Dermatita atopică în sezonul rece - Sfaturi și recomandări pentru o îngrijire corectă a pielii atunci când devine și mai sensibilă

Dermatita atopică în sezonul rece - Sfaturi și recomandări pentru o îngrijire corectă a pielii atunci când devine și mai sensibilă | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

A venit iarna și, odată cu ea, la medic încep să vină din ce în ce mai des pacienți cu dermatită atopică. De ce această afecțiune se agravează în sezonul rece și cum îngrijim corect pielea? La aceste întrebări și nu numai ne răspunde doamna doctor Limbău Alexandra Maria, Medic Specialist Dermatolog, MedLife Băneasa.

Veți citi:
De ce se agravează dermatita atopică în sezonul rece?
Ce facem pentru a ameliora simptomele dermatitei atopice?
24 ore de hidratare și confort imediat, chiar din timpul dușului
Emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică
Calmează senzațiile de mâncărime în 60 de secunde pentru 6 ore de eficacitate cu Atoderm SOS Spray
Ce factori agravează dermatita?
Cum tratăm dermatita în urma expunerii la frig?
Recomandări și sfaturi
Virusuri care pot agrava dermatita atopică

De ce se agravează dermatita atopică în sezonul rece?

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică, care se caracterizează în primul rând printr-o uscăciune cutanată. Astfel, frigul, temperaturile scăzute/extreme și umiditatea scăzută accentuează acest proces fiziopatologic, caracteristic în această afecțiune. Din acest motiv, este nevoie să ne protejăm pielea și să reparăm bariera cutanată prin aplicarea unor emoliente, adică a unor creme hidratante, pentru a răspunde efectelor pe care frigul le are asupra pielii noastre.

Este esențial să ținem cont de faptul că pielea atopică are o serie de nevoi specifice, diferite de cele ale pielii sănătoase, care se usucă doar uneori. Astfel, se vor alege creme special concepute pentru pielea atopică, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant. Produsele dezvoltate de Bioderma în gama Atoderm sunt create plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.

Ce facem pentru a ameliora simptomele dermatitei atopice?

Simptomul dominant este pruritul, adică senzația de mâncărime. Aceasta cauzează un cerc vicios pentru pacient: prin leziunile de grataj (scărpinat) pe care pacientul le face atunci când apare senzația de mâncărime, se accentuează această hiperreactivitate a pielii și astfel, prin scărpinatul excesiv, se revine la simptomul primar și se declanșează din nou senzația de prurit, și mai intens. Tocmai de aceea pacientul trebuie să urmeze o rutină zilnică de îngrijire adaptată nevoilor pielii atopice.

Tratamentul pentru prurit constă în aplicarea unor dermatocorticoizi de potență înaltă, în asociere cu o cremă hidratantă și emolientă. Terapia se aplică de două ori pe zi, de preferat după baie, la un interval de 3-5 minute, deoarece atunci absorbția cutanată este mult mai mare la nivelul pielii. (1)

24 ore de hidratare și confort imediat, chiar din timpul dușului

Atoderm Ulei de Duș calmează și protejează împotriva agresiunilor externe datorită formulei sale exclusive compuse din biolipide vegetale, vitamina PP și brevetul Skin Barrier Therapy. (1) și (2) Biolipide vegetale * calmează senzația de piele care ține, cresc rezistența pielii prin reîntregirea filmului hidrolipidic al pielii. Vitamina PP stimulează sinteza de lipide și ajută la refacerea barierei protectoare pe termen lung.

Brevetul Skin Barrier Therapy™ limitează adeziunea şi proliferarea Stafilococului Auriu, responsabil de agravarea iritațiilor.

Toate produsele BIODERMA sunt formulate în conformitate cu principiile ecobiologiei. Un concept aflat în centrul abordării NAOS pentru a respecta ecosistemul pielii și a-i menține sănătatea. Pe termen lung.

Emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică

Complexul exclusiv Lipigenium™ din Atoderm Intensive Balsam compus din biolipide găsite în mod natural în epiderm, reconstruiește durabil bariera pielii prin stimularea biologică a sintezei lipidelor și proteinelor care alcătuiesc cementul intercorneocitar.

Agentul dermatologic anti-prurit PEA calmează rapid senzația de mâncărime.

Atoderm Intensive Balsam are o textură non-lipicioasă, non-uleioasă și o absorbție instantanee.

Brevetul Skin Barrier Therapy™ limitează adeziunea şi proliferarea anumitor bacterii (Stafilococului Auriu), precum şi penetrarea alergenilor, factori care pot agrava uscăciunea pielii.

Calmează senzațiile de mâncărime în 60 de secunde pentru 6 ore de eficacitate cu Atoderm SOS Spray

Scărpinatul puternic nu face altceva decât să înrăutățească inflamația pielii și pruritul. Totuși, pot exista soluții pentru senzația acută de mâncărime cutanată.

Atoderm SOS Spray beneficiază de o nouă descoperire științifică: 2 noi ținte biologice au fost identificate drept cauzatoare de mâncărime pentru pielea predispusă la atopie sau psoriazis. Această îngrijire acționează, de asemenea, pe alte căi biologice pentru o acțiune globală asupra mâncărimii frecvente sau temporare.

Noua tehnologie de calmare a pielii (care conține extracte de Ceai verde și Ambora) combinată cu renumitul ingredient activ dermatologic calmant Enoxolona blochează procesul biologic responsabil de mâncărime chiar de la început și vizează direct fiecare dintre căile implicate.

Brevetul Skin Barrier Therapy ™ protejează chiar și cea mai uscată piele de bacteriile care determină intensificarea mâncărimii. În cele din urmă, Vitamina PP și Squalane completează formula pentru a furniza lipide necesare pentru întărirea barierei pielii.

Cu Atoderm SOS Spray, pielea este imediat calmată, iar nevoia de scărpinare este redusă pentru un efect pe termen lung. Pentru confort imediat, hidratare de lungă durată și protecție intensă.

Ce factori agravează dermatita?

Dermatita atopică este o afecțiune multifactorială, iar doamna doctor Limbău Alexandra Maria menționează cei mai importanți și cei mai frecvenți factori care pot agrava această afecțiune:

factori alimentari - aici există o multitudine de ingrediente și alimente, cum ar fi laptele de soia, proteina de origine animală, ouăle, migdalele, semințele, tot felul de ingrediente care au potențial alergen;
 anumiți agenți infecțioși - cum este Stafilococul auriu, care poate agrava dermatita atopică;
 temperaturi extreme - atât temperaturile ridicate, cât și cele foarte scăzute;
 factori fizici, emoționali - stresul și anxietatea, care pot agrava simptomatologia;
 factori de contact - săpunurile, substanțele care conțin alcool, care sunt foarte iritante pentru piele, și hainele care de regulă trebuie să fie din fibre naturale moi, nu din lână sau fibre sintetice.

Cum tratăm dermatita în urma expunerii la frig?

Frigul este un factor principal și agravant, deoarece accentuează această uscăciune cutanată (1).În aceste situații, pacienții au în primul rând nevoie să refacă această barieră cutanată prin aplicarea emolientelor hidratante de minim două ori pe zi, constant, mai ales în perioada rece, mult mai frecvent decât în cea caldă. Recomandările medicilor se îndreaptă spre Atoderm Intensive Balsam (care redă confortul pielii și o face să devină mai puternică, calmează senzația de mâncărime/inflamația și reface bariera cutanată).

Recomandări și sfaturi

În primul rând, trebuie să pornim de la un diagnostic de precizie, un diagnostic de certitudine al dermatitei atopice, adaugă doamna doctor Limbău Alexandra Maria. Există mulți factori care o pot agrava, astfel că, pentru a-i preveni, trebuie întâi să fie cunoscuți și evitați.

Pacienții trebuie să aibă grijă cu emolierea, cu hidratarea pielii (este una din cele mai importante condiții pentru a stopa agravarea acestei leziuni), să evite alimentele cu potențial alergen, să aibă grijă la hainele pe care le poartă, pentru a nu accentua și ele inflamația caracteristică. Pacientul poate avea dermatită atopică până la vârsta adultă și aceasta poate fi accentuată de stresul emoțional sau fizic, deci poate apărea în pusee și acutizări.

Virusuri care pot agrava dermatita atopică

Dermatita atopică poate fi agravată atât de agenții infecțioși microbieni, cât și de virusuri, pentru că toți aceștia accentuează procesul inflamator caracteristic în această afecțiune. Cel mai frecvent implicați în această afecțiune dermatologică (care pot avea forme extinse și greu de tratat) sunt:

 virusul herpetic - care poate să fie foarte extins și poate avea un aspect atipic;
 din categoria virusului HPV, tulpinilor caracteristice pentru verucile vulgare - sunt cele mai frecvente și rezistente la tratament;
 și moluscum contagiosum - care este, de asemenea, foarte extins și rezistent la marea majoritate a pacienților cu dermatită atopică.

Din grijă pentru sănătatea ta și a familiei tale, MedLife a lansat primele abonamente medicale individuale pentru copii și adulți. Abonamentul individual de sănătate pentru copii nu oferă doar GRIJĂ celor mici, ci și liniște vouă, părinților. Află mai multe aici.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Limbău Alexandra Maria, Medic Specialist Dermatolog, MedLife Băneasa
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Referințe:
(1) pieleuscata.ro