COVID-19 și alăptarea. Pot continua mamele să alăpteze dacă se îmbolnăvesc?

COVID-19 și alăptarea. Pot continua mamele să alăpteze dacă se îmbolnăvesc? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Conform studiilor efectuate până în prezent (1), laptele matern nu răspândește virusul SARS-CoV-2 de la mame care au contractat virusul la bebeluși.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată în orice moment al sarcinii, precum și femeilor care alăptează sau celor care plănuiesc să rămână însărcinate în viitorul apropiat. Mai multe sfaturi și recomandări legate de alăptarea în cazul îmbolnăvirii cu noul coronavirus ne oferă doamna doctor Negoescu Carmen, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MedLife Băneasa:

Veți citi:
Recomandări de igienă pentru mamele care alăptează pe timp de pandemie
În cazul unei forme ușoare de boală, ce trebuie să facă o proaspătă mămică?
Nu se recomandă întreruperea alăptării, deoarece aceasta aduce un plus de imunitate nou-născutului, atât împotriva COVID-19, cât și împotriva altor boli

Recomandări de igienă pentru mamele care alăptează

În cazul în care mămica alăptează, aceasta trebuie să respecte cu strictețe măsurile de igienă, chiar dacă nu există confirmare de infecție COVID-19: să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte de alăptare sau de a extrage laptele matern. În situații excepționale, în care nu sunt disponibile apa și săpunul, un dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool este, de asemenea, o soluție eficientă.

În cazul unei forme ușoare de boală, ce trebuie să facă o proaspătă mămică?

Din studiile și din informațiile pe care medicii le au la dispoziție, cazurile în care o mamă complet vaccinată a dezvoltat o formă severă de boală, eventual cu necesitate de a fi internată și izolată complet de copil sau cu necesitatea unui tratament în secțiile de terapie intensive, sunt extrem de rare.

Pe de altă parte, în cazul în care mămica are o formă ușoară a bolii, este foarte important să-și monitorizeze starea, să țină legătură cu medicul specialist, să se protejeze cu o mască (eventual o mască cu protecție ridicată când este în contact cu copilul) și să acorde atenție regulilor de igienă din casă (aerisirea camerelor, dezinfectarea, limitarea contactului său și al copilului cu ceilalți membrii familiei).

Nu se recomandă întreruperea alăptării, deoarece aceasta aduce un plus de imunitate nou-născutului, atât împotriva COVID-19, cât și împotriva altor boli

În cazul mămicilor care contractează virusul SARS-CoV-2, este foarte importantă atenția acordată bebelușilor și măsurile ridicate de protecție în momentul în care iau contact cu ei. Aceștia trebuie monitorizați, în primul rând de medicul pediatru, dar și de familie. Nu se recomandă însă întreruperea alăptării, deoarece ARNm se metabolizează în organismul mamei, nu trece în lapte. Anticorpii post-infecție COVID-19 sau post-vaccin pot ajunge în lapte și pot ajuta bebelușul pentru imunizare (2), menționează doamna doctor Negoescu Carmen. Astfel, alăptarea aduce un beneficiu de imunitate atât împotriva acestei infecții, cât și împotriva altor boli.

Este important ca familiile nou formate să fie sprijinite prin acces la informație pentru inițierea și continuarea alăptării, asigurând, astfel, sănătatea bebelușilor.

Este important de știut faptul că o mamă care alăptează și care contractează o infecție cu SARS-CoV-2 poate avea diverse manifestări care pot interfera și cu lactația. De exemplu, pot apărea manifestări digestive, vărsături, tranzit intestinal accelerat, deshidratare sau denutriție. Toate acestea contribuie și la scăderea cantității de lapte, dar nu din cauza efectului direct patogenic al SARS-CoV-2 asupra lactației.

În cazul în care are mama are febră, transpiră și nu poate să se alimenteze, aceasta devine mai deshidratată și se hrănește mai puțin, astfel că implicit și cantitatea de lapte scade. Mama poate fi mai obosită, poate să aibă manifestări neurologice și atunci poate chiar să pună în pericol siguranța și viața bebelușului prin manifestările prin care le are clinic.

Așadar, toate aceste manifestări care pot să apară în cazul infecției cu SARS-CoV-2 pot, implicit, afecta atât alăptarea și starea fizică a mamei, cât și siguranța bebelușului, existând chiar și posibilitatea ca bebelușul să contracteze infecția dacă măsurile de protecție nu sunt suficient de riguroase.

În cadrul Maternităților MedLife, au fost luate măsuri de protecție și prevenție, astfel încât viitoarele mămici să se simtă în deplină siguranță și să se bucure din plin de experiență nașterii și de primele momente petrecute alături de nou născut.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Negoescu Carmen, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MedLife
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Referințe:
(1) Breastfeeding and Caring for Newborns if You Have COVID-19 | CDC
(2)
MedLife.ro

 

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️