Anemia la bebeluși și copilași - sfatul medicului pediatru

Anemia la bebeluși și copilași - sfatul medicului pediatru | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

1 din 2 copii cu varsta de 1 an sunt anemici. Anemia reprezintă o problemă majoră in randul copiilor, in special in cazul celor mai mici de 2 ani. Cum se explică rata mare a anemiei in țara noastră și cand administram fier bebelușului?

→ Răspunsul la aceste intrebări il aflam de la dna  Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru, Consultant alaptare IBCLC:

Cum se explica rata mare a anemiei in țara noastră?

Consumul mare de lapte de vaca precum aliment principal in randul sugarilor. In mediul rural si in familiile cu venituri scazute, multi sugari sunt hraniti exclusiv cu lapte de vaca.

Recomandarea ca sugarul sa primeasca ceai inca de la nastere. Studiile au aratat ca ceaiul scade absorbtia fierului.

Rata mare a prematurilor in tara noastra. 1 din 10 copii se naste prematur, iar prematuritatea este un factor de risc pentru dezvoltarea anemiei feriprive.

Rata mica de copii alaptati exclusiv pana la 6 luni, alaptarea fiind considerata un factor protector impotriva anemiei.

Inceperea diversificarii cu mult inainte de 6 luni. Exista copii care au primit solide inca de la varsta de 3 luni.

Introducerea carnii tarziu in alimentatie, in unele cazuri chiar dupa varsta de 8 luni. Oferirea de carne in cantitate prea mica sau prea rar.

Cand administram fier bebelusului?

Rezultatele acesui studiu stau la baza recomandarii ca sugarii sa primeasca profilactic fier. Totusi, in cazul sugarului sanatos, nascut la termen, normoponderal si alaptat exclusiv pana la varsta de 6 luni sau hranit pe formula adecvata varstei, suplimentarea cu fier nu este necesara de rutina.

Este prudent ca inainte de a administra suplimente de fier sugarului alaptat exclusiv, sa determinam valoarea hemoglobinei. In caz de valori normal a acesteia, administrarea de fier este inutila si chiar riscanta. Studiile arata ca sugarii alaptati exclusiv, au rezerve suficiente de fier pana la aproximativ 9 luni. Un alt studiu a constatat ca suplimentarea cu fier de rutina a copiilor alaptati, cu nivele normale ale hemoglobinei, pot prezenta riscuri pentru sugar, inclusiv o crestere mai lenta in lungime si a circumferintei capului si un risc crescut de diaree.

De asemenea, administrarea de suplimente de fier, in special inainte de 6 luni la copiii alaptati exclusiv, a dus la reducerea absorbtiei de fier la nivel intestinal si folosirea acestuia de catre bacterii, ducand la aparitia enterocolitelor.

Mesaj de luat acasa!

In Romania, 1 din 2 copii cu varsta de 1 an prezinta anemie. Solutia este sa investim in educatie, nu doar in suplimente de fier. Mamele trebuie sustinute sa alapteze, sa stie efectele nocive ale ceaiului, ale laptelui de vaca si ale diversificarii precoce.

Ad-Extra3:

22 Alimente bogate in fier pentru bebelusi si copii

Fierul este responsabil pentru producerea celulelor rosii din sange, ajutand, la randul sau, la transportul oxigenului in organism. Fierul furnizeaza hemoglobina, care este proteina gasita in celulele rosii din sange.

Deficitul de fier sau hemoglobina scazuta pot duce la deficiente de crestere si probleme comportamentale la bebelusi si copii. Iata 22 alimente bogate in fier pentru bebelusi si copii. Citeste mai departe...     

Cum crește bebelușul în primele 12 luni de viață

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Esti o mamică care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII