De ce nu este copilul meu atent in clasă? Oare are deficit de atenție?
De ce nu este copilul meu atent în clasă? Oare are deficit de atenție?
Psihologii sunt de părere că în multe cazuri, copiilor cărora li s-a pus diagnostic de deficit de atenție, nu li s-a acordat prea multă atenție - de către părinți, acasă. Fie că sunt copii prea timizi sau discreți cărora învățătorii sau părinții nu le acordă prea multă atenție și preferă să se închidă în ei - sau fie e vorba despre părinți care nu au interacționat suficient de bine cu copilul și l-au neglijat.
- veti citi:
De ce nu este copilul meu atent in clasa? Oare are deficit de atentie?
Oare nu o fi altundeva problema?
Copilul trebuie sa invete sa se concentreze
Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai
Despre tulburarile de invatare
De ce nu este copilul meu atent in clasa? Oare are deficit de atentie?
Se spune ca primii ani de scoala sunt esentiali pentru educatia copilului si tocmai de aceea, este important sa acordam toata atentia felulului cum copilul isi face intrarea in meseria de scolar ...
De aceeea, o comunicare buna cu invatatoarea este esentiala. Dar ce ne facem cand invatatoarea ne spune ca in timpul orelor, copilul nu este atent in clasa. Are asta ceva de af ace cu puterea sa de concentrare? Sau are deficit de atentie?
In prezent, pe net circula multe (sau prea multe) informatii despre ADHD - care in esenta are de a face cu problemele de concentrare - sau de deficit de atentie. Asa ca, primul lucru care iti trece prin cap cand invatatoarea iti spune ca observa un deficit de atentie la copilul tau este ca ar putea avea ... ADHD...
Insa, tu ca parinte, poti vedea ca acasa, copilul nu are nici o problema de concentrare cand se joaca cu prietenii, and constrieste cu piese lego sau joaca joculete pe calculator sau tableta. Asa, ca ne putem intreba de ce acasa copilul se concentreaza iar la scoala nu?
Oare nu o fi altundeva problema?
Daca insa ne mai gandim, am putea sa credem ca acel copil nu asculta explicatiile din clasa nu pentru ca nu este capabil sa fie atent - ci pentru ca e atent la altceva. Asadar, putem lua in calcul faptul ca acel copil nu sufera de deficit de atentie ci de o deturnare a atentiei prin atractia pe care o exercita asupra sa - mediul inconjurator.
Psihologii sunt de parere ca in multe cazuri, copiilor carora li s-a pus diagnostic de deficit de atentie, nu li s-a acordat prea multa atentie - de catre parinti, acasa. Fie ca sunt copii prea timizi sau discreti carora invatorii sau parintiii nu le acorda prea multa atentie si prefera sa se inchida in ei - sau fie e vorba despre parinti care nu au interactionat suficient de bine cu copilul si l-au neglijat.
Copilul trebuie sa invete sa se concentreze
De aceea, la varsta scolara - acesti copii par sa fie deconectati in orele de scoala si sa para ca nu se pot concentra. Pentru ca ei de fapt nu au invatat sa se concentreze pana acum.
Exact acesti copii trebuie angrenati in discutiile din clasa iar invatatoarea ar trebui sa faca eforturi pentru a le capta atentia si de a-i face sa se simta importanti si prezenti. Odata ce invatatoarea trage semnalul de alarma, atat parintii cat si ea - invatatoarea - ar trebui sa isi schimbe modul de abordare asupra copilului.
Ad-Extra3:
Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai
Este destul de dificil pentru parintele unui copil de nivel scolar mediu sau scazut sa se consoleze cu faptul ca al sau copil nu va fi ceea ce a visat el ca va deveni. Ca nu sunt sanse sa devina nici Einstein si nici Nadia Comaneci, si cu atat mai mult ... sansele sunt minime sa fie urmatorul Bill Gates, Taylor Swift sau Justin Bieber.
Care parinte nu s-a gandit ....copilul meu imi va indeplini ambitiile neimplinite de a atinge celebritatea - de a fi savantul, sportivul sau artistul care am vrut sa fiu, dar nu am putut...?
Dar daca este vorba despre anumite tulburari de invatare? Citeste in continuare ...
Despre tulburarile de invatare - pe larg:
Disgrafia la copil
Dislexia copilului: cauze si tipuri
Dispraxia si manifestarile ei
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII