8 lucruri UIMITOARE despre bebelusi
Bebelușul este un adevărat miracol încă din clipa în care prinde viață în ființa mamei. Specialiștii din diverse domenii se străduiesc de ani buni să înțeleagă felul în care mica ființă abia ivită pe lume este capabilă să facă salturi uimitoare pentru a deveni adultul de mai târziu. Uneori, descoperirile sunt de-a dreptul uluitoare.
Iată câteva lucruri frumoase și interesante despre bebeluși:
1. Bebelușii pot recunoaște vocea mamei încă din pântece.
2. Plânsul unui bebeluș poate declanșa un răspuns emoțional puternic la părinți.
3. Bebelușii au peste 70 de reflexe la naștere.
Bebelusul este un adevarat miracol
Bebelusul este un adevarat miracol inca din clipa in care prinde viata in corpul mamei. Specialisti in diverse domenii se straduiesc de ani buni sa inteleaga felul in care mica fiinta abia ivita pe lume este capabila sa faca salturi uimitoare pentru a deveni adultul de mai tarziu. Si uneori descoperirile sunt de-a dreptul uluitoare.
Iata-le pe cateva dintre cele mai recente si mai interesante ...
1. Bebelusii citesc gandurile
Nu, nu e vorba de cine stie ce puteri paranormale, insa un studiu recent, realizat la University of Missouri, SUA, demonstreaza ca bebelusii care au doar 10 luni au capacitatea de a urmari gandirea persoanelor din jur. Bebelusii de aceasta varsta, la fel ca si adultii, atunci cand vad ceva pentru prima data sunt surprinsi si privesc intens pentru mai mult timp.
2. Bebelusii frumosi nu vor deveni neaparat adulti atragatori
Un studiu publicat de Infant Behavior & Developement - USA - arata ca adultii cu trasaturi frumoase nu au fost neaparat bebelusi frumosi. Studiul se bazeaza pe un experiment care a constat in compararea trasaturilor unor adulti cu cele pe care acestia le aveau la varsta copilariei.
Fotografii ale acelorasi persoane din etape diferite ale vietii, au fost apreciate diferit in ceea ce priveste gradul de atractivitate a trasaturilor fizice, constatandu-se ca nu exista nicio relatie intre cat de frumos este un bebelus si felul in care va arata acesta la varsta maturitatii.
Ad-Extra3:
3. Bebelusii sunt foarte darnici
In ciuda faptului ca "al meu" este un cuvant foarte des folosit de bebelusi, se pare ca ei stiu ce inseamna sa imparti si sa fii fairplay, inca de la 15 luni. Un studiu realizat la University of Washington a scos in evidenta acest lucru prin intermediul unui experiment ce a constat in urmarirea atenta a reactiei bebelusilor care priveau cum le erau impartite lapte si biscuiti la doua persoane. Atunci cand o persoana primea mai multa mancare, bebelusii deveneau mult mai atenti, ceea ce se traduce prin faptul ca ei se asteptau la o distributie egala.
4. Bebelusii sunt un pic rasisti
Faptul ca suntem cu totii egali si ca nu trebuie sa tratam diferit oamenii dupa culoarea pielii sunt sentimente care se invata de la parinti inca de la o varsta foarte frageda. Un studiu realizat la University of Sheffield, Marea Britanie, arata ca la 3 luni bebelusii incep sa isi arate preferinta pentru chipurile oamenilor de aceeasi rasa cu ei. Pe de alta parte, studiul arata ca bebelusii care au contact cu oameni din rase diferite inca de la varste fragede sunt mai putin refractari la persoanele de alta rasa decat a lor.
Citeste si Personalitatea bebelusului incepe sa se arate inca dinainte de a vorbi
5. Muzica ritmata ii face fericiti pe bebelusi
Se stie ca bebelusii reactioneaza la muzica inca din perioada intrauterinta. Se pare insa ca pe la 5 luni ei incep sa faca diferenta intre diferite tipuri de ritm. Cel putin asa sugereaza un studiu al cercetatorilor de la Brigham Young University. In timp ce la cantecele ritmate bebelusii rad, bat din palme si sunt foarte atenti, la cele triste privesc in alta parte si par a fi indiferenti.
6. Bebelusii pot distinge binele de rau
La 6 luni, bebelusii au simtul moralitatii, sustin cercetatorii de la Universitatea americana Yale. Acestia din urma au efectuat un experiment care a constat in faptul ca bebelusii priveau o scena de teatru de papusi in care o papusa se chinuia sa urce un deal. Din cand in cand o a doua papusa o ajuta sa urce dealul, iar alteori o a treia papusa o impingea pe prima astfel incat sa o impiedice sa urce. Dupa ce au privit de mai multe ori, bebelusilor le-au fost prezentate cele doua papusi. Cu totii au aratat o preferinta evidenta pentru papusa care ajuta la urcarea dealului.
7. Bebelusii citesc pe buze... intr-un fel
Dr. Janet Werker, de la University of British Columbia, SUA, studiaza modul in care bebelusii percep limbajul si a ajuns la concluzia ca daca mama vorbeste doua limbi in timp ce este insarcinata, copilul ei ar putea percepe diferenta intre cele doua limbi. De asemenea, dr. Werker a subliniat faptul ca bebelusii de 4 6 luni pot distinge intre cele doua limbi chiar si atunci cand privesc un viedoclip mut in care apare o persoana ce vorbeste ambele limbi, ceea ce ar conduce la ipoteza ca bebelusii pot citi pe buze.
Desigur, pentru a intelege si mai bine temperamentul bebelusului, puteti consulta si Horoscopul Copiilor.
8. Bebelușii au peste 70 de reflexe la naștere.
Bebelușii au peste 70 de reflexe la naștere, care sunt automate și involuntare, ajutându-i să se adapteze la viața extrauterină. Aceste reflexe includ:
Reflexul de supt: Este esențial pentru hrănirea bebelușului și începe chiar din primele minute după naștere.
Reflexul de apucare: Bebelușii închid mâna atunci când ceva le atinge palma.
Reflexul moro: Cunoscut și ca reflexul de speriat, se manifestă prin întinderea brațelor și a picioarelor atunci când sunt surprinși.
Reflexul de mers automat: Când sunt ținuți în picioare, bebelușii fac mișcări asemănătoare mersului.
Reflexul de căutare: Bebelușii întorc capul și deschid gura atunci când obrazul le este atins, pregătindu-se pentru hrănire.
Aceste reflexe sunt esențiale pentru supraviețuire și dezvoltare, diminuându-se pe măsură ce copilul crește și dobândește control voluntar asupra mișcărilor.
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Unul va fi presedinte, altul somer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel ... da da vorbim de bebelusii pe care ii vedem acum in scutece - dar peste 25-30 de ani.
Deci este foarte normal ca inca din vremea bebelusiei, micutii sa isi arate temperamentul. Si, ca proaspata mamica sau proaspat tatic buimac, e imposibil sa nu observi ca mica ta progenitura, la care tii ca la ochii din cap, este deja dotat cu personalitate. Desprecopii.com a ajuns la concluzia ca exista 5 feluri de bebelusi cu temperamente distincte. Iata-le - citeste mai departe aici >.
Despre educatie si temperamentul bebelusului, merita sa citesti si:
Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla
Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Ce e în mintea copilasului tãu
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Despre rasfat...
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
Referinte: The Journal of Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII