Vulvovaginita la fetițe: cauze și prevenție
Vulvovaginita este una dintre cele mai comune afectiuni ginecologice ale fetitelor. Ea consta intr-o inflamatie simultana a vulvei si a vaginului si se manifesta prin dureri in zona aparatului genital si prin mancarimi in zona respectiva.
Daca in cazul femeilor mature vulvovaginita este asociata mai ales cu activitatea sexuala, in cazul fetitelor care nici macar nu au ajuns la pubertate, boala NU are nimic de a face cu activitatea sexuala.
vei citi:
Vulvovaginita este una dintre cele mai comune afectiuni ginecologice ale fetitelor
Care sunt simptomele vulvovaginitei?
Care sunt cauzele?
Cum poate fi tratata vulvovaginita?
Poate fi prevenita vulvovaginita?
Vulvovaginita este una dintre cele mai comune afectiuni ginecologice ale fetitelor
Ea consta intr-o inflamatie simultana a vulvei si a vaginului si se manifesta prin dureri in zona aparatului genital si prin mancarimi in zona respectiva. Daca in cazul femeilor mature vulvovaginita este asociata mai ales cu activitatea sexuala, in cazul fetitelor care nici macar nu au ajuns la pubertate, boala nu are nimic de a face cu activitatea sexuala .
Lipsa parului pubian si a labiilor bine definite, expun aparatul genital al tinerelor fete la diversi factori care pot irita pielea delicata a vulvei - materialele textile ale lenjeriei intime, chimicale din detergent si sapun etc. In plus, fetitele nu au inca estrogen care sa le protejeze tractul vaginal, ph-ul din interiorul vaginului lor fiind foarte mare si creand un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. De asemenea, un alt factor de risc il pot constitui miscarile incorecte prin care se realizeaza toaleta zilnica. Indiferent de cauza care a provocat aceasta afectiune, nu trebuie sa va ingrijorati, pentru ca ea nu afecteaza aparatul genital. In plus, este o afectiune de care se scapa foarte usor.
Care sunt simptomele vulvovaginitei?
Inainte de a se plange de dureri, s-ar putea sa remarcati tendinta fetitei de a se scarpina in zona genitala. De asemenea, felul in care merge sau in care sta pe scaun va va semnala disconfortul pe care il provoaca vulvovaginita. In scurt timp va va spune probabil ca are dureri, pentru ca vulva se inflameaza si devine foarte iritata. Zona genitala este rosie si umflata. In majoritatea cazurilor, desi nu este obligatoriu, veti remarca o scurgere vaginala pe lenjeria intima. Culoarea este de obicei verzuie, dar poate varia, de la galbui la maroniu. Indiferent de culoare, mirosul este neplacut. In cazuri foarte rare scurgerea poate contine si urme de sange. Un alt simptom il constituie usturimea pe care fetita o simte cand urineaza, din cauza contactului urinei cu pielea iritata. Uneori insa acest simptom poate indica si o infectie urinara . In orice caz, daca exista cel putin unul dintre simptomele de mai sus, faceti o vizita la medicul pediatru.
Care sunt cauzele vulvovaginitei?
Formele de vulvovaginita sunt foarte variate, la fel si explicatiile legate de aparitia acestei afectiuni. De la purtarea indelungata a unui costum de baie ud, la efectul secundar al unei infectii parazitare, cauzele vulvovaginitei sunt pe cat de variate pe atat de banale. Cauze serioase, precum tumorile, sunt extrem de rare. Mult mai probabila este o cauza banala precum faptul ca lenjeria intima este prea stramta. Mai cititi: Dosarul complet cu bolile copilului
Ad-Extra3:
Iata cele mai frecvente cauze care stau la baza aparitiei vulvovaginitei:
Dezechilibrul bacterian - Un vagin sanatos contine un anumit numar de bacterii. Vulvovaginita poate fi rezultatul unui dezechilibru bacterian. Un examen al scuregerii vaginale care apare odata cu boala poate indica in ce anume consta acest dezechilibru. De obicei cauza pentru care un numar de bacterii creste brusc nu este cunoscuta, insa, adesea, ea este legata de un tratament cu antibiotice sau de aparitia unei noi bacterii prin contactul cu mainile contaminate, spre exemplu. Uneori, vulvovaginita poate fi o infectie secundara. Spre exemplu, daca fetita a avut o infectie recenta cu un streptococ in gat, bacteriile pot ajunge in vagin de pe mainile contaminate. In acest caz, vulva capata o nuanta de rosu deschis.
Igiena - Distanta foarte mica dintre vagin si anus, precum si lipsa de indemanare a fetitelor de a-si efectua toaleta in aceasta zona a corpului, reprezinta una dintre cauzele frecvente ale vulvovagnitei. Daca aceasta zona nu este pastrata mereu curata, bacterii din tractul gastrointestinal precum E.coli, pot trece foarte usor in vagin.
Pozitia de urinare - Majoritatea fetitelor au tendinta sa urineze tinandu-si genunchii apropiati. Aceasta pozitie creste posibilitatea ca urina sa ajunga in vagin si sa cauzeze infectia.
Oxiurii - Acesti paraziti sunt frecvent intalniti la copii, in zona din jurul anusului. La fetite, pezenta oxiurilor si efectele pe care aceasta le are se pot extinde in zona vulvei, cauzand vulvovaginita. Mai cititi: Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Obiecte straine - Bucatele de hartie igienica sau resturi din buretele de baie pot ajunge accidental in vagin si pot provoca dureri, scurgeri si sangerari.
Iritanti externi - In aceasta grupa de cauze intra mai ales hainele foarte stramte si din materiale sintetice. La acestea se adauga spuma de baie si sapunurile ce contin prea mult detergent.
Candida - De obicei infectiile cu candida afecteaza femeile si mai putin fetele care nu sunt inca la varsta pubertatii. Candida poate aparea la fetite doar in urma unui tratament cu antibiotice. Daca nu apare ca efect secundar al tratamentului cu antibiotice, atunci s-ar putea sa fie un simptom al diabetului.
Abuzurile - Atata timp cat nu au avut niciun contact sexual, copiii nu pot fi infectati cu bacterii precum trichomoniaza, chlamydia sau gonoree. Daca analiza culturilor releva prezenta unei astfel de bacterii sau a altor boli cu transmitere sexuala, atunci trebuie luata in considerare ipoteza unui abuz sexual. Cititi topicul de pe forum: Metode reale de prevenire a abuzului
Cum poate fi tratata vulvovaginita?
Inainte de a indica un tratament, medicul va va pune probabil o serie de intrebari legate de posibilii factori care au produs boala: tratamente recente cu antibiotice, hainele pe care le poarta fetita, felul in care se comporta in timpul toaletei etc. Medicul va examina cu atentie zona genitala a fetitei si, daca exista o scurgere vaginala, va recolta o proba pentru analize. Examinarea atenta a efectelor afectiunii este necesara pentru a prescrie un tratament corect. Daca este vorba de o infectie bacteriana, probabil ca se vor prescrie antibiotice. Medicul va va spune, de asemenea, cum sa calmati durerea (prin bai caldute, fara sapun). De asemenea, fetita va primi indicatii legate de igiena stergerea cu hartie igienica din fata spre spate, purtarea de lenjerie intima din bumbac, lejera, pentru a permite aerisirea zonei genitale. In functie de diagnostic, medicul poate prescrie si un antibiotic local un unguent pe baza de hidrocortizon sau o crema pe baza de vitamina A si D pentru a accelera vindecarea si pentru a diminua durerea.
Poate fi prevenita vulvovaginita?
Nu exista metode sigure pentru a preveni vulvovaginita, insa riscul de a o face poate fi diminuat prin cateva gesturi simple, pe care fetitele pot fi educate sa si le insuseasca:
Comportamentul corect in timpul toaletei urinarea cu genunchii departati si stergerea zonei genitale dinspre vulva spre anus;
Evitarea folosirii spumei de baie si a sapunurilor prea puternice; daca spalati fetita pe cap, incercati sa faceti acest lucru la final, intrucat samponul care se prelinge in cada poate irita zona genitala. Daca fetita are deja vulvovaginita, inlocuiti baia in cada cu dusul.
Asigurati-va ca zona genitala este perfect uscata dupa iesirea din baie.
Impuneti cateva reguli legate de imbracaminte, chiar daca ele vor crea mici dispute fara blugi stramti, fara chilotei din material sintetic, fara pijamale stramte si fara alte haine care limiteaza circulatia. Incercati, asemenea, sa limitati timpul de folosire al costumelor de baie, colantilor si pantalonilor scurti. Spalati lenjeria intima cu un detergent delicat si nu utilizati balsam de rufe.
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome și diagnostic posibil
Cand copilul este des bolnavior, orice parinte se ingrijoreaza. Ce facem cand raceala nu se mai sfarseste, este ragusit, stranuta si doarme prost noaptea din cauza nasului mai tot timpul infundat. Ce e de facut? Ce ar putea sa aiba?
Bolile acute interfereaza temporar cu activitatea sistemului imunitar, iar copiii cu boli cronice (precum astmul sau fibroza chistica) au rate ridicate de infectii ale cailor respiratorii. Iata sfatul pediatrilor de la Desprecopii.com precum si recomandarile pentru conduita de urmat in aceste situatii cu un ghid de simptome si diagnostic.
Va recomandam sa mai cititi:
- Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
- Mita si recompensa in educatia copilului
- Importanta familiei in procesul de invatare
- 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
- Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
- Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
- Copiii au nevoie de disciplina
autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 6 comentarii
Buna seara sunt mama unei fetite de 2 ani şi se vaita ca o ustura la zona intima când face treaba mica iam dat un tratament antibiotic ia trecut şi de vreo 2 zile sa vaita iar ca o ustura nu ştiu ce sa fac ca sunt foarte îngrijorata
Buna sunt ioana Fetita mea de 11 ani are mancarimi in partea intima se plange ca are ustarimi si manacarimi de doua zile ce pot sa fac
buna ma numesc alina si sunt mama la o fetita de 5 ani....sunt foarte preocupata aseara fetita mea in timp ce dormea se foaia intruna si se scarpina cand la fundulet cand in zona vaginala apoi am dezbracato sa vad ca are si mam uitat la putulica ei si am vazut...pareau sa fie vermisori mici si foarte subtiri sialbi care ai ieseau nu din putulica de undeva de mai sus.....iam scos cam trei viermisori mici si apoi am spalato si nu a mai avut nimic.....a dormit linistita si nu sa mai plans.....dar pe mine ma preocupa mult.....e adevarat ca ea de recent a terminat un tratament cu antibiotic k a avut una dintre bolile copilaresti....dar oricum nu sunt linistita.....puteti sa ami dati vrun sfat va rog?
Stefania pirvu - ai mers la medic cu fetita? eu asta ti-as recomanda
Fetita mea are un cos pe lobul stang al zonei intime dar nu are cap este sub piele si o doare,o mananca si o ustura tot timpul prezinta un mers neadecvat.Cosul se mareste de la o zi la alta,zona este rosie
Problema este ca am o nepotica de 12 ani care are aproximativ aceleasi sintome,problema e alta am observat intre ea si tatal ei o apropiere nu tocmai ok...acum mama mea a observat si ea si mai grav jos arata ca o femeie matura nu ca un copil,de ce refuza sa o duca la un ginecolog ca are mancarimi si anumite sintome scrise mai sus de dvs,scurgeri pe chiloti care mi ia dat sa merg la un specialist pt.analize acum nu vreau sa credem ca omu e vinovat sau sa il condamnam de abuz nu am nici un drept dar copilu ala se plange de multa vreme de mancarimi si usturimi si nu vor sa auda sa o duca la doctor aici implica ambii parinti(la cate am citit de abuzri in fam.ma sperie stiind ca omu respectiv nu are decat femei in discutiile sale...)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII