Prima săptămana acasă cu un nou-născut: Ingrijirea corectă a bontului ombilical - sfatul moașei
Cordonul ombilical asigură legătura dintre placentă şi făt în viaţa intrauterină. După naştere, este tăiat şi o bucată din acesta rămâne ataşată, urmând să se usuce şi să cadă.
• Despre cât de des și cum trebuie curățată zona respectivă, dar și despre riscurile care pot apărea în lipsa unei igiene corecte ne povestește mai multe doamna Anca Bălășoiu, moașă licențiată.
Îngrijirea bontului ombilical
Îngrijirea bontului ombilical trebuie făcută de două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie până la căderea lui şi până când nu mai prezintă secreţie lipicioasă. Clema care prinde cordonul ombilical poate fi îndepărtată la 48 sau 72 de ore după naştere, dacă bontul s-a uscat şi nu mai sângerează. Culoarea bontului va trece de la culoarea galben la maro închis spre negru. Ştergerea se face dinspre interior spre exterior şi circular în jurul bontului.
Curăţarea zonei cu apă şi săpun şi dezinfecţia cu comprese sterile şi alcool de 70° pot preveni infecţia. Alcoolul are rolul de a dezinfecta şi deshidrata bontul ombilical până când acesta se usucă şi cade.
Infecţia bontului ombilical apare doar dacă nu se face o toaletă corectă a acestuia
În prima săptămână acasă cu nou-născutul, activităţile zilnice precum îmbrăcatul, hrănirea, masajul sau baia de seară reprezintă o provocare pentru multe dintre mame, dar şi oportunitatea de a interacţiona cu copilul şi de a se acomoda cu rolul de mamă.
Chiar dacă bebeluşul are nevoie de multă atenţie, este important să se păstreze un echilibru între timpul acordat îngrijirii copilului şi timpul acordat nevoilor personale. Nicio mamă nu trebuie să se simtă vinovată dacă îşi petrece o parte din timp odihnindu-se sau făcând alte activităţi. O mamă liniştită are un copil fericit.
Contribuie la propria recuperare
Nevoile nutriționale ale femeilor care alăptează cresc cu până la 88%, deci este important să ai o alimentație sănătoasă și bine echilibrată.
Respectă dieta pe care ai adoptat-o în sarcină și umple farfuria cu fructe și legume, proteine slabe și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. Bea multă apă și evită alcoolul, mai ales dacă alăptezi pentru că mici cantități pot trece în laptele matern.
Citeste in continuare 6 semne ca bontul ombilical al nou-nascutului este INFECTAT
Fie că ai născut natural sau prin cezariană, corpul tău a trecut prin multe. Așa că fii bună cu el. Odihnește-te și relaxează-te pe cât de mult poți și cere ajutorul familiei și prietenilor dacă ai nevoie de el.
În zilele și săptămânile de după travaliu, corpul tău poate arăta foarte diferit de cum îl știai înainte de sarcină. Dă-i timp să se recupereze și să rămâi încrezătoare și optimistă. Schimbarea necesită timp, dar se va întâmpla până la urmă.
Autor: Desprecopii (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII