Te-ai săturat să țipi la copilul tău? 6 sfaturi pentru a nu mai țipa și a începe să fii un părinte EFICIENT
Dacă ești părinte, probabil îți este cunoscută următoarea situație: copilul tău spune sau face ceva care îți atinge acei nervi sensibili, iar următorul lucru pe care îl faci e să țipi din răsputeri.
După aceea, te simți epuizat, supărat, frustrat și te întrebi de ce trebuie să se reducă totul întotdeauna la asta...
Vei citi:
Niciun părinte nu este perfect
De ce țipă părinții la copiii lor?
De ce a țipa la copilul tău nu funcționează
6 sfaturi pentru a nu mai țipa la copilul tău
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi
Niciun părinte nu este perfect
Da,este adevarat: cu toții strigăm din când în când. Este important ca părinții să-și amintească că nu suntem perfecți și că putem învăța din greșelile noastre. Un țipăt periodic nu te face un părinte rău. Cu toții strigăm la copiii noștri uneori.
De ce țipă părinții la copiii lor?
Majoritatea părinților țipă la copiii lor pentru că sunt frustrați. Exact în momentul în care îl pierzi, simți că nu mai ai alte opțiuni. Devine ca o reacție inevitabilă sau ca un trăgaci care este apăsat automat. Cu alte cuvinte, nu te gândești la ceea ce faci. Tu doar raspunzi.
De asemenea, părinții pot lăsa frustrarea față de copiii lor să crească în timp. Trec de la incident la incident fără a da consecințe, iar frustrarea crește din ce în ce mai mult. În cele din urmă, "bula de incidente" se sparge și reacționează țipând, mai degrabă decât să se ocupe de comportamentul greșit în mod consecvent și eficient.
De ce a țipa la copilul tău nu funcționează
A țipa transmite mesajul că nu deții controlul. Și dacă nu deții controlul, copilul ar putea presupune că el este la conducere. De asemenea, este important să înțelegi că cei mici se simt nesiguri și anxioși atunci când părinții lor par a fi scăpați de sub control. Acestea sunt mesaje proaste pe care nu trebuie să le transmiți copilului tău și care îți subminează autoritatea.
Vrem să subliniem al lucru însă: este în regulă să le vorbești cu tărie copiilor. Dar să te enervezi și apoi să țipi nu este de ajutor. Când țipi la orice, țipătul își pierde efectul și nu are nicio semnificație atunci când există un comportament cu adevărat greșit.
Succesul în educația parentală înseamnă să te simți bine în ceea ce privește munca pe care ai făcut-o, învățându-ți copilul cum să se comporte – și nu te poți simți bine cu tine însuți dacă țipi tot timpul. Când țipătul cronic devine o normă, copiii sunt, de asemenea, predispuși să creadă că este în regulă ca și ei să țipe tot timpul. Copilul tău învață că țipatul este un răspuns potrivit atunci când ești frustrat sau copleșit. Nu învață nimic pozitiv. În schimb, învață că viața scapă de sub control, că tu ești scăpat de sub control.
Ad-Extra3:
Iată concluzia: dacă folosești țipetele pentru a determina copilul să se conformeze, nu-l înveți abilități mai bune de rezolvare a problemelor.
A țipa la o problemă nu o face să dispară. De obicei doar agravează problema, iar copiii învață să tolereze țipetele mai degrabă decât să-și schimbe comportamentul. În cele din urmă, copilul tău se deconectează cu totul.
Dacă țipetele ar fi eficiente, parentingul ar fi ușor. Am țipa la copiii noștri, ei și-ar schimba comportamentul și problemele noastre ar fi rezolvate. Dar, știm cu toții că nu este atât de ușor.
6 sfaturi pentru a nu mai țipa la copilul tău
Dacă te trezești că țipi frecvent la copilul tău, nu va fi ușor să te oprești – cel puțin nu imediat. A învăța cum să schimbi modul în care comunici cu copilul tău necesită practică. Ai nevoie de instrumente eficiente, deoarece copilul va încerca să te facă să pierzi controlul. Dar poți învăța să deții controlul și să comunici eficient cu el. Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să revii pe drumul cel bun.
1. Nu participa la fiecare "luptă" la care ești "invitat"
A alege sa nu participi la o "lupta" ce se poate lasa cu țipete, adesea va opri lupta în loc, chiar atunci și acolo. Indiferent dacă lupta începe, dacă ești adânc în ea sau dacă durează zece minute, poți să te oprești și să te îndepărtezi de situație.
A evita tensiunea situației poate ajuta mult. Uneori, asta înseamnă doar să petreci ceva timp departe de copil și apoi să te întorci mai târziu și să te ocup de comportamentul nepotrivit, dar cu calm.
2. Nu răspunde imediat la un comportament greșit dacă te simți întărtat
Cred că este bine să aștepți zece minute – sau chiar să aștepți până a doua zi – pentru a te întoarce și a vorbi cu copilul tău despre limbajul sau comportamentul său nepotrivit. Adesea, lucrurile nu sunt cu adevărat atât de urgente. Cei mai mulți dintre noi țipă din cauza unor lucruri minore atunci când te gândești cu adevărat la asta. S-ar putea să ți se pară important la momentul respectiv, dar asta se datorează agitației noastre și nu neapărat din cauza comportamentului copilului.
Îi poți spune copilului tău:
„Comportamentul tău nu este adecvat și vom vorbi despre asta mai târziu, când lucrurile vor fi calme.” Uneori este bine ca un copil să fie nevoit să se gândească singur la o situație sau la un incident pentru un timp înainte de a vorbi.
Un lucru foarte simplu pe care îl poți face este să numeri până la zece în timp ce te detașezi cu adevărat de situație. Deci numără până la zece, pleacă, mergi într-o altă cameră, fă o activitate diferită. Chiar dacă nu ai idee ce îți declanșează frustrarea, dacă știi că reacționezi exagerat (și țipatul este de obicei o reacție exagerată), încearcă să te dezactivezi.
3. Acordă-ți timp de tranziție când ajungi acasă
Se întâmplă adesea ca părinții să aibă discuții în contradictoriu cu copiii lor chiar când ajung acasă. De obicei, în timpul drumului spre acasă, părintele se gândește la "lupta" pe care o vor avea atunci când intră pe ușă. Este aproape o profeție care se împlinește.
Prin urmare, acordă-ți puțin timp pentru tranziție când ajungi acasă. Ia-ți zece minute pentru a te spăla, adună-ți gândurile, apoi ieși din cameră și discută cu copilul. S-ar putea să se comporte de parcă nu ar putea aștepta zece minute la început, dar se va obișnui. Și va învăța să-ți ofere spațiul în cele din urmă.
4. Pregătește-te mental pentru situațiile care te declanșează
Este important să cunoaști factorii declanșatori. Cu toții avem factori declanșatori și adesea nu sunt cele mai raționale lucruri: picioarele pe canapea, întreruperea discțiilor sau mizeria de sub pat?
Gândește-te în sinea ta: „Bine, când ajung acasă, dacă fiul meu nu și-a făcut temele și dacă a făcut mizerie din nou, nu o să țip. O să-mi dau timp să mă relaxez și apoi o să ies și o să mă ocup de comportamentul lui.” Deci, dacă cunoaști declanșatorii, poți planifica reacția.
Dacă lucrezi la păstrarea controlului, cred că trebuie să te uiți cu adevărat la tine. Începe să revizuiești ce s-a întâmplat de fapt și încearcă să exersezi o comunicare mai eficientă cu copilul. Uneori, doar a avea mai multe interacțiuni pozitive înseamnă că există mai puțin timp pentru negativ.
Întreabă-te ce fel de părinte ai vrea să fii. Nimeni nu vrea să fie cunoscut drept părintele care țipă la copilul său tot timpul și pare să scape de sub control. Întreabă-te ce fel de părinte vrei să fii. Și nu uita că niciodată nu este prea târziu - poți începe să faci aceste îmbunătățiri oricând.
5. Obține sprijin de la prieteni sau familie
Dacă încerci să obții mai mult control și vrei să nu mai țipi, discută vorbiți cu partenerul sau cu prietenii de încredere și recunoaște. Nu cred că există de ce să ne fie rușine sau jenă – aproape toți țipăm. Partenerul ar putea avea câteva perspective sau câteva idei despre ceea ce poți face. De asemenea, ar putea observa care sunt unii dintre factorii tăi declanșatori, pe care nu i-ai observat.
Ai grijă să nu te încrezi în alți părinți sau membri ai familiei care te judecă sau care exprimă uimire sau consternare față de provocările tale legate de parenting. Acești oameni te vor face doar să te simți mai rău cu tine și asta nu este eficient.
6. Este în regulă să-ți ceri scuze pentru țipete
Dacă decizi să îți ceri scuze, înțelege că nu este vorba despre a obține iertare de la copilul tău. Mai degrabă, este vorba de a-ți stăpâni comportamentul, de a învăța din situație și de a încerca să faci mai bine data viitoare.
De asemenea, asigurată-te că copilul este tras la răspundere pentru acțiunile sale. Scopul este de a rămâne calm și de a te ocupa de comportamentul lui fără să-ți pierzi controlul.
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Orice parinte stie ca sunt si momente si situatii cand... ne pierdem controlul verbal in fata copiilor. Situatii incordate pot duce la declaratii care pot afecta increderea de sine a copilului. Incearca sa eviti aceste situatii si aceste apostrofari grave care il pot face pe copil sa se simta neiubit, vulnerabil si nesigur pe tine. Fii un parinte calm si gandeste cu dragoste inainte de a da drumul unor cuvinte care taie in sufletul copilului citeste in continuare aici >
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Oare nu tipi prea mult? Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare....citeste in continuare aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII