Bateriile tip pastilă - un pericol real pentru cei mici
InfoCons te informează! Bateriile tip pastilă pot fi un real pericol dacă sunt lăsate la îndemâna copiilor. Fiind de dimensiuni foarte mici și ușor de ingerat, bateriile tip pastilă trebuie păstrate într-un loc sigur, astfel încât copiii noștri să nu aibă acces.
Copiii nu percep riscul pe care îl presupune înghițirea unor astfel de baterii.
Bateriile tip pastilă (simple sau cu litiu) sunt folosite în special pentru dispozitivele de mici dimensiuni (de exemplu ceasuri, jucării etc.). Aceste dispozitive pot intra în posesia copiilor și odată cu acestea, intră în posesia celor mici și bateriile. Fiind mici, copiii nu percep riscul pe care îl presupune înghițirea unor astfel de baterii.
În calitate de părinți, trebuie să evităm incidentele, iar pentru aceasta trebuie avute în vedere câteva aspecte subliniate de InfoCons.
Așa cum menționam puțin mai devreme, bateriile tip pastilă pot fi găsite de cei mici în diverse contexte: fie au căzut din aparate sau jucării, fie au fost lăsate involuntar la îndemâna acestora. Copiii pot fi atrași de acestea, întrucât au o suprafața lucioasă, tentantă pentru un copil ce se află în faza de explorare.
Iată câteva sfaturi pe care le poți urma:
Depozitează bateriile tip pastilă într-un loc sigur, la care copiii nu au acces;
Asigură-te că aparatele sau jucăriile ce conțin astfel de baterii, sunt bine sigilate, astel încât bateriile să rămână la locul lor;
Depozitați aparatele sensibile astfel încât copiii să nu le vadă;
Nu depozitați bateriile împreună cu medicamentele;
O baterie înghițită poate provoca leziuni grave organelor interne
Aceste leziuni pot avea consecințe grave în doar câteva ore. De pildă, atunci când este înghițită, bateria intră în contact cu saliva, declanșând o reacție chimică. Reacția chimică rezultată poate provoca arsuri grave, leziuni interne sau chiar deces.
Cel mai periculos tip de baterie-pastilă este cel cu litiu-ion.
Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți?
De obicei, aceste simptome nu apar imediat dupa înghițirea bateriei tip pastilă, fiind de o dimensiune mică, copiii nu tușesc și nu dau niciun semn ca ar fi înghițit un astfel de obiect. Când apar însă, aceste simptome sunt transpuse în dureri în piept, senzația de sufocare, tuse, respirație zgomotoasă, sângerări nazale sau intestinale ori febră.
Cum trebuie să procedăm atunci când copilul înghite o baterie tip pastilă?
Dacă suspectăm copilul că a înghițit o baterie tip pastilă, trebuie să apelăm imediat la serviciul de Urgențe. Copilul nu trebuia să bea sau să mănânce înainte de a i se efectua o radiografie.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII