Bebelușii se nasc cu instinctul de a-și ține respirația sub apă
Știai că?🥰 În ciuda aparențelor (faptul că nu știu nimic, abia își pot concentra ochii și nici măcar nu își pot susține capul), bebelușii au în mânecă câteva trucuri impresionante, iar unul dintre ele este instinctul acvatic.
Nou-născuții au un reflex automat pe care îl pierd mai târziu în dezvoltare, pe măsură ce creierul lor preia treptat frâiele în problemele de supraviețuire. Este vorba despre „reflexul de scufundare”, cunoscut și sub numele de răspuns bradicardic (prezent la foci și alte animale acvatice, instinctul poate fi un vestigiu al originilor noastre marine antice).
Vei citi:
Ce este răspunsul bradicardic?
Bebelușii se nasc cu capacitatea de a înota?
Prima saptamana acasa cu noul-nascut
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ce este răspunsul bradicardic?
Bebelușii se nasc cu o abilitate specială prin care se mișcă în mod reflex prin apă și își modifică rata respirației și ritmul cardiac ca răspuns la scufundare. Scăderea ritmului cardiac și a respirației se numește răspuns bradicardic - acesta determina nou-născuții să își țină respirația și să deschidă ochii atunci când sunt scufundați in apă.
Funcționează astfel: bebelușii de până la 6 luni al căror cap este scufundat în apă, își vor ține în mod natural respirația. În același timp, ritmul cardiac încetinește, ajutându-i să conserve oxigenul, iar sângele circulă în primul rând către organele vitale (inimă și creier). Răspunsul de supraviețuire îi menține pe bebelușii scufundați accidental în viață mult mai mult decât ar supraviețui adulții sub apă.
Când fața unui copil este expusă la apă rece, inima încetinește și sângele este îndepărtat de mușchii periferici pentru a conserva oxigenul pentru creier și inimă și astfel, își țin respirația. Reflexul este același care îi protejează pe bebeluși să nu inspire laptele în plămâni, spune Goren Wennergren, medic pediatru și profesor la Universitatea din Gothenburg, Suedia. „Este interesant că reflexul redirecționează întregul sistem circulator pentru a economisi sânge pentru inimă și creier și a nu-l pompa prin restul corpului”, spune Wennergren.
Bebelușii se nasc cu capacitatea de a înota?
Nu este adevărat că bebelușii se nasc cu capacitatea de a înota în mod direct, deși au reflexe primitive care îl fac să pară așa cum sunt. Bebelușii nu sunt suficient de mari pentru a-și ține respirația în mod intenționat sau suficient de puternici pentru a-și menține capul deasupra apei și nu pot înota neasistați.
Majoritatea bebelușilor, deși nu toți, își țin respirația în mod reflex atunci când sunt scufundați pentru a-și proteja căile respiratorii și sunt capabili să supraviețuiască scufundării în apă pentru perioade scurte de timp.
► Citeste si Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților
Prima saptamana acasa cu noul-nascut
Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta. Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.
Ad-Extra3:
Ghid de alaptare
Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:
Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare in sectiunea de PANICA
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII