Piele atopică sau uscată? Tips&tricks de la 5 mămici redactori și colaboratori Desprecopii.com, pentru tine și familia ta
Pielea atopică se confruntă adesea cu senzația de prurit (mâncărime cutanată), devine roșiatică, se descuamează sau chiar se crapă. Toate acestea vin la pachet și cu o stare de disconfort, indiferent de vârstă - fie că vorbim despre copii sau despre adulți.
Soluția este hidratarea intensivă zilnică, un gest simplu care ajută la calmarea pielii. Important este să ai grijă să alegi produse special concepute pentru pielea atopică sau foarte uscată, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant. Dar, înainte de o rutină de îngrijire adecvată, ideal este să identifici factorii care sensibilizează și usucă pielea.
Cauze frecvente ale pielii uscate sau atopice la copii și adulți
Uneori, uscăciunea ușoară până la moderată a pielii poate apărea în urma expunerii la frig sau în momentul în care pielea intră în contact cu un anumit tip de alergen, iar o astfel de uscăciune ar putea fi redusă prin utilizarea unei creme hidratante și emoliente. Pielea uscată poate fi adesea cauzată de:
Vremea extremă - Pielea s-ar putea usca din cauza vremii extreme (prea rece sau caniculară), ceea ce ar putea cauza o scădere a nivelului de umiditate. Pe măsură ce corpul pierde apă, pielea va deveni uscată.
Aerul condiționat și caloriferele - Copiii care tind să petreacă mai mult timp în interior, acolo unde sunt folosite aerul condiționat sau caloriferele sunt, de asemenea, predispuși la uscarea pielii, deoarece acest tip de aparate au tendința de a usca aerul, ceea ce ar putea fi un motiv pentru apariția pielii uscate.
Îmbrăcămintea strâmtă - Purtarea hainelor strâmte poate, de asemenea, induce sau crește starea pielii uscate la copii. Contactul dintre piele și haine ar putea agrava uscăciunea pielii.
Sfat: Evită materialele sintetice și alege haine moi, mai ales pentru copii. Ideal este să fie confecționate din bumbac sau alte fibre naturale, cu excepția lânii. Spală-le fără a folosi detergenți parfumați sau balsam și limpezește-le de două ori înainte de a le usca. Este recomandat să le și calci înainte de a le folosi, pentru un plus de protecție împotriva bacteriilor și pentru ca țesătura să devină mai moale. Un alt sfat este să nu îl îmbraci prea gros pe cel mic, pentru a nu cauza transpirație excesivă.
Băile și înotul frecvent - Dușurile lungi, băile în apă fierbinte sau înotul în bazine cu clor ar putea afecta bariera lipidică a pielii, provocând dezechilibre.
Deshidratarea - Faptul că nu bea suficientă apă poate usca pielea copilului. Unul dintre semnele evidente ale deshidratării sunt buzele uscate și crăpate.
Săpunurile dure - Suprafața pielii are un pH natural de 4,5 până la 7,5, iar utilizarea săpunurilor care sunt acide sau alcaline poate modifica pH-ul pielii și poate provoca uscăciune. De asemenea, detergenții, șampoanele și gelurile de duș care conțin substanțe chimice artificiale pot usca pielea copilului.
Sfat: Baia zilnică ar trebui să fie de scurtă durată, să nu depășească 5-10 minute. Ideal ar fi un duș cu apă potrivită ca temperatură, nu fierbinte (temperatura ideală ar trebui să fie undeva la 35°C).
Trebuie, de asemenea, evitată utilizarea bureților, a materialelor abrazive sau a periilor, iar produsul de curățare trebuie să fie adaptat pielii uscate sau atopice - un produs blând care să nu conțină parfum și conservanți și care să fie cât mai hidratant și hrănitor.
La duș se recomandă folosirea unui ulei special precum Atoderm Ulei de Duș un produs care calmează și protejează împotriva agresiunilor externe. Apoi, după duș, pielea se usucă prin tamponare, nu prin frecare. Iar imediat după uscare se recomandă aplicarea unui balsam precum Atoderm Intensive Balsam, un emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică, care limitează adeziunea şi proliferarea anumitor bacterii, precum Stafilococul Auriu, dar şi penetrarea alergenilor, factori care pot agrava uscăciunea pielii.
Atunci când alegi un produs emolient, este esențial să ții cont de faptul că pielea atopică are o serie de nevoi specifice, fundamental diferite de cele ale pielii sănătoase, care se usucă doar uneori. Astfel, este ideal să optezi pentru o cremă special concepută pentru pielea atopică, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant.
Produsele dezvoltate de Bioderma în gama Atoderm sunt concepute plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.
Produsele dezvoltate de Bioderma în gama Atoderm sunt concepute plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.
Pielea foarte uscată - un posibil semn al prezenței dermatitei atopice
Eczema, cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, este o boală care debutează de obicei în timpul copilăriei sau în faza timpurie a copilăriei. Simptomele eczemei includ piele extrem de uscată și solzoasă, roșeață, erupții cutanate și prurit (mâncărime).
Pentru că este o boală autoimună, nu există un tratament specific. Cu toate acestea, poți încerca să eviți erupțiile prin identificarea alergenului care declanșează simptomele și ținând copilul departe de acesta.
De asemenea, orice alergeni alimentari ar trebui să fie eliminați din dieta mămicii care alăptează. De exemplu, laptele de vacă sau albușul de ou sunt transferate în laptele matern, în formă aproape neschimbată. Printr-o colaborare dintre un medic nutriționist și un medic alergolog, se poate crea o dietă echilibrată, care să înlăture riscul oricărei alergii.
Dermatita este o boală multifactorială, rezultată în urma asocierii de factori ereditari cu factori de mediu. Foarte mulți dintre pacienții cu dermatită atopică au rude de gradul I cu afecțiuni cu componentă alergică (fie dermatită atopică, fie astm bronșic, rinită alergică sau urticarie alimentară).
Vestea bună pentru copiii și adulții care se confruntă cu o piele foarte uscată sau dermatită atopică este că o rutină de îngrijire corespunzătoare, cu produsele potrivite, contribuie în mod esențial la diminuarea senzației de mâncărime, ajută la restabilirea echilibrului pielii și împiedică apariția eczemelor.
Rutina de îngrijire pentru pielea sensibilă - Tips&tricks pentru tine și familia ta de la 5 mămici care au testat produsele din gama Atoderm
Așa cum aminteam și mai sus, pielea uscată la copii sau adulți ar putea să nu fie o complicație serioasă de sănătate, ci doar o consecință a unei pieli mai sensibile. Însă, dacă este severă, poate provoca un disconfort major prin senzația permanentă de mâncărime – moment în care trebuie acordată o atenție specială prin adoptarea unei rutine zilnice de îngrijire.
Pentru a-ți veni în ajutor cu câteva sfaturi utile, am rugat 5 mămici redactori/influenceri din echipa Desprecopii.com - Elena Zagaican, Ada Chindea, Magdalena Aldea, Elena Santos și Ligia Lazăr - să testeze produsele dezvoltate de Bioderma, gama Atoderm, și să revină cu o serie de recenzii.
Iată care este părerea mămicilor despre gama Atoderm:
În momentul în care am aflat că și Tudor are dermatită atopică, nu am mai simțit același stres cu care m-am confruntat atunci când am primit vestea aceasta la Sergiu, pentru că știam că am la îndemână gama Atoderm cu care îi pot îngriji corespunzător pielea. Pentru că se vedea cu ochiul liber cât de hidratant este uleiul de duș Atoderm, am început ușor-ușor să îl folosesc și eu, iar acum și crema din aceeași gamă face parte din ritualul meu de îngrijire zilnică a pielii. Și acum pe bune, noi mamele vrem să îmbinăm utilul cu plăcutul, așa că de ce să nu simplificăm noi bagajele și să plecăm în vacanță cu o singură gamă pentru toată familia?
P.S: Spray-ul SOS Atoderm este nelipsit din geanta mea, pentru că este soluția cea mai rapidă de a calma pielea fie ea iritată, uscată sau atopică. Piele catifelată, indiferent de anotimp. - Elena Zagaican
Pielea bebelușilor este în mod natural mai sensibilă și se poate usca, irita, chiar descuama cu ușurintă, putând fi afectată de mulți factori. Atât în cazul lui Caleb, dar mai ales în ceea ce o privește pe Gloria, m-am confruntat cu această problemă încă din primele luni de viață. Am fost conștientă că vor avea nevoie de hidratare și de un produs blând pentru spălat, cât și de o cremă de corp adecvată. Gama Atoderm de la Bioderma a fost creată pentru a oferi o protecție eficientă pentru pielea delicată a bebelușilor și nu numai.
Întreaga familie preferă uleiul de duș Atoderm. Este blând, calmează iritația și hidratează intensiv pielea. Crema de corp ne-a fost de mare ajutor. În special în privința Gloriei - a ajutat-o să nu mai aibă pielea roșie, uscată sau mai degrabă aspră aș zice, iar într-un timp scurt am putut vedea efectele ei benefice. Spray-ul Atoderm SOS este foarte potrivit pentru pielea uscată spre foarte uscată. Calmează senzația de mâncărime, reduce nevoia de a te scărpina și oferă o senzație de prospețime. Voi ați încercat această gamă? - Ligia Lazăr
Niciodată nu am avut mâinile mai moi sau mai catifelate precum în perioada când copiii au fost bebeluși și le făceam masaj în fiecare seară. Mai ales după ce a venit Andrei cu pielea lui atopică. Folosind doar creme din gamele intensiv hidratante, special gândite pentru bebeluși cu piele atopică, m-am obișnuit și eu cu ele și le folosesc iarna pentru mâinile mele uscate. Chiar acum pe biroul meu vei găsi Atoderm Intensive Balsam cu care mă dau în fiecare zi. - Ada Chindea
Modelăm amândouă în lut, ipsos sau ciment, grădinărim, ne jucăm, gătim împreună mâncăruri sau deserturi delicioase, facem curățenie, spălăm vase sau ștergem geamurile de mânuțele jucăușe. În toate aceste activități, pielea noastră este expusă la factori externi diverși. Atât pielea Sarei (8 ani), cât și pielea mea mai uscată și sensibilă după 40 de ani, ambele au nevoie de susținere, iar gama Atoderm de la Bioderma este potrivită pentru amândouă. - Elena Santos
Am trecut prin niște peripeții până să găsesc produsele potrivite pentru îngrijirea pielii. Asta pentru că familia număra bebeluș cu piele atopică, un toddler cu o piele sensibilă și uscată, o mamă cu piele uscată și un tată care folosea ce folosesc și restul membrilor familiei. Pe scurt, toți aveam piele uscată sau chiar atopică și căutam un produs creat pentru nevoile pielii noastre.
Spălatul excesiv face ca pielea să se deshidrateze, iar apa fierbinte provoacă această deshidratare. Pielea uscată se caracterizează prin senzații de disconfort și piele care ține, fiind un teren predispus la apariția eczemelor. Din acest motiv este foarte important să folosim produse fără detergenți agresivi, care curăță pielea, dar o și hidratează intensiv.
Mă bucur că Bioderma a creat gama Atoderm, o gamă completă de produse de curățare și îngrijire a pielii pentru față și corp, adaptate pielii uscate, foarte uscate sau atopice. Produsele sunt special concepute pentru a fi utilizate zilnic, precum și alături de tratamente pentru eczeme sau prurit.
Noi folosim de ceva timp uleiul de duș Atoderm care hidratează pielea, o hrănește și o lasă catifelată, apoi aplicăm Atoderm Intensive Balsam - produs creat pentru piele iritată și foarte uscată și atopică. Acesta hrănește bariera cutanată și face pielea să devină mai puternică pe termen lung, iar sprayul Atoderm SOS pentru piele sensibilă iritată sau foarte uscată calmează senzația de mâncărime și oferă o senzație imediată de prospețime. Sunt produse de îngrijire testate și recomandate și de medici specialiști. - Magda
Fiecare piele este unică și BIODERMA are grijă de ea cu o rutină personalizată pentru corp și față bazată de principii ecobiologice. Indiferent de nevoile tale zilnice, ocazionale sau cronice (coșuri, puncte negre, hidratarea feței etc.) și tipul de piele (piele sensibilă, uscată, predispusă la acnee etc.) există soluții pentru a îți păstra sănătatea pielii și a-i reface bariera cutanată cu rezultate pe termen lung. Produsele sunt prescrise și recomandate de medicii dermatologi din toată lumea.