Un FIV gratuit pentru cuplurile infertile
- De la 1 iunie 2011, cuplurile infertile vor putea beneficia de o procedura FIV gratuita, decontata de la bugetul de stat, prin Programul national de fertilizare in vitro.
Vesti bune pentru cuplurile infertile din Romania
De la 1 iunie 2011, cuplurile infertile vor putea beneficia de o procedură FIV gratuită, decontată de la bugetul de stat, prin Programul naţional de fertilizare in vitro. Criteriile pe care vor fi alese cele aproximativ 800 de cupluri sunt însă contestate parţial de experţi în discriminare. Spre exemplu, pot accesa acest program doar "cuplurile căsătorite, care au între 24 şi 40 de ani şi care nu au un copil în viaţă".
În prezent, se pot face proceduri de reproducere asistată în 19 centre publice şi private din ţară, însă programul va fi demarat în două unităţi de stat: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" (Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.
Centrele private vor putea intra în program în măsura în care nu vor solicita pacienţilor coplată. "Statul decontează o singură procedură, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, ce acoperă integral procedura. În centrele private, costurile se ridică însă la 2.000-3.000 de euro. Nu vor putea să zică pacientului: ne dă statul 1.500 şi mai pui tu restul", a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Nu se acoperă şi tratamentul de dinainte de fertilizare
Bugetul alocat acestui program pe 2011 va fi de 4 milioane de lei, care va acoperi estimativ 800 de proceduri. Nu va fi însă decontat tratamentul medicamentos premergător fertilizării, iar pentru acesta cuplurile trebuie să scoată din buzunar 500-1.000 de euro.
Ministerul Sănătăţii va achita procedura propriu-zisă de 1.200 de euro (5.040 de lei), iar în cazul în care aceasta se finalizează cu o naştere, centrul va mai primi 300 de euro. Dosarul va fi întocmit de clinica ce asigură tratamentul cuplului, după care ajunge la MS, unde va fi evaluat de o comisie în care, pe lângă medici, este prezent şi un reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitatea).
Vor putea beneficia de o singură procedură FIV doar cuplurile căsătorite de doi ani şi nu se va accepta donarea de ovocite sau spermă şi nici finanţarea unei mame-surogat. Cel puţin unul dintre parteneri trebuie să deţină cetăţenie română şi să fie asigurat de cel puţin doi ani.
Criteriile de vârstă şi greutate pentru includere în program se aplică doar femeilor, nu şi bărbaţilor. Astfel, vor putea beneficia de procedură doar femeile cu vârste între 24 şi 40 de ani. "În acest interval, rata de succes e de 28%, iar după 40 de ani scade la 9%", a explicat Bela Szabo, preşedintele Comisiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul MS. De asemenea, femeile trebuie să aibă un index de masă corporală cuprins între 20-30, adică să nu fie nici subnutrite, dar nici supraponderale.
"Pe viitor, vom lua în calcul şi cuplurile necăsătorite"
Ministrul a declarat că, dacă programul va avea succes, criteriile "se vor îndulci" pe viitor. "Pentru început, vrem să includem doar cuplurile care nu au niciun copil. Decontăm o singură procedură, pentru că vrem să încerce cât mai mulţi. Pe viitor, luăm în calcul şi cuplurile necăsătorite", a mai spus ministrul.
În majoritatea ţărilor europene există astfel de programe pentru cuplurile care au probleme de fertilitate. Marea Britanie decontează o singură procedură, în timp ce în Belgia sunt decontate şase proceduri, iar în Germania, Austria şi Franţa cel mult patru proceduri. În Austria şi Germania au dreptul la proceduri cuplurile căsătorite sau care se află într-o relaţie stabilă de trei ani.
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
Toate drepturile rezervate.
Desprecopii.com - martie 2011
documentare din:
Evenimentul Zilei si
Mediafax.
Forum recomandat
Asteptand un ingeras in viata noastra
!
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie,
in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi
nu ne pierdem speranta!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
am implinit 40 ani anul trecut deci am 40 de ce mia fost refuzat dosarul pt fiv gratuit
este o discriminare am imc 33 si atunci nu intru in program sant casatorita de 15 ani
buna am trompele lagate si asvrea sa stiu daca pot sa se mai deslege imi doresc un copil sa ma ajute cineva va rog mult de tot
buna in 2001 am nascut un baiat si am facut operatie casa mise lege trompele dar dup atitia anii asi vrea sa stiu daca mai pot face ceva adica sa misa faca ceva sa mile deslege daca stie cineva sa ma ajute si pe mine unde pot sa ma duc ciar daca ii particular nu contiaza va multumesc mult numele meu este laura
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII