Diversificarea alimentației la bebeluși: Cum și când? Sfaturi utile pentru părinți
Pe măsură ce bebelușii cresc, au nevoie de hrană solidă pentru a obține suficienți nutrienți pentru creșterea și dezvoltarea lor. Printre principalii nutrienți esențiali se numără fierul și zincul.
În primele 6 luni de viață, bebelușii folosesc fierul stocat în corpul lor de când erau în uter. De asemenea, ei mai primesc o cantitate mică de fier din laptele matern și/sau formulele pentru sugari, după naștere. Însă, depozitele de fier scad pe măsură ce ei cresc. De aceea, la aproximativ 6 luni, este timpul să înceapă diversificarea alimentației.
Cum știi dacă bebelușul tău este pregătit pentru diversificarea alimentației?
Recomandarea este ca solidele să fie introduse de la vârsta de 6 luni, niciodată înainte de 4 luni. Pentru a decide dacă bebelușul tău este pregătit pentru marele pas în lumea alimentelor solide, caută următoarele indicii - și apoi consultă și medicul pediatru:
Stă singur în șezut sau se ridică singur.
Este capabil să își controleze capul și gâtul.
Deschide gura când i se oferă mâncare.
Înghite mâncarea în loc să o împingă înapoi afară.
Aduce obiecte la gură.
Încearcă să apuce obiecte mici, precum jucăriile sau alimentele.
Transferă alimentele din gură în spatele limbii pentru a le înghiți.
Cu ce începi în mod normal diversificarea alimentației?
Academia Americană de Pediatrie(1) spune că nu este nevoie să-i oferi alimente într-o anumită ordine. Până la vârsta de 7 sau 8 luni, copilul poate mânca o varietate de alimente din diferite grupe de alimente, care să includă cereale (ovăz, orez, orz), carne sau alte proteine, fructe, legume, iaurturi sau brânzeturi. De asemenea, odată ce bebelușul tău a împlinit 6 luni și ai început diversificarea, poți începe să-i oferi și apă într-o cană.
Introducerea alimentelor cu potențial alergen
Alimentele cu potențial alergen includ produse din lapte de vacă, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu, soia și susan. Nu este recomandat să-i oferi lapte de vacă sau băuturi din soia până la vârsta de 12 luni, însă alte produse din lapte de vacă, precum iaurtul, pot fi introduse înainte de 1 an. Dacă copilul dezvoltă o eczemă severă și/sau alergie la ouă, de exemplu, discută cu medicul pediatru despre când și cum să-i oferi în siguranță arahide – despre care se știe faptul că au potențial alergen.
Pe măsură ce timpul trece, vei observa ușor când copilului tău îi este foame sau când s-a săturat.
Daca îi este foame, vei observa următoarele semne:
se entuziasmează când te vede pregătind mâncarea;
se apleacă spre tine în timp ce stă în scăunelul său;
deschide gura când ești pe cale să-l hrănești.
Semne că bebelușul tău nu mai este interesat de mâncare:
întoarce capul atunci când îi oferi mâncare;
își pierde interesul și atenția sa este concentrată spre altă activitate;
împinge lingura;
închide gura.
Cât mănâncă bebelușul la o masă?
Atunci când introduci pentru prima dată alimente solide în meniul copilului, încearcă să-i oferi 1-2 lingurițe de mâncare o dată pe zi. La început, probabil că nu va înghiți prea mult, dar în timp, poți crește cantitatea în funcție de apetitul său. Până la 12 luni, copilul ar trebui să mănânce aproximativ 3 mese pe zi, plus lapte matern sau formulă.
Importanța suplimentelor de probiotice la bebelușii diversificați
Ia în considerare un supliment de probiotice după ce începi diversificarea alimentației pentru a crește microbiomul intestinal al bebelușului, deoarece acesta poate modela sănătatea metabolică și imună a copilului, precum și riscul de a dezvolta obezitate, astm, alergii și boli autoimune.
Probioticele pot fi introduse copiilor de la o vârstă fragedă, deoarece nu au efecte nocive. Cu toate acestea, ele nu le sunt necesare copiilor a căror alimentație constă doar din lapte matern. Abia după ce copilul începe să consume alimente solide, i se pot administra probiotice, deoarece expunerea sa la mediu este mai mare, punându-l astfel în pericol de a fi “atacat” de microorganisme periculoase.
Suplimentarea cu bifidobacterii este sigură încă de la naștere pentru toți sugarii
Probioticele se traduc literal „pentru viață”, ceea ce este potrivit, având în vedere cât de vitale sunt bacteriile prietenoase din intestin.
În copilărie, bifidobacteriile ajută la consolidarea funcției barierei intestinale și la modularea răspunsului sistemului imunitar. O formulă special concepută și adaptată pentru sugari și copii mici care conține bifidobacterii ajută la construirea unei predominanțe a bifidobacteriilor în intestin și la promovarea pozitivă a unei flore intestinale echilibrate.
Cele mai cunoscute și studiate tulpini de bacterii lactice sunt Bifidobacteriile și Lactobacilii. Bifidobacterium animalis subspecia lactis este una dintre primele tulpini de bacterii benefice care se găsesc în mod natural în flora intestinală a nou-născuților.
FloraStrong Baby reface flora intestinală a copiilor
Ușor acceptat de către copii.
Ușor de utilizat în picături.
Nu conține gluten.
Mod de administrare: Înșurubează capacul în sensul acelor de ceasornic până la capăt, moment în care pulberea din capac va cădea în flaconul cu solvent. Agită bine conținutul, înlocuiește capacul cu picurătorul din cutie și utilizează conform schemei de mai jos:
0 – 12 luni: 4 picături / zi
12 – 36 luni: 10 picături / zi
Bacteriile lactice sunt prezente în mod natural în intestin, unde influențează motilitatea intestinală, favorizând un tranzit intestinal normal și susținând o digestie normală, prin menținerea echilibrului acido-bazic.
Dezechilibrul florei intestinale este determinat de anumiți factori (tratamentele cu antibiotice, diareea sau constipația călătorului, dietele dezechilibrate) și poate avea consecințe neplăcute, precum: balonare, diaree, constipație, erupții cutanate (dermatită atopică), scăderea imunității organismului.
Așadar, dacă ai început deja perioada diversificării sau dacă urmează curând, ține cont de aceste recomandări. Îți vor fi de folos. Nu uita însă că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și adaptare, astfel că poate va fi nevoie ca sfaturile de mai sus să se aplice personalizat.
Când e vorba despre sănătate, apelează la profesioniștii Farmaciilor DONA.
Descoperă produsele din Catalogul prețurilor DONA și spune DA! ofertelor din mai-iunie.Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)