Pot să alăptez dacă am COVID-19? Iată ce trebuie să știi dragă mami - sfatul medicului

Pot sa alaptez daca am COVID-19? Iata ce trebuie sa stii draga mami - sfatul medicului

Pot să alăptez dacă am COVID-19? Iată ce trebuie să știi dragă mami - sfatul medicului

Dacă ești infectată cu virusul Sars-Cov-2 (ai boala Covid-19) si iti alaptezi bebelusul, te vei intreba cu siguranta daca mai poti alapta in aceasta situatie.

Vestea bună este ca acest virus NU a fost gasit in laptele matern. Dar dacă ai COVID-19, ai putea transmite virusul sugarului tău prin picături mici care se raspandesc atunci cand vorbesti, tusesti sau strănuti.

vei citi:
Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru bebelus
Alaptarea si COVID-19
Cand mama este bolnava, bebelusul beneficiaza de anticorpi prin lapte. Dar in cazul Covid?
Pot sa alaptez in continuare daca am coronavirus?

Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru bebelus

Laptele matern este cea mai buna sursa de hrană pentru bebelus si il poate proteja impotriva multor boli. In timp ce tu mami esti bolnava - exista posibilitatea - desigur - de a-i da copilului lapte matern pompat in prealabil.

Alaptarea si COVID-19

Dovezile actuale (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii) sugereaza ca NU este probabil ca laptele matern sa transmita virusul la copii.

Tu impreuna cu familia si medicul, ar trebui sa decideti daca si cum sa incepi sau sa continui sa alaptezi. Laptele matern ofera protectie impotriva multor boli si este cea mai buna sursa de nutritie pentru copii.

In plus, daca alaptezi, poti face vaccinul anti-COVID-19.

Daca alegi sa alaptezi sau sa-i oferi bebelusului lapte matern muls si ai Covid-19, iata ce trebuie sa faci pentru a preveni raspandirea virusului:

Spala-te pe maini inainte si dupa atingerea bebelusului.
Poarta o masca in timpul alaptarii.
Spala-te pe maini inainte de a atinge pompa de san sau partile biberonului. Curata toate piesele dupa fiecare utilizare.
Lasa pe altcineva din familie care nu este bolnav sa-i dea bebelusului biberonul cu lapte matern pompat.
Incearca sa limitezi contactul apropiat cu fata bebelusului si tuseste sau sa stranuta intr-un tesut (pe care apoi sa il aruncati).

Adreseaza-te medicului daca te simti rau si ai simptome precum:

febra;
tuse;
probleme de respiratie;
simptome de raceala, cum ar fi dureri in gat, congestie nazala;nasului
frisoane;
dureri musculare;
durere de cap;
o pierdere a gustului sau a mirosului;
greata sau varsaturi;
diaree;
oboseala.

De asemenea, suna imediat medicul daca bebelusul are febra sau probleme de respiratie .

Cand mama este bolnava, bebelusul beneficiaza de anticorpi prin lapte. Dar in cazul Covid? Cum ne protejeaza laptele matern in acest caz?

"Este o intrebare foarte buna, pentru ca laptele matern protejeaza si prin componenta lui, sa zic nespecifica. El are multe componente, multe neidentificate inca la care le ghicim rolul, cum ar fi componente direct cu functia antiinfectioasa, nespecific, asta inseamna ca se adreseaza orecarei bacterii si virus fara sa faca diferenta intre ele. Lactoferina care leaga fierul si protejeaza sa nu aiba acele bacterii care consuma fier, Lizozim care omoara peretele celulat bacterian, avem componente citochinice, tot felul de celule vii care protejeaza laptele matern, avem bacterii, flora proprie a laptelui matern, avem componente prebiotice care ajuta sa creasca o flora buna la bebelus. Sunt foarte multe componente care toate adunate si ele cresc imunitatea, de altfel am vazut studii in Italia care testau lactoferina in vitro cum inhiba replicarea virala si in cazul Sars-CoV, deci in Italia au pus suplimente care contin lactoferina gen pastila de gat care contine lactoferina. Deci, sunt multe componente care sunt nespecifice si ajuta si in cazul asta.

Laptele matern apara impotriva infectiilor in general prin multiple mecanisme si mai mult de atat, s-au gasit anticorpi IgM si IgG in laptele matern. Inca nu este clar care este rolul lor si cata protectie ofera, dar mai mult ca sigur nu sunt degeaba acolo. Si desigur, mai exista si acea lactoferina care inhiba replicarea Sars-Cov-2.

Laptele matern ajuta atat direct cat si indirect in infectia cu Sars-Cov-2, inca un motiv in plus pentru care alaptarea trebuie sa continue, pentru care protocolul la nastere pentru mamele Covid pozitive ar trebui schimbat, pentru care laptele matern nu ar trebui niciodata considerat un deseu, ci cum ii spunem noi de fiecare data un aur alb, un vaccin natural." ne-a raspuns Doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru, Consultant in Alaptare acreditat IBCLC si Presedinta Asociatiei de Pediatrie si Consultanta in Alaptare in cursul Conferintei LIVE Nasterea in Pandemie.

Ad-Extra3:

Deci, pot sa alaptez in continuare daca am coronavirus? Absolut DA!

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII