Analize necesare și obligatorii pentru urmărirea sarcinii, în primul trimestru

Analize necesare și obligatorii pentru urmărirea sarcinii, în primul trimestru
După primul consult ecografic și după confirmarea prezenței sarcinii intrauterine, viitoarea mămică va primi o listă din partea medicului pentru efectuarea altor analize, personalizate. Însă mai toate viitoarele mămici vor repeta hemoleucograma, glicemia, probe hepatice și probe renale. Dar mai multe informații despre acest subiect ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.
După primul consult, medicul va trebui să investigheze și anumite boli, infecții care ar putea pune în pericol copilul, și anume:
toxoplasma;
citomegalovirus;
rubeola;
herpes simplex I sau II.
De asemenea, medicul va dori să știe de prezența hepatitei, iar pentru asta vor trebui efectuate anumite analize ce vor investiga prezența virusului hepatic B sau C, HIV, sifilis și așa mai departe.
Apoi urina - care nu ar trebui să fie contaminată, nu ar trebui să fie încărcată. Probele de urină se vor lua chiar din primul trimestru.
În timpul primei programări, puteți stabili data preconizată a nașterii și poți discuta cu medicul despre cum ai vrea să naști. În funcție de alegerile tale, acesta te poate sfătui ce să faci mai departe.
Și tot în acest calup de investigații se vor mai face anumite analize care vor stabili nevoile
nutriționale ale viitoarei mămici, iar în acest demers va trebui să fie implicat și medicul nutriționist în primul trimestru.
Pregătește-te pentru o călătorie extraordinară
Momentul deciziei să ai un copil este unul incitant, care poate veni alături de o grămadă de schimbări în stilul tău de viață. Este o călătorie a cărei cheie este reprezentată de pregătirea adecvată. Elevit 1 comprimate filmate conține multivitamine şi minerale, şi a fost conceput special pentru a contribui la acoperirea necesităţilor nutriţionale crescute ale femeilor care încearcă să rămână însărcinate sau se află în primele 12 săptămâni de sarcină.
Importanța primelor 8 săptămâni de sarcină
De la împlinirea a 8 săptămâni de sarcină, dacă din punct de vedere ecografic nu există nici o particularitate, nici o problemă, marea majoritate a sarcinilor (95%) decurg perfect, fără ca medicul ginecolog să intervină asupra lor. Astfel, 8 săptămâni reprezintă un prag, peste care, dacă gravida trece cu bine, prognosticul este excelent. În acest caz, medicului nu îi rămâne altceva de făcut decât să monitorizeze evoluția sarcinii și metabolismul gravidei.
Examenele ecografice vor avea apoi loc la 10 - 13 săptămâni, ultima din ele fiind mult mai amplă - morfologia de prim trimestru - în cadrul căreia se va afla dacă există risc de sindrom Down sau alte sindroame genetice, de preeclampsie, risc ca bebelușul să rămână în urmă cu creșterea sau risc de naștere prematură, și uite așa se încheie primul trimestru de sarcina.
Tot în jurul momentelor când se împlinesc 6-12 săptămâni de sarcină, ar trebui să poți să auzi bătăile inimii bebelușului. Ecografia va arăta și cum se dezvoltă bebelușul tău. Poți afla și sexul bebelușului tău. Întreabă cadrul medico-sanitar dacă vrei să afli mai multe informații despre analizele pe care le poți face
Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?
Autor: Desprecopii (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII