Prima iarnă a bebelușului: cum îi îngrijm pielea pentru a o proteja de frig și vânt
Este normal să ai întrebări despre îngrijirea pielii bebelușului, mai ales atunci când anotimpurile se schimbă - ceea ce înseamnă că pot apărea noi preocupări legate de piele.
Așa cum s-ar putea să observi că pielea ta se schimbă în timpul iernii, nevoile de îngrijire a pielii bebelușului tău se pot schimba, de asemenea. Aerul rece și uscat și vântul aspru de iarnă pot usca chiar și cei mai moi obraji de bebeluș.
Citește în continuare la ce să te aștepți și sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușului în timpul iernii.
vei citi:
Pielea bebelușului în timpul iernii
Buze crăpate la bebeluși
Obraji roșii și roz la bebeluși
Piele uscată, cu mâncărimi, la bebeluși
Ce produse să folosești sau să eviți
Remedii pentru pielea uscată a bebelușului
Masaj pentru pielea bebelușului
Când să suni pediatrul
Pielea bebelușului în timpul iernii
Aerul uscat și rece din timpul iernii reține mai puțină umiditate. Acesta este motivul pentru care mulți oameni observă că pielea lor se simte mai uscată în această perioadă a anului.
Bebelușii au pielea mai delicată și mai sensibilă decât adulții. Acest lucru le poate face și mai predispuși la pierderea umidității, ceea ce înseamnă că pielea lor se poate usca rapid.
Iată câteva îngrijorări legate de pielea bebelușului pe care le poți observa pe vreme rece.
Buze crăpate la bebeluși
Buzele uscate sunt o problemă comună pentru bebeluși, mai ales dacă salivează mult. Atunci când buzele și pielea din jurul buzelor sunt umede în mod constant de salivă, stratul superior al pielii poate începe să devină iritat. Acest lucru face ca această zonă să se crape.
Folosește un balsam de buze blând, făcut cu ingrediente sigure pentru copii mici. Dacă alăptezi un nou-născut cu buzele crăpate, poți aplica puțin lapte matern. Lanolina este, de asemenea, sigură pentru un nou-născut.
Obraji roșii și roz la bebeluși
Acei obraji frumoși de bebeluș se pot irita cu ușurință atunci când sunt expuși la aer rece, mai ales într-o zi cu vânt. Hidratarea înainte și după ieșirea în aer liber poate ajuta.
Dacă stai mult afară, ialuați în considerare o husă de plastic pentru cărucior. Aceasta lucru va proteja copilul de vânt.
Ad-Extra3:
Piele uscată, cu mâncărimi, la bebeluși
Aerul uscat de iarnă poate face ca pielea bebelușului să piardă umiditatea și să se usuce. Pielea uscată, la rândul ei, poate provoca pete cu senzație de prurit pe tot corpul.
Dacă copilul are deja pielea uscată sau o afecțiune a pielii cum ar fi eczema, va trebui să ai grijă suplimentară pentru a-l proteja pe vreme rece. Nu ezita să soliciți sfatul medicului dacă este necesar.
Ce produse să folosești sau să eviți
Există atât de multe produse de îngrijire a pielii disponibile pentru bebeluși și este de înțeles dacă te simți copleșită când încerci să o alegi pe cea potrivită. Iată câteva sfaturi pentru a alege produse sigure pentru bebeluș.
Creme hidratante pentru bebe
Evită produsele făcute cu parfumuri sau alcool. Aceste ingrediente pot fi iritante sau usca pielea. Loțiunile sunt bune pentru hidratarea de zi cu zi, dacă este nevoie, dar bebelușii nu au nevoie de crema hidratantă aplicată atât de des. Cremele sau unguentele sunt mai groase decât loțiunile și pot fi utile pentru pete foarte uscate de piele.
Produse de baie pentru bebe
Pentru a minimiza efectul de uscare al băii în timpul iernii, evită săpunurile și alte produse de baie care au parfumuri, detergenti, deodorante. De asemenea, poate ajuta să folosești un demachiant fără săpun. Acestea tind să usuce mai puțin decât produsele pe bază de săpun.
Cremă de protecție solară pentru bebe
Mulți oameni cred doar vara este necesară crema solară. Deși soarele de iarnă nu este la fel de puternic, zăpada de pe sol poate reflecta razele UV și poate provoca arsuri solare.
Bebelușilor sub 6 luni nu ar trebui să li se aplice protecție solară pe piele. Pentru această grupă de vârstă, limitează timpul petrecut la soare atunci când nivelul UV este cel mai ridicat sau utilizează o husă UV pe cărucior sau scaunul auto.
Pentru bebelușii mai mari de 6 luni, o cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare este perfectă, dar timpul petrecut la soare ar trebui să fie totuși limitat.
Remedii pentru pielea uscată a bebelușului
Există mai multe lucruri care pot ajuta la protejarea pielii bebelușului sau la ameliorarea pielii uscate în timpul iernii:
Hidratează. Utilizează o cantitate mică de cremă sau unguent dacă bebelușul este predispus la uscarea pielii. Îl poți aplica pe zonele expuse înainte și după ieșirea în exterior.
Schimbă ora băii. Deși o baie poate fi o parte bună a rutinei de culcare, bebelușii nu au nevoie zilnic de baie. Băile scurte în apă călduță sunt ideale pentru a reduce pierderea umidității. Expunerea la apă, în special la apă foarte caldă, poate determina pierderea umidității pielii.
Blochează umiditatea după baie. După baie este un alt moment bun pentru hidratare. În câteva minute de la uscare este cel mai bine, atunci când pielea este încă umedă. Asigură-te că usuci pielea cu un prosop prin tamponare, nu prin frecare.
Utilizează un umidificator. Dacă descoperi că aerul din casă este destul de uscat, ia în considerare utilizarea unui umidificator. Mai multă umiditate în aer poate ajuta la reducerea pielii uscate.
Alege țesături moi. Îmbracă micuțul în țesături moi, respirabile, care nu îi vor irita pielea. Evită îmbrăcămintea ce are cusături aspre sau etichete dure.
Folosește numai produse fără parfum. Cel mai bine este să eviți orice lucru care poate irita pielea bebelușului sau poate face pielea uscată să se simtă mai rău. Alege loțiuni fără parfum, săpunuri și detergenți.
Imbracă-l corect. Dacă copilul tău se încălzește prea tare și începe să transpire, asta îi poate irita pielea. Straturile de haine pot fi utile.
Sfatul medicului: Cum trebuie imbrăcat bebelușul iarna la plimbare
Masaj pentru pielea bebelușului
Masajul este o modalitate minunată de a teconecta cu bebelușul prin atingere. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a intra într-o rutină de hidratare care v-ar putea plăcea amândurora.
Este nevoie de o atingere blândă, dar fermă. Pentru un bebeluș care se gâdilă, o atingere ușoară nu va fi deloc relaxantă. Vârfurile degetelor sau degetele mari pot oferi suficientă presiune pentru masaj.
Utilizează o cremă hidratantă fără conservanți și parfum. Freacă ușor unguentul, uleiul sau crema printr-o mișcare circulară în timp ce vorbești bebelușului.
Când să suni pediatrul
Îți cunoști copilul cel mai bine. Dacă hidratarea zilnică sau alți pași de bază nu ajută, discută medicul. Ar putea exista un alt motiv pentru pielea uscată și crăpată. De asemenea, pot exista și alte terapii care pot ajuta.
Iarna poate fi dură pentru piele celor mici, dar aplicarea cremelor hidratante, reducerea expunerii la UV și la vânt, scurtarea timpului de baie și creșterea umidității în casă sunt câțiva pași care ar putea fi de mare ajutor.
Discută cu medicul pediatru dacă ai îngrijorări legate de pielea sau sănătatea micuțului tău.
7 sfaturi utile pentru a menține sănătoasă pielea bebelușului
Bebelusii se nasc cu o piele foarte delicata si fragila. Proaspetii parinti sunt adesea ingrijorati de pielea bebelusului, ceea ce nu este surprinzator. Pielea micutului este foarte sensibila si poate dezvolta eruptii cutanate si alergii daca nu este ingrijita corespunzator.
7 sfaturi utile pentru a mentine sanatoasa pielea bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII