putea să-l învăţaţi pe bebe să doarmă singur in patul lui, decât atunci când mami va fi convinas ca convinsă că trebuie să o facă şi că este bine pentru ea si pentru el.
Dacă, dimpotrivă, te gandesti ca singurătatea este înfricoşătoare şi că este preferabil să petreceţi noaptea alături de bebeluş, atunci nici nu incerca sa ii impui sa doarmă singur! Acceptati situatia cu calm si amintiti-va ca pe vremuri ... membrii unei familii dormeau toţi împreună.
♦ Greșeli ale mamicilor in ceea ce privește somnul bebelusilor
Vrei ca bebelusul sa adoarma? Iata 3 lucruri care functioneaza si 3 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci niciodata
Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?
Dacă vrei ca bebelușul tău să NU doarmă, iată 5 lucruri pe care trebuie să le faci
Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului
Despre somnul bebelusului, iti recomandam sa citesti si
Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului
Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati
Invata-ti bebelusul sa doarma noaptea in numai 7 zile: diagrama lectiei somnului de noapte
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
- dupa recomandarile Academiei Americane de Pediatrie - norme de sanatate pentru bebelusi
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII