Profilul TORCH: testul de screening care identifică 4 infecții care pot afecta grav sănătatea fătului - sfatul medicului (VIDEO)

Profilul TORCH: testul de screening care identifică 4 infecții care pot afecta grav sănătatea fătului - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

TORCH reprezint un grup de boli infectioase care pot afecta femeia gravida si pot determina infectia fatului sau a nou-nascutului, cu risc mare pentru sanatatea copilului. Testul TORCH (panelul TORCH) este un test screening, ce determină prezenţa anticorpilor îndreptaţi împotriva agenţilor patogeni implicaţi în aceste infecţii. Testarea gravidei pentru prezenţa anticorpilor se recomandă în perioada pre-concepţiei, pentru ca depistarea lor în primul trimestru de sarcină ar putea crea confuzii şi chiar duce la întreruperi de sarcină nejustificate; în funcţie de tipul anticorpilor depistaţi se poate aprecia stadiul infecţiei, prezenţa sau absenţa imunităţii.

Domnul DR. MAXIMILIAN TELESCU, Medic Specialist Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică care sunt riscurile infectiilor care se pot depista prin panelul TORCH. Material VIDEO.

veti citi
TORCH: un grup de boli infecțioase care pot determina infecția nou-nascutului, cu risc mare pentru sănătatea sa
Toxoplasma gondii - transmiterea prin placentî are urmări grave pentru făt
Virusul rubeolei are un risc mare de afectare embriofetală, dacă gravida nu are imunitate
Herpesul neonatal, are implicațiile cele mai grave
Profilul TORCH include următoarele teste
Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

TORCH: un grup de boli infecțioase care pot determina infecția nou-nascutului, cu risc mare pentru sănătatea sa

TORCH reprezinta un grup de boli infectioase care pot afecta femeia gravida si pot determina infectia fatului sau a nou-născutului, cu risc mare pentru sănătatea copilului.

testul torch boli sarcina

Profilul TORCH este un test care consta in testarea urmatorilor patogeni:

- Toxoplasma gondii,
- Virusul rubeolei,
- Citomegalovirus  si
- Virusul herpes simplex.

Profilul este inclus in testarile de rutina inainte de sarcina si utilizat in monitorizarea gravidelor.

♦ Testul TORCH (panelul TORCH) este un test screening, ce determină prezenţa anticorpilor îndreptaţi împotriva agenţilor patogeni implicaţi în aceste infecţii. Testarea gravidei pentru prezenţa anticorpilor se recomandă în perioada pre-concepţiei, pentru ca depistarea lor în primul trimestru de sarcină ar putea crea confuzii şi chiar duce la întreruperi de sarcină nejustificate; în funcţie de tipul anticorpilor depistaţi se poate aprecia stadiul infecţiei, prezenţa sau absenţa imunităţii. De asemenea, panelul TORCH este indicat femeilor insărcinate care au suspiciune de infecţie TORCH (ex. rash tegumentar şi alte simptome de rubeolă, simptome asemanatoare gripei) şi nou-născuţilor cu orice semne aparţinând sindromului TORCH.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Toxoplasma gondii - transmiterea prin placentî are urmări grave pentru făt

Toxoplasma gondii este un parazit ubicuitar in natura, putand infecta orice mamifer. Omul poate dobandi infectia prin consumul de carne insuficient preparata termic, prin ingestia de alimente contaminate cu pamant sau prin contactul cu excrementele de pisica. Transmiterea transplacentara a infectiei are urmari grave pentru fat. Infectarea este posibila si in cursul travaliului.

Virusul rubeolei are un risc mare de afectare embriofetală, dacă gravida nu are imunitate

Infectia cu virusul rubeolei are un risc mare de afectare embriofetala, daca gravida nu prezinta imunitate. Expunerea secundara la virus sau reinfectia se asociaza extrem de rar cu transmiterea intrauterina a virusului, imunitatea mamei confera protectie. Riscul scade odata cu cresterea varstei gestationale; astfel riscul este maxim in cursul primelor doua luni de sarcina si scade progresiv in lunile urmatoare. Infectia fetala este rara dupa trimestrul II de sarcina.

Citomegalovirusul: transmiterea de la mama la fat in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave

Infectia cu citomegalovirus este extrem de raspandita. Virusul se gaseste in urina si saliva persoanelor infectate, dar si in secretia vaginala si lapte matern. Fatul poate fi infectat si in utero, dar mai frecvent infectia se produce la nastere, sau postnatal prin contactul infectant cu produse de la mama. Virusul persista in organism in stare latenta o perioada indelungata si infectia nu confera o imunitate solida.

Fătul poate fi infectat si in uter, dar mai frecvent infectia se produce la nastere, sau postnatal prin contact cu mama. 

Transmiterea de la mama la fat in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave. In cazurile de reactivare a unei infectii latente insa, riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent.

Herpesul neonatal, are implicațiile cele mai grave

Virusul herpes simplex este implicat in producerea de infectii acute si recurente. Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate. Herpesul neonatal, are implicatiile cele mai grave. Este dobandit predominant, la trecerea fatului prin canalul cervical. Transmiterea infectiei in primele saptamani de sarcina se poate asocia cu pierderea sarcinii. Infectiile dezvoltate mai tarziu, pot avea consecinte severe pentru fat si pot aparea atat in cazul infectiei primare cat si in cea reactivata.

Monitorizarea regulata a sarcinii permite depistarea timpurie a problemelor de sanatate si initierea tratamentului corespunzator al acestora, crescand astfel sansele unei sarcini normale si a nasterii unui copil sanatos. Mai multe informatii despre testul TORCH aici.

Profilul TORCH include următoarele teste:

Toxoplasma gondii – Anticorpi IgG
Toxoplasma gondii – Anticorpi IgM
Virusul rubeolei – Anticorpi IgG
Virusul rubeolei – Anticorpi IgM
Citomegalovirus – Anticorpi IgG
Citomegalovirus – Anticorpi IgM
Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgG
Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgM

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia domnului DR. MAXIMILIAN TELESCU, Medic Specialist Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII