Testul de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional in sarcină: sfatul medicului (VIDEO)
Depistarea diabetului gestațional este foarte importantă, atat pentru sănătatea mamei cat și a fătului, pentru a reduce complicatiile materne si ale nou-născutului (nasterea unui copil mort, macrosomie fetala adică nou-nascut cu greutate la naștere mai mare de 4000 g, hipoglicemie, hipocalcemie, bilirubina crescută.
✔ Doamna DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică importanța testului de toleranță la glucoză pentru femeile insărcinate, cum se face si cum se interpretează. Material VIDEO.
veti citi
Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare in timpul sarcinii
Numărul gravidelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat a devenit din ce in ce mai mare
Glicemia maternă are impact asupra greutății fătului la naștere
Pregătirea gravidei pentru test
Dacă se dă diagnostic de diabet gestional - trebuie să știi:
Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate
Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare in timpul sarcinii
Diabetul gestational este definit ca orice tip de intoleranta la glucoza (modificare a valorilor glicemiei fata de intervale de referinta), care apare si este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii. Intoleranta la glucoza poate sa preceada sarcina sau sa debuteze concomitent cu aceasta.
Dupa nastere, cele mai multe femei revin la o toleranta normala la glucoza insa mai mult de jumatate dintre gravidele diagnosticate cu diabet gestational prezinta riscul de a deveni diabetice in urmatorii 16 ani dupa nastere.
Depistarea diabetului gestational este foarte importanta, atat pentru sanatatea mamei cat si a fatului
Depistarea diabetului gestational este foarte importanta, atat pentru sanatatea mamei cat si a fatului, pentru a reduce complicatiile materne si ale nou-nascutului (nastere de copil mort, macrosomie-nou-nascut cu greutate la nastere>4000g, hipoglicemie, hipocalcemie, bilirubina crescută).
In cazul persoanelor sanatoase, dupa administrarea orala a unei cantitati mari de glucoza, eliberarea de insulina este rapida, atingand un maximum dupa circa 30-60 minute. Atunci cand exista o cantitate suficienta de insulina pentru a metaboliza glucoza administrata la inceputul testului, concentratiile de glucoza revin la normal in aproximativ 3 ore.
Eliberarea insuficienta de insulina sau rezistenta periferica la actiunile insulinei vor determina o crestere semnificativa a glicemiei.
Daca se obtin valori modificate pentru glicemia bazala (C jeun) sau postprandiala, acest test poate sustine diagnosticul de diabet zaharat.
Numărul gravidelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat a devenit din ce in ce mai mare
Datorita incidentei in crestere a obezitatii si a diabetului la femeile aflate la varsta reproductiva, numarul gravidelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat a devenit din ce in ce mai mare. Din acest motiv, se recomanda chiar de la prima vizita prenatala, ca toate pacientele cu risc crescut sa efectueze screening-ul diabetului zaharat tip 2.
In categoria asociata cu risc crescut de diabet sunt incluse
♦ persoanele avand un indice de masa corporala BMI peste 25 kg/m2 care asociaza unul sau mai multi din urmatorii factori de risc: lipsa de activitate fizica; rude de gradul I cu diabet zaharat;
♦ diabet gestational in antecedente sau nasterea anterioara a unui fat macrosom;
♦ hipertensiune arteriala;
♦ dislipidemie;
♦ diagnostic de sindrom al ovarelor polichistice;
♦ valori modificate ale glicemiei la testari anterioare;
♦ istoric de afectiuni cardiovasculare.
Glicemia maternă are impact asupra greutății fătului la naștere
Inca din 2010, ghidurile medicale internationale recomanda ca toate femeile gravide, care nu sunt cunoscute cu diabet, sa efectueze in cursul saptamanilor 24-28 de sarcina un test de toleranta la 75 g glucoza administrata oral. De asemenea, sunt stabilite valorile de referinta pentru glicemie in cadrul testului de toleranta la glucoza efectuat la persoanele insarcinate, precum si interpretarea rezultatelor.
Diagnosticul de diabet gestational se stabileste daca se obtine cel putin o valoare a glicemiei peste valorile de referinta recomandate.
Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.
Pregătirea gravidei pentru test
Efectuarea testului presupune pregatirea pacientei inainte de test, ultimul consum de alimente trebuie sa fie cu cel putin 8 ore inaintea efectuarii testului. Este permisa ingestia unor cantitati mici de apa. Pacienta trebuie sa aiba o dieta normala in ultimele 72 ore.
Testul va fi efectuat dimineata; pacientei i se administreaza 75 g glucoza anhidra dizolvata in apa rece. Nu este permis sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma in timpul testului. Se recolteaza 3 probe de sange: inainte de administrarea glucozei, la 1 ora si la 2 ore dupa administrarea de glucoza.
Dacă se dă diagnostic de diabet gestional - trebuie să știi:
- In cazul unui diagnostic de diabet gestational, pentru 80-90% dintre pacientele cu forma usoara, studiile au aratat ca este suficient sa se instituie modificari ale dietei.
- Postpartum, pacientele cu diabet gestational sunt reevaluate la 6-12 saptamani.
- Daca la testul de toleranta la glucoza se obtin valori normale, proaspata mamica a avut diabet gestational insa glicemia trebuie testata periodic (cel putin o data la 3 ani) datorita riscului de aparitie a diabetului zaharat. Daca testul efectuat postpartum da rezultate anormale, pacientei i se va recomanda consult de specialitate la medic diabetolog.
- Persoanele cu modificari ale valorilor glicemiei prezinta un risc crescut pentru diabet si afectiuni cardiovasculare si frecvent asociaza alte stari patologice,cum ar fi obezitate (in special abdominala), hipertensiune arteriala si dislipidemie (trigliceride crescute si HDL-colesterol scazut).
- Cresterea activitatii fizice, scaderea ponderala si administrarea anumitor agenti farmacologici previn sau intarzie dezvoltarea diabetului zaharat tip 2.
Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate
Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.
autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII