Ce simptome poate avea un copil bolnav de COVID-19: Sfatul medicului specialist
Ce simptome poate avea un copil bolnav de COVID-19? Noul coronavirus pătrunde în organism cu ajutorul unui receptor special, de la suprafața celulelor din căile aeriene sau din tractul digestiv; aceștia se numesc receptori pentru ACE 2 (angiotensin converting enzyme).
La copii, acești receptori sunt reduși atât la nivelul căilor respiratorii superioare (fose nazale, sinusuri ) cât și la nivelul plămânilor, ceea ce explică într-o oarecare măsură rata scăzută de infectare la copii. În plus, acești receptori au o afinitate scăzută și o distributie diferită comparativ cu cea de la adult. (1) Dar mai multe despre simptomele copilului infectat cu COVID-19 ne spune doamna Dr. Istrate Victoria, Medic Specialist Cardiologie Pediatrică, la Spitalul de Pediatrie MedLife:
Veți citi:
La copii, simptomele COVID-19 sunt variabile, în funcție de vârstă
Sindromul inflamator multisistemic pediatric
Pe părinți ar trebui să îi determine să meargă la un medic pediatru următoarele:
De ce copiii reacționează diferit la COVID-19?
În cazul în care copilul resimte simptomele specifice COVID-19, sună imediat medicul pediatru
Programează-te pentru testul PCR Sars-CoV-2 în unitățile MedLife
La copii, simptomele COVID-19 sunt variabile, în funcție de vârstă
Cel mai important simptom este febra - febra înaltă cu frison, care cedează greu la antitermice, care se poate asocia cu dificultăți de respirație, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare la nivelul membrelor inferioare și superioare, cefalee (dureri de cap), strănut, răgușeală, rinoree, astenie (oboseală).
La copiii mici de grădiniță, importante sunt manifestările digestive, cum ar fi diareea, vărsăturile, durerile abdominale și greața.
La sugarii până într-un an trebuie să fim atenți la simptome precum: febra fără focar și dificultățile de alimentație. La unii se pot asocia simptome respiratorii minime, alții pot avea simptome ca și la alte viroze, cum ar fi cu virusul sincițial respirator (VRS), virusul gripal tip A sau B, sau virusurile paragripale. Unii pot avea manifestări tip bronșiolită.
De asemenea, se pot întâlni manifestări neurologice: de la cefalee, convulsii, alterarea statusului mental, somnolență, apatie, până la tulburări de echilibru.
Dar se mai pot întâlni și manifestări cutanate: exantem maculopapular sau vezicular sau erupție tip urticariană.
Sindromul inflamator multisistemic pediatric
Infecția COVID-19 la copii este polimorfă și poate îmbrăca diverse manifestări, cu forme ușoare sau moderate, în majoritatea cazurilor diagnosticate; este important ca afecțiunea să fie confirmată și tratată cât mai rapid, pentru a preveni complicațiile cardiace posibile (anevrisme coronariene, miocardita), care vor determina cursul bolii. Există și cazuri severe de COVID-19 la copii, care pot apărea în timpul episodului acut sau la distanță de episodul acut.
Doamna Dr. Istrate Victoria susține că cel mai de temut este sindromul inflamator multisistemic pediatric, cu simptome similare bolii Kawasaki, care este o inflamație generalizată la nivelul organismului, ce se asociază cu starea alterată a copilului, cu febră înaltă care durează până la 10 zile, cu o erupție specifică la nivelul feței, membrelor, trunchiului, cât și palmo-plantar, cu o conjunctivită nonpurulentă, manifestări digestive și chiar manifestări cardiace - hipotensiune (șoc), pericardită sau miocardită.
Copiii și adolescenții asimptomatici care nu prezintă niciun simptom, dar sunt testați pozitiv cu virusul COVID-19, pot transmite boala la fel ca și adulții, remarcă doamna Dr. Istrate Victoria.
Pe părinți ar trebui să îi determine să meargă la un medic pediatru următoarele:
• febra înaltă cu frison, care nu cedează la antitermice sau cedează foarte greu;
• tulburări de respirație, respirații frecvente, peste 50 pe minut, dispnee, wheezing;
• deshidratarea, care este un semn foarte important și care necesită prezența copilului la medic, obligatoriu - când un copil nu primește lichide, când prezintă pierderi (prin diaree sau vărsături), când are buzele și mucoasele uscate, când nu urinează sau urinează mai puțin.
Starea generală alterată sau modificată a copilului este un semn foarte important. Un copil care doar stă, este somnolent, trist și nu se joacă, trebuie să pună un mare semn de întrebare părinților și trebuie să fie consultat de medic cât mai repede.
De ce copiii reacționează diferit la COVID-19?
Răspunsul nu este încă destul de clar. Unii experți sugerează că cei mici ar putea să nu fie la fel de grav afectați de COVID-19, deoarece există și alte coronavirusuri care se răspândesc în comunitate și provoacă boli precum răceala comună. Deoarece copiii sunt adesea răciți, sistemul lor imunitar ar putea fi pregătit pentru a le oferi o anumită protecție împotriva COVID-19. Este, de asemenea, posibil ca sistemul imunitar al copiilor să interacționeze cu virusul diferit decât sistemul imunitar al adulților. Unii adulți se îmbolnăvesc deoarece sistemul lor imunitar pare să reacționeze exagerat la virus, provocând mai multe daune corpului. Acest lucru poate fi mai puțin probabil să se întâmple la copii.
În cazul în care copilul resimte simptomele specifice COVID-19, sună imediat medicul pediatru
Ține copilul acasă și departe de ceilalți membri ai familiei cât mai mult posibil, cu excepția cazului îngrijirii medicale. Dacă este posibil, lasă-l să folosească un dormitor și o baie separate de cele ale restului familiei.
Dacă copilul a fost testat și are COVID-19, dar poate fi tratat acasă, concentrează-te pe ameliorarea simptomelor. Asta include multă odihnă, consumul unei cantități adecvate de lichid și medicamente pentru durere, la recomandarea medicului.
Programează-te pentru testul PCR Sars-CoV-2 în unitățile MedLife
Testul efectuat în laboratoarele MedLife pentru depistarea virusului SARS CoV 2 utilizează tehnologia NAAT (nucleic acid amplification technology), respectiv reverse transcription real time PCR (RT-PCR). Acest test pune în evidență prezența ARN viral la nivelul nazofaringelui; cu alte cuvinte, atestă prezența virusului. Rezultatul se elibrerează în 24 de ore de la recepția probei în laborator. Mai multe detalii aici.
autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Istrate Victoria, Medic Specialist Cardiologie Pediatrică, la Spitalul de Pediatrie MedLife
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Referințe:
(1) - MedLife.ro
Abonamente individuale MedLife
De ce să alegi MedLife?
Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.
Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.