Scorbutul la copii - o carență gravă de vitamina C: simptome și cauze - sfatul medicului

Scorbutul la copii - o carenta grava de vitamina C -  simptome si cauze - sfatul medicului

Scorbutul la copii - o carență gravă de vitamina C: simptome și cauze - sfatul medicului

Scorbutul este o boală gravă datorată lipsei de vitamina C in organism. La copii, scorbutul prezintă unele particularităţi. Boala debutează ca urmare a declansarii lipsei de vitamina C - prin scăderea poftei de mancare, a atentiei și cresterea iritabilitatii.

→ Scorbutul la copii - o carență grava de vitamina C: simptome și cauze - sfatul medicului.

 veti citi
Ce este scorbutul
Scorbutul la copii
Cum se trateaza scorbutul
Lipsa de vitamina C
Functiile vitaminei C (acidul ascorbic)

Ce este scorbutul

Scorbutul este o boala grava datorată lipsei de vitamina C in organism. 

Boala debuteaza prin slâri de râu, slâbiciiine şi astenie. Progresiv, se instaleaza senzaţia lipsei de aer, durerile osoase, lipsa poftei de mancare si depresia.

Ulterior, apar hemoragii cutanate pe fese, coapse, antebraţe, abdomen, gambe şi pe pielea corpului. Firele de păr devin fragile, se rup usor, se râsucesc şi îşi franeaza creşterea.

Mai tarziu vor apărea modificari la nivelul guigiilor, care se tumefiază şi sangereaza. Ca urmare a sângerârilor prelungite, cat şi a tulburârilor de a formare a globulelor rosii, e se instaleazâ anemia.

Scorbutul la copii

La copii, scorbutul prezintă unele particularităţi. Boala debutează la declansarea lipsei de vitamina C - prin scăderea poftei de mancare, a atentiei si cresterea iritabilitatii.

Apoi, apar hemoragii la nivelul articulaţiilor dintre sterm şi coaste, creend tumefacții locale. Durerile osoase tin de obicei copilul la pat Un element caracteristic al acestei boli la copil este oprirea cresterii în greutate.

Cum se tratează scorbutul

Tratamentul corect al scorbutului duce la limitarea hemoragiilor şi tulburărilor osoase, de cele mai multe ori realizându-se chiar vindecarea completă. Se recomanda doze zilnice de vitamina C  - dozele sunt de 50 mg pentru copil si de 300 - 500 mg pentru adulti (se poate ajunge până la 1000 mg).

Pe masura ce pofta de mancare revine, trebuie consumate constant fructe şi legume. Repausul fizic este un ajutor important pentru vindecare, deoarece previne instalarea fracturilor spontane şi diminueaza consumarea vitaminei C administrate.

alimente bogate in vitamina c

Ad-Extra3:

Lipsa de vitamina C

Carenţa vitaminei C este frecvent instalatâ în corpul uman. Ea apare, de obicei, iarna şi primavara mai ales la cei care prezinta tulburări digestive cronice sau la cei care nu consuma produse vegetale.

Simptomatologia este discreta si necaracteristica: oboseală, astenie, lipsa de nergie, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare şi dureri osoase moderate. Aceste simptome dispar atunci când se asigurâ un aport sufident de acid ascorbic (vitamina C).

Functiile vitaminei C (acidul ascorbic)

Vitamina C sau acidul ascorbic îndeplineşte numeroase funcţii în corp. O prima interventie a vitaminei C este asupra formarii de colagen. Aceasta este o proteinâ ce intră în structura pielii, tendoanelor, oaselor, ligamentelor, fasciilor şi a altor ţesuturi, intretinandu-le elasticitatea si integritatea in faţa agresiunilor fîzice.

In plus, colagenul este componentul major care participa la reglarea structurilor lezate (de exemplu, pielea in urma arsurilor, intervenţile chiruigicale, intepaturilor.

Unele cercetări sustin că vitamina C intervine in creşterea rezistenţei vasculare, explicându-se in acest fel aparitia fragilitatii capilare şi a hemoragiilor în cazul carenţei acidului ascorbic.

Vitamina C intervine în formarea globulelor roşii şi influenteaza secretia endocrină a glandelor suprarenale. Acidul ascorbic intervine de asemenea, în stimularea activitatii organismului in strarile de stres  - crescand tonusul muscular, viteza de conducere nervoasă şi raspuns la stimuii din mediul ambiental. In ultimii ani, din ce în ce mai multe dovezi vin să susţină rolul antiinfectios al acidului ascorbic. Un alt efect este acela al ameliorării manifestârilor astmului bronsic.

In ultimii ani se acordă o importanţă sporita rolului pe care îl ocupă vitamina C în reducerea grasimilor din sange si al colesterolului, cat si îndepărtarea acestora din ţesuturile în care s-au acumulat. Intr-o statistica făcută de specialistii englezi, se aratâ că in regiunile m care consumul de acid ascorbic este crescut, se constata o rata scâzutâ a mortalitatii coronariene.

Un alt sector în care intervine vitamina C este cel al articulatiilor osoase. Se pare ca aceasta substantă creşte fluiditatea lichidului articular facilitand mişcârile şi imbunătâţind mobilitatea.

Cercetările ultimii  15 ani au relevat câ aceasta substanţă poate inhiba cresterea tumorilor maligne. Chiar daca descifrarea mijloacelor prin care se realizeaza acest lucru nu s-au elucidat deplin, rezullatde confirma rolul antcanceros al dozelor mari de vitamina C. 

Citeste Lipsa de vitamine la copii: ce vitamine pot fi deficitare și cand se recomandă suplimente - recomandari

O alimentatie ne-adecvata sta la baza lipsei de vitamina C

La copii, carenta de vilamina C se poate instaura printr-o alimentatie neadecvată. Este si cazul bebelusilor alimentati cu lapte praf sau a copiilor si adultilor care consuma timp indelungat conserve  - deoarece aceasta vitamină este distrusă prin procesul de prelucrare al alimentelor. 

Citeste in continuare Vitamina C: au nevoie bebelusii suplimente de vitamina C? iata sfatul medicului pediatru

Tot despre vitamine mai poti citi:

5 Vitamine si antioxidanti pentru sanatatea tenului
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie,

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII