Este genialitatea genetică? Factorii care influentează dezvoltarea genialității
Discutiile legate de genialitate si de originea acesteia ii preocupa de foarte mult timp pe cercetatori. Dezbaterile controversate au loc, in general, in jurul a doua ipoteze: aceea ca geniul este un produs genetic si cealalta, conform careia geniul este mai degraba un produs al unui mediu favorabil.
Este genialitatea genetica?
Chestiunea dacă genialitatea este în principal determinată de factori genetici sau de mediu este subiectul unor dezbateri îndelungate în comunitatea științifică. Există argumente și pentru influența genelor și pentru influența mediului în apariția genialității.
Unii cercetători susțin că există o componentă genetică semnificativă în dezvoltarea genialității. Aceștia arată că anumiți factori genetici, cum ar fi predispoziția la anumite tipuri de gândire sau abilități cognitive superioare, pot influența potențialul unei persoane de a deveni genială.
Pe de altă parte, alți cercetători susțin că mediul joacă un rol esențial în dezvoltarea genialității. Ei consideră că stimularea și susținerea din mediul familial, educațional și cultural pot contribui la apariția și cultivarea genialității.
În realitate, este probabil că genialitatea este rezultatul unei combinații complexe între factori genetici și factori de mediu. Deși anumiți indivizi pot avea o predispoziție genetică pentru anumite aptitudini sau talente, este mediul în care se dezvoltă și interacționează care poate determina dacă aceste potențiale genetice vor fi exprimate și cultivate în genialitate.
Discutiile legate de genialitate si de originea acesteia ii preocupa de foarte mult timp pe cercetatori. Dezbaterile controversate au loc, in general, in jurul a doua ipoteze: aceea ca geniul este un produs genetic si cealalta, conform careia geniul este mai degraba un produs al unui mediu favorabil. O descoperire recenta a unui cercetator de la Universitatea Alberta, din Canada, pare sa indrepte controversa in cu totul alte directii.
Profesorul Marty Mrazik sustine ca a fi destept este o trasatura care s-ar putea datora excesului de testosteron la care este expus fatul in perioada prenatala.
Cercetatorul, profesor la Departamenul de Psihologie educationala al Universitatii Alberta, Canada impreuna cu un coleg de la Universitatea Rider din SUA, a publicat recent un studiu in care leaga genialitatea (sinonima cu un IQ mai mare de 130) de expunerea la un nivel ridicat de testosteron in perioada prenatala. Ipoteza avansata de Mrazik se bazeaza pe ideea ca genialitatea ar putea lua nastere ca un proces opus la ceea ce s-a dovedit ca sunt deficientele cognitive si fizice care pot aparea in etapa intrauterina.
Exista, se pare, dovezi certe care arata ca expunerea la o cantitate in exces de testosteron faciliteaza conexiunile care au loc in creier, mai ales in cortexul prefrontal drept. De aceea persoanele dotate intelectual au, in general, personalitati distincte, pe care nu le putem vedea la marea majoritate a populatiei.
Mai cititi si: Inteligenţele multiple
Ideea dezvoltata de Mrazik a aparut in cursul evaluarilor clinice ale unor pacienti supradotati. El si colegul sau au observat mai multe trasaturi distincte la acesti pacienti, fapt care a stimulat o intreaga dezbatere pe marginea influentei dezvoltarii intrauterine asupra genialitatii. Tehnologia extrem de avansata utilizata in studiul creierului i-a ajutat pe cei doi sa dezvolte o intreaga teorie care vine sa infirme atat ipoteza ca genialitatea este un fenomen pur genetic, cat si pe aceea ca genialitatea este influentata exclusiv de factorii care tin de mediu. Altfel spus, aceasta anomalie ce are loc in dezvoltarea neurobiologica intrauterina, are ca rezultat faptul ca persoanele supradotate se nasc cu afinitati deosebite pentru anumite domenii precum arta, matematica sau stiinta.
Profesorul Mrazik considera insa ca mai sunt necesare numeroase alte studii pentru a determina ce anume cauzeaza mai exact dezvoltarea particulara a unui creier supradotat. El mentioneaza faptul ca desi se stie din ce in ce mai mult despre ceea ce face creierul sa deraize de la evolutia normala, a sistematiza ceea ce ii face pe oameni sa fie supradotati intelectual se dovedeste a fi un teritoriu inca neexplorat al stiintei. Cercetatorii considera, de altfel, ca numai apeland la tehnologia extrem de avansata cu ajutorul careia poate fi studiat creierul se poate determina rolul pe care il au factorii neurobiologici in dezvoltarea unui creier supradotat. Scannerul RMN este unul dintre aparatele care pot furniza informatii pretioase in acest sens.
Mai cititi si: Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Concluzii?
Concluzia, provizorie desigur, este ca e foarte dificil deocamdata de spus cu exactitate ce anume sta la baza unei dezvoltari precoce a creierului. Tinta imediata a cercetatorilor este insa tocmai aceea de a afla care sunt stimulii concreti care determina aceasta dezvoltare atipica ce sta la baza genialitatii. In ce masura influenteaza cu adevarat testosteronul posibilitatea ca un embrion sa devina un mic geniu ramane inca un mister pe care stiinta este chemata sa il dezlege.
► CIteste in continuare Copilul precoce si copilul supradotat - caracteristici si diferente
Ad-Extra3:
Despre genetica, mai cititi
Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte Journal of Genetics and Genomics
https://www.journals.elsevier.com/journal-of-genetics-and-genomics
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Fiul meu este nascut pe 22 Decembrie 2005,iar la noi Craciunul incepe mai devreme,cu o petrecere.In ziua de Craciun asteptam familia,prietenii si petrecem romaneste,langa brad,impartim cadouri si ascultam colinde.
Acasa impreuna cu familia, in caldura placuta a semineului, cu miros de brazi si cozonaci pe care ii ador, asteptandu-l pe mos craciun care sper sa fie darnic cu mine anul acesta.vom colinda si primi colinzile uratorilor
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII