Notele de la școală: cum ar trebui părinții să reacționeze la notele mici ale copiilor lor pentru a-i ajuta

Notele de la scoala -  cum ar trebui parintii sa reactioneze la notele mici ale copiilor lor pentru a-i ajuta

Notele de la școală: cum ar trebui părinții să reacționeze la notele mici ale copiilor lor pentru a-i ajuta

Notele de la scoala pot fi stresante pentru copii dar și pentru părinți. O mamica redactor ne explică modul în care părinții ei ar fi putut reacționa diferit la notele sale - in anii de scoala - iar un expert analizează modul în care această reacție ar putea ajuta adolescenții să se auto-motiveze.

Noi parintii ar trebui sa reacționăm la notele mici ale copiilor lor într-un mod constructiv, evitând criticile negative și oferind suport emoțional. Primul pas este de a asculta copilul și de a-l lăsa să-și exprime sentimentele. Apoi, este important să oferim sprijin și să lucrăm împreună cu copilul pentru a stabili un plan de acțiune și a îmbunătăți performanța. În sfârșit, este important să subliniem punctele forte ale copilului și să-i oferim încurajări în calea lui de învățare și creștere. Este important să fim înțelegători și să oferim sprijin emoțional fără a critica sau a face copilul să se simtă vinovat.

vei citi:
Ascultă-ți copilul
Alege iertarea
Fii cel mai mare suporter al copilului tău

Despre note...

Notele au început să-mi afecteze negativ viața în afara școlii la sfârșitul clasei a opta. Eram un copil foarte nefericit, iar notele mele au început să reflecte acea realitate. La acea vreme, locuiam cu tatăl meu - el era singura figură parentală din viața mea - și a spune că notele mele slabe au cauzat o tensiune în relația noastră ar fi o subevaluare. Am fost pedepsită relativ sever când am obținut note proaste și, în mai multe ocazii, am fost forțată să renunț la un club sau sport la care participasem. Această problemă a pătruns într-o mare parte din experiența mea de liceu, unde aveam niciun punct de referință pentru o relație sănătoasă cu notele.

În timp ce în cele din urmă mi-am corelat propriile emoții suficient pentru a termina liceul și intra la una dintre primele universități din țară, cu siguranță mă simt de parcă experiența mea din liceu și relația cu învățarea, în general, ar fi putut fi îmbunătățite dacă tatăl meu ar fi răspuns diferit la notele care nu i-au satisfăcut așteptările. Iată cum aș dori ca părinții să reacționeze la notele propriilor copii:

Ascultă-ți copilul

Școala și notele nu sunt adesea prima prioritate pentru o mare parte a adolescenților. Este posibil ca adolescentul tău să se confrunte cu stresul la școală sau chiar acasă, despre care nu știi că ar putea avea un impact asupra capacității lor de a prospera la ore. S-ar putea, de asemenea, să se lupte cu o dizabilitate de învățare nediagnosticată.

Vorbește cu copilul tău despre notele sale. Întrebă-l de ce are probleme fără a face presupuneri sau a-l judeca. Este atât de important să întinzi mâna și să asculți cu adevărat și să absorbi ceea ce spune copilul tău.

O abordare mai empatică din partea tatălui meu ar fi scăzut cu siguranță greutatea multor factori de stres cu care m-am confruntat zilnic. Aș fi avut mai multe șanse să-i cer tatălui meu ajutor cu sarcinile școlare dacă aș fi simțit că-mi ascultă preocupările.

Alege iertarea

Având atât de multe așteptări pentru și de la adolescenți să performeze în toate aspectele vieții lor, uneori poate fi frustrant să simți că nivelul este deja stabilit la un standard nerezonabil. De multe ori va fi un eșec spectaculos. Cu toate acestea, eșecul este o componentă a vieții și o bază pentru un eventual succes. Este important ca eșecul să poată fi acceptat și că iertarea este răspunsul implicit.

Când te gandesti sa alegi pedeapsa pentru o notă slabă, este bine să ne amintim că există atât de multe alte abilități care sunt mai importante decât notele, iar cercetările confirmă acest lucru. „Abilitățile sociale puternice s-au dovedit a fi mai puternic legate de succesul profesional la vârsta adultă decât notele”, spune Emily Edlynn, Ph.D., psiholog clinic. „Adolescenții raportează, de asemenea, o bunăstare psihologică mai mare și o motivație internă atunci când ne concentrăm mai mult pe efortul lor sau pe procesul de învățare în loc de note”.

Dr. Edlynn adaugă că, din experiența sa, „vedem acum o legătură între culturile școlare de înaltă performanță și un risc semnificativ mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și comportamente delincvente”. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au desemnat chiar și copiii din școlile cu performanțe ridicate ca un grup de risc.

Dacă tatăl meu ar fi tratat notele mele proaste ca pe un eșec temporar cu potențiale cauze care stau la bază, în loc de o lipsă personală de caracter sau inteligență, nu mă îndoiesc că performanța mea academică ar fi fost mult îmbunătățită.

Ad-Extra3:

Fii cel mai mare suporter al copilului tău

S-ar putea să fie cam ciudat, dar sentimentul este absolut adevărat. Copiii învață să se trateze așa cum îi tratează părinții lor, deci alegerea de a-i împuternici îi va ajuta să se gândească foarte bine la ei înșiși. Odată ce m-am înconjurat de oameni pozitivi și care m-au susținut, viața și notele mele s-au îmbunătățit drastic. Să știi că părinții tăi te vor sprijini indiferent de orice, este atât de reconfortant încât cred că, dacă aș fi avut asta în viața mea în timpul liceului, plafonul meu ar fi fost mult mai înalt decât ar fi ajuns să fie.

Îi încurajez pe părinți să arate interes pentru orice s-ar putea întâmpla cu copilul lor, care ar putea explica notele mici. A avea un dialog deschis fără a judeca sau a pedeapsi poate facilita rezolvarea împreună a problemelor, ajutându-l pe copil să se simtă înțeles și susținut." spune dr. Edlynn.

Dr. Edlynn mai spune că părinții care manifestă empatie, iau perspectiva copilului lor și se concentrează asupra capacității copilului lor de a gestiona problema - „se referă de fapt la rezultate academice mai bune, incluzând o motivație internă mai mare, o atitudine mai pozitivă față de școală, o competență mai mare și angajament și efort sporit."

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez...

Citeste mai departe AICI

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parint

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023



 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII