Testul LH si Testul Progesteronului: markeri de fertilitate - sfatul medicului (VIDEO)
LH, hormonul luteinizant este o glicoproteină produsa de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare, este eliberat în sange. Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar in timpul sarcinii de care placentă.
✔ Doamna DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică importanța testelor LH și Progesteron precum și rolul lor ca markeri esențiali ai fertilității. Material VIDEO.
veti citi
LH: hormonul luteinizant
Rolul testului hormonului LH
Valorile de referință ale testului LH
Progesteronul: hormonul produs de ovare iar in sarcină de catre placentă
Rolul testarii progesteronului
LH-ul si Progesteronul sunt markeri importanti ai fertilității
LH: hormonul luteinizant
LH, hormonul luteinizant este o glicoproteina produsa de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare, este eliberat in sange si de aici la gonade.
Secretia LH este pulsatila si este controlata de eliberarea intermitenta a hormonului eliberator al gonadotropinei, secretat la randul sau de hipotalamus. Hormonul LH regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea gonadelor (ovare si testicule).
La nivelul ovarelor LH stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor, formarea si evolutia corpului galben, respectiv sinteza si secretia estrogenilor si a progesteronului. Cel mai mare nivel de LH apare la jumatatea ciclului menstrual inducand ovulatia si formarea corpului galben (a carui principal produs de secretie este progesteronul).
Efectuarea testului LH este recomandata in aceste situatii:
La bărbaţi: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa testiculară primară şi deficitul de stimulare testiculară), secreţie ectopică de LH de către un neoplasm7.
La femei: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, boala ovariană polichistică (sindrom Stein-Leventhal), clarificarea cauzelor de amenoree, boli congenitale cu aberaţii cromozomiale, diagnosticul şi tratamentul infertilităţii, secreţie ectopică de LH de către un neoplasm, sindrom menopauzal.
Rolul testului hormonului LH
Testul LH este recomandat la femei pentru:
♦ elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta ovariana primara si deficitul de stimulare ovariana) ;
♦ boala ovariana polichistica ;
♦ clarificarea cauzelor de amenoree ;
♦ boli congenitale cu aberatii cromozomiale (ex. sindromul Turner) ;
♦ diagnosticul si tratamentul infertilitatii ;
♦ secretie ectopica de LH de catre un neoplasm ;
♦ sindrom menopauzal.
Valorile de referință ale testului LH
Valorile de referinta – sunt dependente de varsta si sex iar la femei variaza in functie de fazele ciclului menstrual. La recoltare, pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.
Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.
Progesteronul: hormonul produs de ovare iar in sarcină de catre placentă
Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar in timpul sarcinii de care placenta.
Concentratia progesteronului influenteaza dezvoltarea si regresia corpului galben.
Nivelul progesteronului reprezintă cel mai bun test de confirmare a producerii ovulației, favorizand implantarea intrauterină a ovulului fecundat.
In faza foliculara, progesteronul este putin detectabil insa se observa o crestere a nivelului sau in ziua anterioara ovulatiei. Sinteza crescuta de progesteron se mentine de-a lungul fazei luteale. Nivelul progesteronului reprezinta cel mai bun test de confirmare a producerii ovulatiei, favorizand implantarea intrauterina a ovulului fecundat.
In cursul sarcinii se inregistreaza o crestere progresiva a progesteronului intre saptamanile 9 si 32, adesea de 100 de ori fata de nivelul anterior sarcinii. Concentratia de progesteron este mai mare in caz de sarcina multipla, comparativ cu sarcina unica.
Uterul reprezinta cel mai important organ-tinta al progesteronului, iar in glandele mamare acesta stimuleaza proliferarea si aranjarea secretorie a alveolelor.
Mai multe informatii si valori de referinta pentru testul LH puteti citi aici.
Rolul testarii progesteronului
Testarea progesteronului este recomandat la femei pentru:
♦ detectarea ovulatiei si urmarirea fazei luteale ;
♦ stabilirea formarii si functionarii corpului galben ;
♦ stabilirea statusului functional al corpului galben la pacientele cu infertilitate ;
♦ functionarea placentei pe parcursul sarcinii ;
♦ testarea functiei ovariene ;
♦ tumori ovariene ;
♦ chisturi ovariene ;
♦ iminenta de avort,
♦ moarte fetala,
♦ toxemie de sarcina.
Mai multe informatii despre Testul Progesteronului puteti citi aici.
LH-ul si Progesteronul sunt markeri importanți ai fertilității
variatia hormonilor LH si Progesteron de-a lungul ciclului menstrual al femeii
autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII