Uleiul de palmier este legat de un risc crescut de cancer - iar acesta sa găsește in margarină, Nutella și multe mărci de biscuiți
Un studiu recent realizat in Spania a a descoperit modul în care un acid gras găsit în uleiul de palmier afectează genomul cancerului, crescând probabilitatea ca boala să se răspândească la om.
Răspândirea cancerului, cunoscută sub numele de metastază, este principala cauză de deces la pacienții cu boală. Cercetătorii din domeniu spun că marea majoritate a persoanelor cu cancer metastatic pot fi doar tratate, dar nu vindecate. Uleiul de palmier este un înlocuitor ieftin pentru unt, ceea ce înseamnă că este obișnuit în special în aluat și alimente coapte. Se găsește în mod obișnuit în articolele de cămară de zi cu zi, cum ar fi margarina, Nutella și biscuiții.
Uleiul de palmier este legat de risc crescut de cancer, arată un studiu nou
Un studiu recent realizat in Spania a a descoperit modul în care un acid gras găsit în uleiul de palmier afectează genomul cancerului, crescând probabilitatea ca boala să se răspândească la om.
Răspândirea cancerului, cunoscută sub numele de metastază, este principala cauză de deces la pacienții cu boală. Cercetătorii din domeniu spun că marea majoritate a persoanelor cu cancer metastatic pot fi doar tratate, dar nu vindecate.
Componente ale uleiului de palmier - acidul palmitic favorizează metastazele în cancerele bucale și de piele
Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona, Spania - a efectuat un studiu pe șoareci, constatând că acidul palmitic favorizează metastazele în cancerele bucale și de piele.
Oamenii de știință sugerează că acest proces ar putea fi contracarat cu medicamente sau cu planuri de alimentație concepute cu atenție în viitor, dar echipa din spatele lucrării a lansat un avertisment pentru pacienții care își schimba alimentia în absența unor studii clinice.
Potrivit cercetării, alți acizi grași numiți acid oleic și acid linoleic găsiți în alimente precum uleiul de măsline și semințele de in nu au prezentat același efect.
„Există ceva foarte special despre acidul palmitic care îl face un promotor extrem de puternic al metastazelor”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah prin intermediul ziarului britanic The Guardian.
Cercetarea a constatat că, atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, nu numai că a contribuit la metastazare, ci și a exercitat efecte pe termen lung asupra genomului.
Cu toate acestea, profesorul a mai susținut că este prea devreme pentru a spune ce dietă ar trebui luată pentru pacienții cu cancer metastatic.
„Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi consumat de pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic”, a spus el.
„Aceasta este o abordare mult mai realistă în ceea ce privește o terapie reală, care nu depinde dacă unui pacient îi place Nutella sau pizza. A te juca cu dietele este atât de complicat.”
Prof. Greg Hannon, director al Institutului Cambridge de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, a lăudat studiul „riguros și cuprinzător” al unuia dintre cele mai frecvent utilizate uleiuri din întreaga lume.
„Acesta este un studiu riguros și cuprinzător care sugerează că expunerea la un constituent major al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse să progreseze de la o boală metastatică locală la cea potențial letală”, a spus el.
„Având în vedere prevalența uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivație puternică pentru studii suplimentare despre modul în care alegerile dietetice influențează riscul de progresie a tumorii”.
Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal de pe planetă
Fabricat din pulpa de fructe a palmierului de ulei, plantațiile de ulei de palmier sunt cultivate în regiuni tropicale din Indonezia, Malaezia, Columbia, Noua Guinee și Ghana.
Potrivit Ethical Consumer, este cel mai consumat ulei vegetal de pe planetă, 72% din producția mondială fiind folosită în industria alimentară. Un raport din 2015 al mesei rotunde privind uleiul de palmier sustenabil estima că utilizarea la nivel mondial se va dubla cu mult până în 2030 și se va tripla până în 2050.
Uleiul de palmier este un înlocuitor ieftin pentru unt, ceea ce înseamnă că este obișnuit în special în aluat și alimente coapte. Se găsește în mod obișnuit în articolele de cămară de zi cu zi, cum ar fi margarina, Nutella și biscuiții.
Citeste si Nutella cauzeaza cancer? Fapte si intrebari pe care orice parinte trebuie sa le stie
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII