Demontăm FAKENEWS: Poate fi influențată fertilitatea de vaccinul anti-Covid-19?
Pe retele sociale circula multe Fakenews si dez-informari despre vaccinurile anticovid. Una din aceste dez-informari este ca aceste vaccinuri ar perturba fertilitatea.
Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental.
Iată răspunsul CNCAV:
vei citi:
Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?
Nu sunt însărcinată, dar aș vrea să am copii mai târziu. Aș putea să mă vaccinez?
Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?
Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?
Iata raspunsul oficial de la Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) - aici comunicate oficiale.
Răspuns CNCAV: Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii. În urma autorizării și utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilității umane. La pacienții cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcția ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii.
La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii martie 2021 și aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii mai 2021. Vaccinul funcționează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele.
Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s- ar putea atașa și de placentă. Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat.
Nu sunt însărcinată, dar aș vrea să am copii mai târziu. Aș putea să mă vaccinez?
Răspuns CNCAV: Da. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze. Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”.
Totodată, și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului.
Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?
Răspuns CNCAV: Nu. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte și după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. Un studiu arată că un sfert dintre participanți au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.
Citeste si: Coronavirusul creste stresul si ingrijorarile femeilor insarcinate in ceea ce priveste nasterea
Ad-Extra3:
Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog
Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.
Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!
► Citeste si M-am vaccinat anti-Covid 19 chiar dacă incă alaptez - jurnal de mami de bebe scump
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
sursa: digi24.ro (c) 2021
https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale/
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII