Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea - cauze si tratament

Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea - cauze si tratament

Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea - cauze si tratament

Infertilitatea feminina este adesea cauzata de incapacitatea femeii de a ovula (a elimina un ovul). Atunci cand femeia nu ovuleaza, problema este de obicei un dezechilibru hormonal. Din fericire, dezechilibrele hormonale nu sunt dificil de detectat, iar tratamentele sunt simple si relativ eficiente

Ovulatia si echilibrul hormonal
Care este cauza unui dezechilibru hormonal?
Problemele glandulare
Tulburarile de ovulatie
Sindromul ovarelor polichistice
Mucusul cervical anormal
Stresul si hormonii
Tot despre hormoni cititi neaparat

Ovulatia si echilibrul hormonal

Infertilitatea feminina este adesea cauzata de incapacitatea femeii de a ovula (a elimina un ovul). Atunci cand femeia nu ovuleaza, problema este de obicei un dezechilibru hormonal. Cu alte cuvinte, poate produce in cantitate insuficienta sau excesiva anumiti hormoni. Foarte frecvent, femeia va avea simptome hormonale care pot oferi indicii despre un posibil dezechilibru hormonal. Din fericire, dezechilibrele hormonale nu sunt dificil de detectat, iar tratamentele sunt simple si relativ eficiente. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Care este cauza unui dezechilibru hormonal?

Dezechilibrele hormonale pot fi cauzate de:

 - Probleme ale gladelor care produc hormoni - citeste: Problemele tiroidiene si sarcina
 - Tulburarile de ovulatie
 - Sindromul ovarelor polichistice
 - Menopauza prematura
 - Mucusul cervical anormal - citeste Teste de evaluare a fertilitatii femeii
 - Stresul - citeste Stresul si infertilitatea

Problemele glandulare

Dezechilibrele hormonale sunt uneori cauzate de glandele primare ale corpului care produc anumiti hormoni, mai ales hipotalamusul, tiroida si glanda pituitara. Aceste glande trimit in mod constant semnale in corp pentru a mentine echilibrul hormonal, ajustand astfel productia anumitor hormoni. Deci o problema cu una dintre aceste glande poate afecta echilibrul hormonal, ceea ce face mai dificila obtinerea unei sarcini.

Hipotalamusul: Aceasta glanda poate fi afectata de stres, pastilele anticonceptionale, boli si unele medicamente.

Tiroida: O glanda tiroida hipoactiva, situatie numita si hipotiroidism, poate duce la un nivel excesiv al hormonului numit prolactina, care afecteaza ovulatia.

Glanda pituitara: Tumorile microscopice (numite prolactinoame) de pe glanda pituitara pot elibera hormonul numit prolactina, care interfereaza cu ovulatia.

 Cititi neaparat:
Cand este momentul potrivit al ciclului pentru a concepe?
Sexul fara orgasm
Fertilitatea depinde si de grupa sanguina

Ad-Extra3:

Tulburarile de ovulatie

Tulburarile de ovulatie sunt una dintre cauzele principale ale infecrtilitatii feminine, fiind cauza a 25% din cazurile de infertilitate. Insa aceste cupluri afectate de infertilitate se bucura adesea de un final fericit  prin tratament, cele mai multe femei care au tulburari de ovulatie vor reusi sa ramana insarcinate.

Este posibil ca o femeie sa ovuleze neregulat sau sa nu ovuleze deloc (ceea ce se numeste anovulatie). In aceste cazuri, problemele de ovulatie sunt de obicei cauzate de un dezechilibru hormonal, mai ales de un exces de prolactina (un hormon ce stimuleaza producerea laptelui si suprima ovulatia) sau de prea multi androgeni. Desi in mod traditional erau considerati hormoni masculini, androgenii, dintre care cel mai important este testosteronul, sunt produsi si de femei, cei mai multi de catre ovare si de glandele suprarenale. Atunci cand fetele ajung la pubertate, nivelul androgenilor creste si favorizeaza aparitia parului axial si pubian. Ei sunt responsabili si de dorinta de sex, putand fi convertiti in estrogen dupa menopauza, cand estrogenii ovarieni nu mai sunt produsi.

Citeste detalii Infertilitatea la femei - 7 dintre cele mai comune cauze | Desprecopii.com

Sindromul ovarelor polichistice

PCOS, numit si sindromul Stein-Leventhal, este o boala in care numeroasele chisturi din ovare, cauzate de un dezechilibru hormonal, interfereaza cu ovulatia. Glandele suprarenale si ovarele femeii incep sa produca prea multi androgeni, ceea ce duce la o cantitate excesiva a hormonului luteinic si prea putin hormon ce stimuleaza foliculii. In consecinta, ovarul incepe sa produca niste chisturi sau foliculi imaturi, care sunt incapabili sa genereze ovule.

citeste pe larg: Sindromul ovarian polichistic

Daca aveti Sindromul ovarelor polichistice, este posibil sa aveti urmatoarele simptome:

 - Cicluri neregulate
 - Ovarele marite
 - Pilozitate faciala si corporala in exces
 - Piele grasa
 - Acnee
 - Obezitate
 - Menopauza prematura

Se considera ca femeile mai tinere de 40 de ani care au incetat sa ovuleze au intrat prematur in menopauza. Menopauza prematura, numita si insuficienta ovariana prematura, apare la 1-4% dintre femei si apare atunci cand femeia si-a epuizat rezerva de ovule mai timpuriu decat ar fi fost normal. Pe larg cititi: Menopauza prematura

Mucusul cervical anormal

O parte din ceea ce este necesar pentru a ramane insarcinata sunt secretiile cervicale normale. Este posibil sa observati o schimbare in consistenta mucusului cervical in perioada dintre doua menstruatii. Aproximativ cand este momentul sa ovulati, nivelul crescut al estrogenului face ca mucusul sa devina subtire si apos, ceea ce ajuta sperma sa calatoreasca spre uter.

Mucusul cervical anormal, care este ceva rar la femei, inseamna cel putin unul dintre simptomele urmatoare:

 - Mucusul cervical este prea gros pentru ca spermatozoizii sa inoate prin el in perioada ovulatiei
 - Glandele cervicale nu produc destul mucus

In unele cazuri, o operatie chirurgicala sau o infectie a deteriorat glandele care produc secretiile cervicale, ceea ce in final poate duce la formarea mucusului anormal. La femeile care iau clomifen este posibil sa nu se mai produca modificarea normala a mucusului cervical, caz in care o crema cu estrogeni poate fi utila.

Stresul si hormonii

Cu totii avem parte de stres in viata, intr-o masura mai mica sau mai mare, dar fiecare il interpretam si il simtim in mod diferit. Prin definitie, orice eveniment pe care il percepeti ca amenintator sau daunator este stresant.

Stresul cronic poate duce la depresie, iar la femei asta poate insemna schimbari in sistemul lor imunitar si in rutina lor de somn. Desi sunt dovezi minime ale unei asocieri directe ale stresului cu infertilitatea, nivelul extrem de ridicat al stresului la femei poate duce la schimbarea nivelului hormonilor. Acest nivel modificat al hormonilor poate duce la ovulatii neregulate sau la spasme ale trompelor, ambele fiind factori potentiali ai infertilitatii. Cititi pe larg: Stresul si infertilitatea sunt legate dar si Stresul si infertilitatea.
 

Tot despre hormoni cititi:

 Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate

 7 cauze ale menopauzei premature

 Ce nu stiai despre sanii tai

 Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

Comunitate si forum specializat de discutii pentru aspirante: 

 Asteptand o comoara in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII