Cum discutam cu copiii despre razboi - 5 sfaturi de la psiholog

Cum discutam cu copiii despre razboi - 5 sfaturi de la psiholog

Cum discutam cu copiii despre razboi - 5 sfaturi de la psiholog

Este razboi în Ucraina. Armata rusa a bombardat tara vecina. Exista sanse mari ca si copilul tau sa fi auzit asta, sa vrea sa vorbeasca despre asta, sau din contra, sa nu vrea sa vorbeasca despre asta, sau sa fie anxios.

Psihologul nostru - Milena Sadova, este specializata în frica, trauma si durere, si va explica 5 moduri in care ne putem ajuta copilul.

Cum discutam cu copilul despre razboi?

Este razboi în Ucraina. Armata rusa a bombardat tara vecina. Exista sanse mari ca si copilul tau sa fi auzit asta, sa vrea sa vorbeasca despre asta, sau din contra, sa nu vrea sa vorbeasca despre asta, sau sa fie anxios.

Psihologul nostru - Milena Sadova, este specializata în frica, trauma si durere, si enumera cateva moduri in care ne putem ajuta copilul.

1. Ai încredere în puterea de intelegere a copilului

Copiii reusesc sa se adapteze destul de usot - daca situatia este dezechilibrata (pandemie, o invazie rusa a Ucrainei), si copilul tau devine dezechilibrat emotional, va deveni mai rezistent si apoi va creste. Aratati copilului afectiune, cum ar fi: tremuri, de ce? Sau: vorbesti mereu, iar acum esti complet tacut. Vrei sa întrebi sau sa spui ceva?"

Potrivit psihologului, reactiile la o situatie stresanta sunt foarte diverse: de la semnale subtile precum dificultatea de a adormi, si schimbarea comportamentului alimentar, pâna la panica si plâns. „Orice se abate de la comportamentul normal este un semnal. Observati-le si asigurati-va ca copilul dumneavoastra se simte inteles.”

„Este normal sa fii îngrijorat când a început un razboi. Explicati-i ca aveti si dumneavoastra îngrijorari.”

2. Raspunde-i la toate întrebarile

Ii poti spune copilului Poti sa ma întrebi orice, dar nu am un raspuns la toate întrebarile tale.

Când copiii pun întrebari, înseamna ca sunt gata sa auda raspunsul. Nu trebuie sa intri în detalii, pastreaza-l concis.

„Întrebati ce au auzit despre asta, daca stiu de fapt ce înseamna razboi”,  "Nu trebuie sa intrii in detalii. Lasa-i sa viseze si sa fantezeze putin. Întrebati-i cum ar rezolva conflictul daca ar putea."

Ad-Extra3:

3. Normalizeaza anxietatea

Spune-i ca este normal sa fie ingrijorat. "Este normal sa fii anxios când a început un razboi. Si eu am ingrijorari

Nu trebuie sa pozati in parintele dur si intangibil. Aratati clar ca aceasta situatie nu este normala, ca nu este normal sa împusti oameni si sa invadezi o tară, ca acest lucru nu ar fi trebuit sa se întâmple niciodata.

„A fi de partea unei tabere poate fi incurajator pentru un copil. Totusi, este, de asemenea, un moment bun sa-l înveti pe copilul tau ca a face judecati este dificil daca nu cunosti toate faptele. Acest gând poate da drumul: nu stiu, si nu trebuie sa aleg.”

4. Cautati o distragere

Unor copii le place sa decupeze hârtie atunci când ceva îi ingrijoreaza. Va puteti joca cu plastelina sau sa pictati ceva cu acuarela.  Dati-le ceva de mestecat, acest lucru regleaza stresul - spune Milena.

„Poti alege si un obiect special pentru copilul tau: o piatra frumoasa pe care o poate tine in mana, si care sa-i dea putere. Daca observi ca copilul tau este anxios, asigura-te ca esti în apropiere, mai ales în momentele de tranzitie precum venirea acasa de la scoala. ."

5. Implicati-va in actiuni de suport

„Copiii care sunt ceva mai mari pot evalua mai bine realitatea situatiei si, de asemenea, distanta. Pe lânga sentimentele de frica, pot aparea si sentimente precum nedreptatea si puterea. Aceste sentimente încurajeaza actiunea; ofera copiilor spatiu pentru a face ceva, cum ar fi o strângere de fonduri.

Implicati-va impreuna in actiuni umanitare si de suport - de pilda adunati haine pentru refugiatii din Ucraina.

Incurati-l sa se implice si sa ajute pe altii la nevoie - cu grupul de prieteni sau de colegi.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII