Cinci pasi adevarati catre fericire
Nu este mereu usor sa fii femeie in zilele noastre. Cel putin asta este concluzia pe care o puteti trage privind seriale ca Neveste Disperate...Deciziile pozitive sunt cheia fericirii: Pentru starea noastra de bine, cheia este sa decidem activ sa fim fericite, indiferent de circumstante si de starea de sanatate din momentul respectiv.
Dar ce anume ne face pe noi, femeile - sa fim fericite??? Citeste in continuare ...
- veti citi:
Fericirea si viata de zi cu zi ...
Ce ne poate face fericite?
Echilibru nu inseamna neaparat fericire
Despre fericire, merita citit...
Fericirea si viata de zi cu zi ...
Nu este mereu usor sa fii femeie in zilele noastre. Cel putin asta este concluzia pe care o puteti trage privind seriale ca Neveste Disperate. Acelea dintre noi care au copii se pare ca ne petrecem viata osciland intre temerea ca ne abandonam familia daca avem o cariera si temerea ca renuntam la propria persoana daca stam acasa.
Celor dintre noi care nu au copii li se tot repeta sau sugereaza ca sunt cumva neimplinite ca femei, si ca ar trebui sa fim de aceea nefericite tot restul vietii.
Alte sondaje arata ca suntem deprimate din cauza greutatii pe care o avem, preocupate de ceea ce imbracam si suntem fie satule de partenerii de viata fie furioase pe ei. Si atunci cum sa mai fim fericite? Iata sfatul de la Desprecopii.
Deciziile pozitive sunt cheia fericirii: Pentru starea noastra de bine, cheia este sa decidem activ sa fim fericite, indiferent de circumstante si de starea de sanatate din momentul respectiv.
Un articol recent scris de doi cercetatori de la University of Pennsylvania, USA, sustine ca desi femeile erau mai fericite decat barbatii in anii 1970, in prezent se pare ca raportul este inversat.
Ce ne poate face fericite?
Noi am fost generatia care aparent a primit tot ce si-a dorit, insa atingerea scopurilor nu ne-a facut asa de fericite.
Conform acestui articol, femeia moderna este un amalgam de resentimente: munceste excesiv, este platita sub valoarea ei si este tot mai stresata. Si atunci, exista ceva ce ne mai poate face fericite? Daca o credeti pe Elizabeth Gilbert, autoarea best seller-ului Eat, Pray, Love (Mananca, roaga-te, iubeste), dupa care se face in prezent si un film cu Julia Roberts, raspunsul este mancarea buna, viata sexuala grozava si implinirea spirituala. Dar oare chiar atat de simplu? Reteta de succes a lui Elizabeth Gilbert este dificil de urmat fara destui bani care sa-ti alimenteze visurile si suficient timp in care sa le urmaresti.
Insa este la fel de adevarat ca in afara tuturor sondajelor alarmante se afla si o multime de femei fericite, unele din ele neavand milioane de euro care sa le alimenteze fericirea.
Si ce anume le face pe aceste femei mai fericite? Conform cercetatorilor de la institutul Gallup, raspunsul este simplu: femeile fericite au decis ca vor fi fericite indiferent de situatie si indiferent daca sunt bogate ori sarace, daca au sau nu copii, ori daca lucreaza sau stau acasa.
Ce anume ne ajuta sa fim mai fericite?
Pentru a demonstra aceasta afirmatie, ca fericirea iti este mai degraba data de dispozitia ta catre fericire decat de fondurile de care dispui cercetatorii au intervievat mii de femei, punandu-le urmatoarele intrebari:
1. Cat de des faci lucrurile care iti plac cu adevarat?
Pentru cele mai multe dintre noi, ziua este plina de lucrurile pe care trebuie sa le facem in loc de lucrurile pe care dorim sa le facem.
Avem fiecare momente in care rasfoiam o revista si ne gandeam hmmm mi-ar placea mult sa merg la acel spectacol, film, concert, restaurant si totul ramane numai un plan atunci cand ne dam seama ca ne-ar lua prea mult sa organizam sau prea multa energie ca sa mai mergem undeva dupa o zi de munca.
Cele mai fericite femei sunt acelea care, in loc sa viseze la calatoria visurilor, sa faca ceva nou sau pur si simplu sa iasa in oras intr-o seara, trec la fapte.
2. Cat de des ti se intampla ca abia sa astepti ziua ce vine?
Alarma desteptatorului suna, te dai jos din pat si oftezi la gandul ca te asteapta alta zi lunga. Aceasta este reactia celor mai multe femei, dar acelor putine norocoase care sunt fericite, ziua care le asteapta este ceva dorit, plin de provocari si de noi experiente.
Schimbarea perspectivei pentru a incerca sa va simtiti mai fericita cand va ganditi la ziua care va asteapta este un pas catre atingerea fericirii. Si daca munca dumneavoastra este atat de deprimanta incat este imposibil sa va schimbati perspectiva asupra zilei? In climatul curent, pare nerecomadabil sa sugeram sa va dati demisia (in afara cazului in care este cu adevarat atat de cumplita incat nu mai puteti suporta inca o zi), deci ati putea incerca sa gasiti un lucru bun de la finalul zilei asupra caruia sa va concentrati pentru a va ajuta sa treaca orele mai repede.
3. Cat de des va implicati atat de tare in ceea ce faceti incat pierdeti notiunea timpului?
Vechiul adagiu conform caruia timpul zboara cand va simtiti bine poate fi banal, dar este si foarte adevarat.
Cei care sunt fericiti la serviciu rareori isi dau seama cum trece timpul. Ceilalti isi omoara timpul uitandu-se la ceas, navigand pe internet si uitandu-se din nou la ceas, numai ca sa-si dea seama ca au trecut mai putin de cinci minute de cand s-au uitat ultima data la ceas.
Si nu trebuie neaparat sa fie vorba despre munca daca va concentrati mai mult si sunteti mai implicata in ceea ce faceti in timpul zilei, atunci va veti bucura mai mult de timpul care trece.
4. Cat de des va simtiti revigorata la sfarsitul unei zile lungi si pline?
Cele mai multe dintre noi venim acasa de la serviciu prea obosite ca sa mai facem ceva decat sa ne aruncam pantofii cat colo din picioare si sa ne prabusim pe canapea in fata televizorului care ne goleste gandurile.
Conform specialistilor insa, fericirea vine din faptul ca la sfarsitul zilei va simtiti mai degraba bine dispusa decat pur si simplu epuizata.
Dar cum obtinem aceasta stare de fericire? Raspunsul sta in savurarea acelor momente din timpul zilei in care vi se intampla ceva bun, oricat ar fi de mic.
5. Cat de des ai o stare emotionala ridicata?
Este prea usor sa iti traiesti ziua pe pilot automat, gatind, facand curat, spaland, muncind, mancand, dormind si apoi trezindu-te in ziua urmatoare si luand-o de la capat.
In schimb, ar trebui sa va concentrati asupra momentelor in loc de obiective, planuri sau visuri, si sa cautati sa gasiti satisfactie in ceea ce aveti deja. Si atunci, aceasta concentrare asupra momentelor in locul aspiratiilor inseamna ca specialistii sugereaza ca pentru a fi fericita, o femeie trebuie sa renunte la visuri si sa inceteze sa mai spere la o promovare sau sa lucreze spre atingerea acelui obiectiv mult dorit?
Unii asa considera, ideile acestea au provocat dezbateri furtunoase in Statele Unite, in care cei cu orientare de dreapta anuntau moartea feminismului, dar specialistii au insistat ca nu incearca sa convinga femeile sa-si abandoneze aspiratiile ca sa fie fericite, ci ca fericirea incepe cu acceptarea propriei persoane.
Foarte des, constientizarea faptului anumite momente te fac mai puternica si altele nu arata exact cum iti poti transforma visurile in realitate, fie acasa fie la serviciu.
Asta inseamna nu numai sa te simti bine in propria piele, ci si sa fii creativa in timp ce esti tu insati. O alta afirmatie generatoare de controverse este ca gresim atunci cand incercam sa le avem pe toate.
Femeile care sunt mai fericite par sa isi dea seama nu numai ca un echilibru perfect este imposibil de realizat, ci si ca daca reusesc sa-l atinga, nu vor fi neaparat mai fericite.
Atunci cand sunteti echilibrata, sunteti statica - va aflati in stagnare. Echilibrul este un scop de viata gresit.
Ad-Extra3:
Echilibru nu inseamna neaparat fericire
In loc de asta, specialistii cred ca ar trebui sa tintim catre dezechilibru si sa invatam sa spunem da.
In consecinta, daca alegem sa ramanem acasa si sa crestem copiii, ar trebui sa fim fericite sa luam aceasta decizie si nu sa tanjim dupa cariera pierduta. Similar, daca am ales cariera, ar trebui sa fim impacate cu aceasta decizie, sa ne bucuram de cariera si de avantajele pe care le aduce in loc sa ne simtim mereu vinovate ca nu suntem tot timpul aproape de copii.
Pare usor de spus, insa adevarul este ca specialistii par sa creioneze astfel o imagine a unei lumi pline de femei deprimate, compensata numai de existenta celor cateva femei fericite.
In cele din urma, desi avem zile in care nimic nu pare sa mearga, multe dintre noi vor spune ca, in general vorbind, suntem fericite.
Caci desi este adevarat ca femeia moderna este bombardata de tot mai multe imagini nerealiste despre ceea ce ar trebui sa fie mai zvelta, mai eleganta, plina de succes la serviciu, mama devotata, bucatareasa excelenta, gospodina minunata, adica tot ce si-ar dori toti barbatii din lume, este adevarat si ca cele mai multe dintre noi recunosc ca aceste imagini sunt numai publicitate si isi vad mai departe de viata lor adevarata, poate mai putin stralucitoare, dar mai plina de fericire.
Am putea, la fel ca si participantele la concursurile de frumusete, pe seama carora s-a glumit atat, sa avem un obiectiv mai mult sau mai putin obisnuit, un lucru pe care am vrea sa-l schimbam in lume, plata echitabila, servicii de ingrijire a copiilor mai ieftine, pacea lumii, toate astea - dar, vietile noastre nu seamana nici pe departe cu imaginea femeii aflate in suferinta pe care o vedem la televizor.
Iar specialistii recunosc ca studiul respectiv are si puncte slabe. Lucrul frustrant (din perspectiva cercetatorilor) este ca femeile fericite si pline de succes sunt foarte diferite una de alta.
Unele au spart si depasit limitele obisnuite in cariera si au ajuns chiar sa conduca tari, companii, grupuri mari de media. Altele sunt angajate cu norma intreaga si copiii lor merg la after school dupa ce termina orele la scoala.
Altele stau acasa. Unele stateau acasa cand copii lor erau mici, dar acum au revenit la serviciu.
Faptul ca specialistii recunosc acest lucru arata ca indiferent cat de multi oameni ar fi inclusi intr-un sondaj, gasirea adevaratei formule a fericirii va ramane mereu o iluzie.
Unele dintre noi ne simtim fericite cand lenevim pe canapea citind o carte, altele prefera sa-si puna pantofii cu toc si sa iasa in oras, unor femei le placa sa faca ambele lucruri.
Sunt si femei care simt cea mai mare fericire la serviciu si se simt foarte multumite atunci cand ziua se incheie. Lumea este plina de femei care sunt fericite ca au copii si la fel de plina de cele fericite fara sa aiba copii. Din acest punct de vedere, ideea cheie pe care o putem prelua din studiul mentionat este afirmatia ca pentru a fi cu adevarat fericita trebuie sa inveti sa te accepti asa cum esti, in situatia in care esti. Oricat de veche si uzata ar suna aceasta afirmatie, contine un adevar fundamental.
Ce este de facut atunci?
Dintre femeile care au participat la studiu, cele mai fericite erau cele care erau multumite de ele insele.
Ele au recunoscut ca nu tot era perfect in viata lor, ca nu erau fericite in fiecare ora a zilei, dar pretuiau mai mult momentele in care erau fericite. Si atunci, ce anume fac mai bine femeile care sunt cu adevarat fericite? Ele sunt realiste insa optimiste, pragmatice cu o tusa de idealism si recunosc ca cel mai bun mod de a obtine fericirea este sa te bucuri de prezent si sa nu risipesti timpul facandu-ti griji despre ceea ce s-ar putea intampla. Te invitam pe forumul Femina Intim ...
unde discutam sincer si deschis intre noi femeile. Aproape despre orice, de la fericire, cosmetice, diete, tampoane, la dileme cu adevarat intime.
Despre fericire, merita citit...
Ziua in care mi-am dezactivat contul de Facebook
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
O cana de ceai pentru suflet
Şi încă odată, Adam a dat, bucuros, Raiul....
Apa de flori de portocal
Lectiile pe care ni le da budismul
Fericirea si sanatatea dumneavoastra
Decizii banale care ne schimba viata
Calendar cu... pisici
Lungimea degetelor si personalitatea
Secrete ale limbajului corpului
Gandeste optimist si vei fi mai fericita
Invata to let go
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII