Minunata frunză de iederă - iată cum ajută la amelioararea tusei copilului și de ce trebuie să ai în casă acest produs
Tusea poate apărea oricând în timpul iernii sau verii, indiferent dacă cel mic este bolnav sau nu. Iată mai multe despre modul în care iedera poate ajuta la potolirea tusei și la creșterea bunăstării respiratorii generale.
Aceasta este cunoscută ca un ingredient tradițional care a fost folosit timp de secole pentru a susține sănătatea bronșică. Poate ajuta la calmarea tusei asociate cu răgușeala, gât uscat și iritanți și poate acționa, de asemenea, ca un expectorant pentru tusea productivă.
Vei citi:
La ce este bună frunza de iederă?
Proprietățile frunzei de iederă
De ce să folosim remedii naturale pentru tusea copilului?
Alinan® Imunotus® Iederă, sirop - ameliorează tusea
La ce este bună frunza de iederă?
Iedera este o plantă cățărătoare verde care se găsește adesea pe părțile laterale ale copacilor, caselor, gardurilor și este folosită în mod obișnuit ca decor. Ceea ce poate nu știai, este că frunza de iederă este folosită și ca medicament pe bază de plante și a fost timp de sute de ani.[1]
Iedera a avut o mare importanță în vremurile străvechi; fiind chiar un simbol al fidelității în Grecia antic.[2]
Herbaliștii tradiționali foloseau fructele de iederă împotriva ciumei, iar frunzele de iederă fierte în oțet erau folosite pentru durerile de stomac și pentru curățarea ulcerelor.[4] Aceste metode, desigur, nu mai sunt folosite în zilele noastre, dar putem găsi frunze de iederă ca ingredient în siropuri pentru tusea copiilor.
S-a descoperit că frunza de iederă conține 5-8% saponine (un compus chimic) și un conținut scăzut de emetină (un alcaloid) – iar combinate, au efectul de a ajuta la subțirea, slăbirea și eliminarea mucusului din piept.[3] Practic, susține mucoasa sănătoasă începând din nas, gură și gât și apoi continuă până la căile bronșice și plămâni.
Proprietățile frunzei de iederă
Extractul din frunze de iederă este de ajutor datorită saponinelor (substanțe cu proprietăți pneumo-active). Saponinele au următoarele efecte binefăcătoare asupra tractului respirator:
efect antiinflamator – agenții patogeni (virusuri, bacterii) sunt principalii factori care provoacă inflamarea mucoasei respiratorii; saponinele acționează împotriva agenților patogeni, inhibând procesul inflamator;
lichefiază mucusul – saponinele lichefiază mucusul din bronhii, care poate fi eliminat mai ușor prin tuse;
calmează tusea – pe măsură ce mucusul se elimină, tusea se calmează și dispare treptat;
ușurează respirația – datorită efectului de relaxare a musculaturii bronșice, căile aeriene îngustate se dilată și astfel se respiră din nou mai ușor.
Un studiu a arătat că, după 7 până la 10 zile de utilizare a extractului de frunze de iederă, simptomele ușoare ale infecției tractului respirator superior, cum ar fi tusea sau expectorație, s-au îmbunătățit la marea majoritate a pacienților.[4]
Într-un alt studiu, medicii de familie au oferit pacienților extract de frunze de iederă - acești pacienți aveau fie tuse iritantă de la răceala obișnuită, bronșită, fie infecții ușoare ale tractului respirator cu formare de mucus. 86% dintre medici și 90% dintre pacienții din studiu au evaluat eficacitatea extractului de frunze de iederă ca fiind „foarte bună” sau „bună” după o medie de 12 zile de utilizare.[5]
De ce să folosim remedii naturale pentru tusea copilului?
La copiii mici, tusea poate provoca nopți nedormite și absentarea de la gradinița/școală sau de la alte activități. În medie, copiii mici vor avea în jur de șase până la opt răceli pe an, iar cele mai multe simptome durează aproximativ 7-10 zile.
La copiii cu vârsta peste 1-2 an, mierea poate ușura tusea, iar unele dovezi sugerează că și extractele de iederă pot ameliora mult simptomele. De asemenea, hidratarea corectă și menținerea umidității în cameră, pot ușura tusea.
Deși copiii mai mari pot utiliza medicamente pentru tuse și răceală fără prescripție medicală, este posibil ca astfel de produse să nu fie sigure pentru copiii cu vârsta sub 2 ani.
Părinții ar trebui să înceapă să ofere copiilor mici astfel de medicamente numai la recomandarea medicului!
Alinan® Imunotus® Iederă, sirop - ameliorează tusea
Alinan® Imunotus® Iederă, sirop, este un supliment alimentar pentru sănătatea căilor respiratorii special conceput pentru a fi administrat la copii cu vârsta peste 2 ani.
Acesta este indicat pentru fluidizarea secretiilor mucoase, favorizarea expectorației, contribuie la menținerea stării de sănătate a cailor respiratorii dar și la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Alinan® Imunotus® Iederă, sirop, conține ingrediente active naturale care contribuie la menținerea stării de sănătate a cailor respiratorii și la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Mod de administrare:
Copii 2-4 ani: 2,5 ml de 3 ori pe zi;
Copii 5-7 ani: 5 ml de 2 ori pe zi;
Copii 8-12 ani: 5 ml de 3-4 ori pe zi.
Produsul poate fi administrat până la 14 zile.
Mulți experți nu recomandă antibiotice sau alte medicamente ca tratament pentru simptomele tusei la copiii mici, din cauza riscului de posibile reacții adverse.
Remediile la domiciliu, cum ar fi extractul de iederă, lichidele și umidificatoarele pot ajuta mai mult decât medicamentele cu prescriptie medicala. Este puțin probabil ca aceste remedii să provoace reacții adverse grave.
Autor - Desprecopii.com - octombrie (c) 2022
Material sustinut de FitermanPharma.
Referințe:
[1] Healthline 2016a, Everything You Want to Know About English Ivies (Accessed 30 May 2019). https://www.healthline.com/health/5-fast-facts-english-ivy
[2] The Herbal Academy 2015, History and Uses of Common Ivy (Accessed 30 May 2019). https://theherbalacademy.com/history-and-uses-of-common-ivy/
[3] University of Michigan 2018, Ivy Leaf (Accessed 30 May 2019). https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2116002
[4] Holzinger F. and Chenot J-F. 2010, Systematic Review of Clinical Trials Assessing the Effectiveness of Ivy Leaf (Hedera Helix) for Acute Upper Respiratory Tract Infections, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, doi:10.1155/2011/382789.
[5] Buechi S. et al. 2005, Open Trial to Assess Aspects of Safety and Efficacy of a Combined Herbal Cough Syrup with Ivy and Thyme, Forsch Komplementärmed Klass Naturheilkd, DOI: 10.1159/000088934. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16391481/
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII