GHIDUL lichidului amniotic in timpul sarcinii. Calculul indicelui de lichid amniotic - in functie de trimestru
Nivelul lichidului amniotic este foarte important pentru sănătatea bebelușului tău. De aceea, trebuie urmărit cu atenție în timpul sarcinii. Dacă există îngrijorări, medicul va estima cantitatea lichidului pentru a se asigura că nu ai prea puțin sau prea mult lichid amniotic.
• Dacă ai un nivel scăzut sau ridicat de lichid amniotic, mai există speranță! Ambele afecțiuni pot fi tratate. Află mai multe, astfel încât să știi ce întrebări să-i adresezi medicului - Ghidul tău complet pentru nivelul de lichid amniotic în timpul sarcinii!
vei citi:
Ce este indicele de lichid amniotic?
Nivel ridicat de lichid amniotic
Nivel scăzut de lichid amniotic
Ce poți face pentru a-ți monitoriza nivelul lichidului amniotic?
Ce este indicele de lichid amniotic?
Indicele de lichid amniotic (ILA) este intervalul estimat al volumului posibil de lichid din sacul amniotic. Vom intra în detalii imediat, dar reține că acest indicer este de obicei FOARTE important în sarcină.
De ce este important indicele de lichid amniotic?
Cantitatea de lichid ajută la a indica cât de sănătos este copilul în uter. Pentru a-l verifica, medicii măsoară nivelul lichidului amniotic din jurul copilului fie subiectiv (lichid amniotic în cantitate normală, scăzută sau crescută), fie obiectiv, calculând ecografic indicele de lichid amniotic.
Nivelurile prea mari ale lichidului amniotic (în exces) se numesc polihidramnios. Dacă nivelul este prea scăzut, se numește oligohidramnios sau oligoamnios.
Dar nivelurile prea mari sau prea scăzute ale lichidului amniotic și nașterea naturală pot merge mână în mână. Din fericire, există tratamente pentru a îngriji oricare dintre aceste afecțiuni.
Ghidul tău complet pentru nivelurile lichidului amniotic în timpul sarcinii
Calculul indicelui de lichid amniotic (ILA)
Intervalul normal al lichidului amniotic este între 8 și 18 cm. Modul în care este măsurat diferă de la medic la medic. Există două metode care sunt la fel de precise.
Prima metodă este de a estima adâncimea volumului în fiecare dintre cele patru cadrane din interiorul placentei. Apoi se vor aduna. A doua metodă este de a estima „cel mai adânc buzunar unic” sau metoda „cel mai adânc buzunar vertical”. Medicul va găsi buzunarul cu cel mai vertical volum și va înregistra acea valoare de sus în jos.
Ad-Extra3:
Volumul normal al lichidului amniotic
Acestea par că ar da rezultate drastic diferite. Dar, de fapt, cantitatea acceptabilă de volum este în medie, între cei 8-18 centimetri. Indiferent ce metodă alege medicul, poți avea încredere în rezultate.
Nivelul lichidului amniotic pe trimestru
Acum... te întrebi dacă există lichid amniotic în TOATE trimestrele de sarcină?
Nivelul lichidului amniotic din primul trimestru: lichidul amniotic este destul de neglijabil în timpul primului trimestru.
Nivelul lichidului amniotic în al doilea trimestru: lichidul amniotic atinge o mediană (linia de mijloc sau media constantă) în jurul a 20 de săptămâni de sarcină.
Nivelul lichidului amniotic în al treilea trimestru: în cea mai mare parte din trimestrul al treilea, nivelul lichidului amniotic rămâne constant. Apoi, în jurul săptămânii 35, lichidul începe să scadă, în pregătirea pentru naștere. Asta înseamnă că, probabil, neregulile vor fi observate undeva între săptămânile 20 și 35.
Din acest motiv, asigură-te că nu uiți să întrebi medicul despre nivelul de lichid, undeva în jurul săptămânii 20.
Nivelul ridicat (în exces) de lichid amniotic
Când nivelul lichidului amniotic este în exces, se numește polihidramnios.
De obicei, nu este diagnosticat până la aproximativ 24-25 cm, dacă este măsurat prin metoda cadranului sau 8 cm dacă este prin metoda celui mai adânc buzunar.
Polihidramnios apare la aproximativ 1-2% din sarcini, iar simptomele pot include dificultăți de respirație și inflamare în partea inferioară a corpului. Polihidramnios poate duce la travaliu prematur și/sau poziționarea copilului cu picioarele înainte (printre altele).
Ce cauzează polihidramnios?
Nu este întotdeauna clar de ce apar niveluri ridicate de lichid amniotic. Dar medicii recunosc că polihidramnios poate rezulta din:
Un defect congenital deja prezent la copil.
Complicații care rezultă din a avea gemeni.
Anemia în sângele sugarului.
Infecții.
Diabet gestațional.
Incompatibilități în grupa de sânge între făt și mamă.
Diagnosticul polihidramnios
De obicei, medicul va observa niveluri ridicate de lichid în timpul ecografiei la 20 de săptămâni. Dar aceasta nu este întotdeauna efectuată de un OB/GYN. O mulțime de instituții apelează la un specialist în ecografie.
Cum să reduci nivelul lichidului amniotic în timpul sarcinii
Tratamentul pentru un nivel ridicat de lichid amniotic este pe deplin posibil, iar medicul se va asigura că totul decurge bine.
Tratamentele includ drenarea excesului de lichid printr-un proces numit amniocenteză. Există, de asemenea, medicamente care pot ajuta organismul să reducă producția de fluide. Dar reține că acestea pot să nu fie sigure în al treilea trimestru.
Nivel scăzut de lichid amniotic
Când nivelul lichidului amniotic scade prea mult, se numește oligydramnios. Este determinat de mai puțin de 2 cm atunci când este măsurat cu metoda „un singur buzunar cel mai adânc”, sau de 5 cm când este privit pe scara metodei cadranelor. Oligohidramnios este mai frecvent decât polihidramnios, care apare în aproximativ 4% din sarcini.
Când nivelul lichidului amniotic este scăzut sau la limită la începutul sarcinii, sarcina este în pericol și este important să urmezi sfatul medicului. Odată ce ajungi la al treilea trimestru, există încă riscuri de naștere prematură sau chiar de a naște copilul decedat, dar cel din urmă se va conecta probabil cu alte simptome mai grave.
Scăderea lichidului amniotic la 34 de săptămâni, de exemplu, o expune în continuare pe mamă unui risc de travaliu prematur, dar copilul este potențial viabil până atunci, deci riscul este mult mai mic dacă totul pare normal.
Ce cauzează oligohidramnios?
Condițiile preexistente pot contribui la niveluri scăzute de lichid amniotic. Hipertensiunea arterială și medicamentele care o tratează pot avea un impact, precum și malformațiile congenitale sau o sarcină tardivă (orice sarcină care depășește aproximativ 39 de săptămâni).
Dincolo de asta, poți exista scurgeride lichid amniotic. Atunci se rupe apa înainte de a intra efectiv în travaliu. Atunci este VITAL să ajungi la spital cât mai curând posibil pentru a evita infecția.
Diagnosticul de oligohidramnios
Unele lucruri la care trebuie să ai grijă sunt o măsurare mai mică decât ceea ce ar fi normal pentru vârsta gestațională a bebelușului, reducerea creșterii în greutate, o reducere a mișcării fetale.
Din păcate, nu există un semnal de alarmă clar, așa că va trebui să te bazezi foarte mult pe medic.
Cum să crești nivelul lichidului amniotic în timpul sarcinii
Cele mai importante lucruri care pot ajuta tratamentul pentru oligohidramnios sunt creșterea aportului de lichide, în special apă, și odihna. Dacă la începutul sarcinii, unde riscurile sunt mai mari, medicul ar putea opta pentru introducerea soluției saline în uter.
Inducerea travaliului prin ruperea sacului amniotic
Ruperea membranelor amniotice pentru inducerea travaliului se numește amniotomie. Scopul este de a evacua lichidul din sac pentru a precipita nașterea.
Evident, inducerea travaliului înseamnă mai mult decât atât, dar este primul pas către naștere care este obligatoriu pentru a pune lucrurile în mișcare.
Ce poți face pentru a-ți monitoriza nivelul lichidului amniotic?
Înainte de perforare, înainte de ziua nașterii, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru tine este să te asiguri că ajungi la controalele regulate prenatale și că ai un dialog deschis cu medicul.
Nivelurile lichidului amniotic sunt o măsură importantă a sănătății bebelușului și un bun predictor pentru potențialele complicații. În acest fel, echipa aleasă de tine este pregătită să aibă cea mai bună grijă de tine și copilul tău.
Alte cazuri speciale in sarcina
Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni
Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala
Dezlipirea de placenta
Placenta Previa: simptome si factori de risc
Alte cazuri speciale in sarcina aici.
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com.
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII