Cum te protejezi de o nouă sarcină imediat după naștere: sfatul medicului
Daca tocmai ai nascut, desigur vrei sa mai astepti pana la o noua sarcina. Iata ghidul nostru pentru a tine deocamdata barza mai departe...cel putin o vreme, pana cand esti pregatita pentru un nou bebe - ghidul contraceptiei dupa o nastere.
veti citi
Acum esti mami de bebe
Cum te protejezi de o nouă sarcină cand alăptezi
Cum te protejezi de o nouă sarcină când NU alăptezi
Despre recuperarea postnatală
Acum esti mami de bebe
Acum esti mami de bebe. Alăptezi la trei patru ore, dormi pe apucate, viaţa ta este un adevărat haos. Ai luat în greutate mult mai mult decât credeai.Travaliul a fost lung şi dificil. Ultimut lucru la care te gândeşti acum este activitatea sexuala, de care nu crezi ca vei mai fi atrasa vreodată.
Te înşeli! Foarte curând, somnul îşi va restabili ritmul, libidoul va reveni rapid normal, poate mult mai repede decat te-ai astepta. Şi atunci trebuie să înveţi să te protejezi de o noua sarcina - poate prea repede.
Miturile care spun ca nu poţi rămâne însărcinată dacă alăptezi, sunt înşelătoare. Numai dacă alăptezi la o dată trei-patru ore şi copilul tău are sub sase luni eşti protejată. Dacă nu alăptezi, menstruaţia poate apărea la 28 de zile după naştere, aşa că, teoretic, poţi rămâne însărcinată chiar din acel moment.
Dintr-o suta de cupluri care fac sex neprotejat, 80 - 90% vor avea parte de o nouă sarcină!
lată aşadar câteva scenarii posibile.
Cum te protejezi de o nouă sarcină cand alăptezi
Dacă vrei să-ţi alăptezi odorul, dar nu vrei să rămâi însărcinată cel puţin un an de zile, cea mai buna alegere ar fi preparatele contraceptive orale care contin doar un progestativ, cunoscute sub denumirea de„mini-pilule".
CE ESTE o astfel de pilulă? Ea conţine un derivat de progesteron şi trebuie luată cu precizie la aceeaşi oră, în fiecare zi (preferabil la începutul serii). Se începe din prima zi a ciclului menstrual sau, dacă alăptezi, din a 21-a zi de la naştere.
La unele femei aceasta pilula previne ovulatia, creste vascozitatea mucusului de la nivelul canalului cervical - impiedicand spermatozoizii să pătrundă în uter - impiedicand astfel implantarea ovulului fecundat.
Cum te protejezi de o nouă sarcină când NU alăptezi
In cazul in care nu alaptezi - sunt sanse si mai mari sa ramai insarcinata - daca ai relatii sexuale. Poţi opta fie pentru preparate progestative orale, fie pentru estroprogestative combinate.
CE ESTE pilula contracepfivă estroprogestativă combinată? Ea conţine derivaţi atât de progesteron, cat si de estrogeni. Se începe tratamentul din prima zi a ciclului mentrual şi se continuă 21 de zile; următoarele şapte zile nu se administrează nimic, pentru a induce menstruatie. Pentru mentinerea reflexului format de a lua pilula contraceptiva, unele pachete contin pastile fară hormoni pentru aceste şapte zile.
Atât derivaţii estrogenici cat şi cei progesteronici inhibă ovulaţia. In plus, progestativele determina îngroşarea mucusului la nivelul cervixului si totodată, nu permit estrogenilor să pregătească mucoasa uterină pentru implantarea blastocistului.
ALTE OPŢIUNI: Prezervativul, diafragma, dispozitivele intrauterine.
Ad-Extra3:
Prezervativul este varianta sigură - de rezervă
Prezervativul e un mijloc contraceptiv loal, de unica folosinţă, având forma unui săculeţ din latex, care îmbraca penisul înaintea actului sexual. Latexul este impermeabil la aer, apă şi microorganisme,functionand ca o barieră.
Diafragma: simplu, eficient si fara efecte secundare
Diafragma are forma unei diafragme concave din latex, cu diametrul de 50-105 mm. Marginea (buza) diafragmei este formata dintr-un arc metalic acoperit cu latex. Se introduce în vagin înaintea fiecarui act sexual, acoperind cervixul.
Diaframa este de fapt o bariea care previne pătrunderea spermei prin canalul cervical. De asemenea, poate fi suportul unor substante spermicide. Se lasă şase ore. Un nou act sexual în acest interval necesită reintroducerea altor substanţe spermicide.
Dispozitivul intrauterin: aproape ca uiti de el
Dispozitivul intrauterin: este de doua tipuri: steriletul DIU (dispozitiv intrauterin) şi SIU (sistem intrauterin cu levonorgestrel). SIU are formă de „F , este din plastic, de mici dimensiuni şi-ţi va fi inserat de către medicul ginecolog în uter.
Dispozitivul intrauterin are pe braţul vertical al „T'-ului încorporată o capsulă ce conţine levonorgestrel, care se eliberează intrauterin/local în cantităţi foarte mici. Această cantitate de substanţă activă asigură contracepţie din momentul inserarii - pe o perioda de 5 ani.
Citeste in continuare 9 lucruri pe care ar trebui să le discuți cu medicul la controlul post-natal de şase săptămâni
Despre recuperarea postnatală - citeste si:
Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului
Ești o mămica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2022
revizuit de Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII