Soluții moderne pentru infertilitatea feminină: despre screening-ul fertilității și Social Freezing
Îți dorești atât de mult un copil, dar oare ești pregătită pentru tot ceea ce implică aducerea pe lume a unui bebeluș? Tocmai de aceea multe femei amână momentul conceperii unui copil, până după vârsta de 30-35 de ani, scăzându-și astfel, în mod natural, șansele de a rămâne însărcinate. Cu toate acestea, motivele din spatele deciziei acestor femei, sunt foarte plauzibile și deloc de condamnat.
O femeie se naște cu un număr finit de ovocite, localizate la nivelul ovarelor. Odată cu înaintarea în vârsta, rezerva ovariană scade. Astfel, dacă la naștere are în fiecare ovar câteva sute de mii de ovocite, numărul acestora se reduce semnificativ de-a lungul anilor. În timpul perioadei fertile, doar aproximativ 300 de ovocite se vor matura și vor fi eliberate, cu posibilitate de fecundare.
Denumită și social freezing, crioconservarea ovocitelor a devenit disponibilă, relativ recent, ca opțiune suplimentară de conservare a fertilității în rândul femeilor. Prima naștere realizată dintr-un ovocit crioconservat a avul loc în anul 1986, iar de atunci s-au făcut multe progrese în domeniu. În prezent, tehnicile îmbunătățite și ratele de succes ale metodei, au dus la aplicarea crioconservării ovocitelor pentru multe indicații diferite, inclusiv scăderea fertilității legate de vârstă.
Indiferent de prejudecăți și păreri, un copil este un pas important în evoluția unei femei, iar acest pas trebuie făcut la momentul potrivit.
Găsirea unui partener potrivit, finalizarea studiilor sau dezvoltarea unei cariere sunt doar căteva dintre motivele pentru care femeile secolului XXI amână momentul conceperii. Oamenii au posibilitatea de a hotărî care este momentul potrivit pentru conceperea unui copil, datorită metodelor inovatoare care le sunt puse la dispoziție. A face sau nu copii la o anumită vârstă este o decizie personală! Asumă-ți deciziile pe care le consideri potrivite pentru tine și ia în calcul toate opțiunile pe care societatea modernă ți le pune la dispoziție pentru a-ți asigura viitorul pe care ți-l dorești.
► Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este implicat în ajutarea și ghidarea tuturor celor care le calcă pragul în vederea obținerii sprijinului necesar în lupta cu infertilitatea. Printre serviciile pe care aceștia le oferă se regăsește și prelevarea de ovocite cu analgosedare și crioconservarea acestora, pe perioada aleasă de pacientă. Condițiile necesare pentru realizarea procedeului de crioconservare a ovocitelor sunt foarte speciale. ❤
veti citi
Fertilitatea și prezervarea sa
Statistici despre infertilitate
Fertilitatea pe vârste: când ești cea mai fertilă?
Stilul de viață poate reduce fertilitatea
Ce determină amânarea conceperii unui copil?
Crioconservarea ovocitelor sau conceptul de social freezing
Procesul criconservării ovocitelor
Care este momentul potrivit pentru congelarea ovulelor?
Avantajele și riscurile crioconservării ovulelor
Fertilitatea și prezervarea sa
Fertilitatea reprezintă capacitatea de a concepe natural un copil biologic. Sună atât de simplu, nu? Atât de firesc. Ei bine, din păcate lucrurile nu stau așa întotdeauna. În fiecare lună, organismul femeii se pregătește pentru posibilitatea creării miracolului vieții, dar, din nefericire, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple odată cu înaintarea în vârstă, este din ce în ce mai mică. Unii factori, precum cei medicali, care contribuie la apariția infertilității sunt dincolo de controlul nostru, dar asta nu înseamnă că nu pot avea o rezolvare. Femei din întreaga lume apelează tot mai des la proceduri de prezervare a fertilității, respectiv crioconservarea ovocitelor sau „social freezing”.
Fie că ești familiară cu subiectul sau nu, în cele ce urmează ne propunem să îți transmitem informații utile despre monitorizarea și conservarea fertilității feminime, și să te ajutăm să descoperi ce poți face ca să îți sporești șansele să ai un copil, chiar dacă înaintezi în vârstă sau încă nu a sosit momentul potrivit pentru această decizie importantă.
Statistici despre infertilitate
Problemele de fertilitate afectează 1 din 5 cupluri din România și din întreaga lume. Stilul de viață suprasolicitant, stresul cotidian sau amânarea momentului conceperii unui copil sunt doar câțiva dintre factorii care determină apariția problemelor de reproducere în rândul adulților din prezent. În țara noastră, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungând la 50 % în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani1.
Din păcate, multe dintre acestea nu se adresează medicului, lucru care atrage după el, necunoașterea. Infertilitatea nu doare și de cele mai multe ori este descoperită doar în momentul în care îți dorești să concepi un copil. Atunci apare întrebarea : de ce tocmai eu?
Fertilitatea pe vârste: când ești cea mai fertilă?
O femeie se naște cu un număr finit de ovocite, localizate la nivelul ovarelor. Odată cu înaintarea în vârsta, rezerva ovariană scade. Astfel, dacă la naștere are în fiecare ovar câteva sute de mii de ovocite, numărul acestora se reduce semnificativ de-a lungul anilor. În timpul perioadei fertile, doar aproximativ 300 de ovocite se vor matura și vor fi eliberate, cu posibilitate de fecundare2.
Este bine să fi la curent cu toate modificările prin care trece corpul tău, deoarece vârsta biologică poate fi diferită de cea reală. În zilele noastre, este foarte simplu să îți testezi rezerva ovariana, printr-o simplă analiză de sânge. O sugestie bună este Spitalul Regina Maria, unde ai posibilitatea să optezi pentru un pachet de screening de fertilitate și să discuți cu un expert în legătură cu toate întrebările pe care le ai3.
FERTILITATEA LA FEMEI SCADE ÎNCEPÂND CU PUBERTATEA IAR DUPĂ 30 DE ANI ESTE IN CĂDERE LIBERĂ
ÎN ROMANIA, 30% DINTRE FEMEILE DE PESTE 35 DE ANI SUNT INFERTILE, PROCENTUL AJUNGÂND LA 50 % ÎN CAZUL FEMEILOR CU VÂRSTĂ DE PESTE 40 DE ANI
⇒ 1 DIN 5 CUPLURI DIN ROMÂNIA ȘI DIN LUME SE LUPTĂ CU PROBLEME DE INFERTILITATE
Femeile reprezintă factorul principal pentru dezvoltarea vieții și se găsesc în apogeul fertilității între 20 și 30 de ani, urmând ca posibilitatea de a concepe un copil pe cale naturală să scadă vertiginos. Conform statisticilor, după împlinirea vârstei de 45 de ani, șansele de procreare a unei femei scad aproape de zero.
Într-un anumit fel, putem spune că, organismul feminin este făurit și pentru a o proteja, deoarece odată cu înaintarea în vârstă, complicațiile privind o sarcină sunt mult mai mari. Riscul crescut de avort spontan, nașterea unor copii cu anomalii cromozomiale, dezvoltatrea diabetului gestațional sau probabilitatea crescută de a naște prin cezariană sunt doar câteva dintre pericolele existente. Cu toate astea, cel mai important factor care determină existența unei sarcini după o anumită vârstă este reprezentat de îmbătrânirea ovarelor, considerată o schimbare normală, determinată de maturizarea corpului4.
⇒ TOT MAI MULTE FEMEI AMÂNĂ CONCEPEREA UNUI COPIL DUPĂ VARSTA DE 30-35 DE ANI DIN DIVERSE MOTIVE SOCIALE ȘI FINANCIARE ( FIE VOR SĂ IȘI FACĂ O CARIERĂ SAU NU AU INCĂ UN PARTENER SAU PUR ȘI SIMPLU AMÂNĂ PENTRU MAI TARZIU)
⇒ CRIOCONSERVAREA SAU CONGELAREA OVOCITELOR ESTE O METODĂ FOLOSITĂ PENTRU A PĂSTRA CAPACITATEA FEMEII DE A AVEA O SARCINĂ ÎN VIITOR.
⇒ CRIOCONSERVAREA DE OVOCITE LA O VARSTĂ TANARĂ ADUCE O ȘANSA IN PLUS PENTRU ACESTE FEMEI CA ATUNCI CÂND SUNT PREGATITE SĂ AIBA O SARCINĂ, SI SĂ POATĂ SĂ O OBȚINĂ CU OVOCITE ÎNCĂ TINERE.
Stilul de viață poate reduce fertilitatea
Deși nu sunt definitorii, există anumiți factori legați de stilul de viață care îți pot afecta fertilitatea actuală și viitoare. Este important totuși, să iei în considerare că fiecare individ este diferit, și la fel este și nivelul său de fertilitate. Există alegeri pe care le poți face pentru a adopta un stil de viață sănătos și pentru a promova indirect fertilitatea feminină și masculină. Este nevoie de doi pentru a dansa tango, așa că, atunci când discutăm despre felul în care stilul de viață poate avea un impact asupra șanselor de a concepe, ambii parteneri trebuie luați în considerare.
Dintre factorii legați de felul în care trăim, care pot duce la scăderea fertilității, amintim5:
• Fumatul - tutunul conține toxine care pot reduce calitatea spermei și producția de ovule.
• Alcoolul - dacă îți dorești să concepi un copil, alcoolul nu este recomandat.
• Indicele de masă corporal - o greutate prea mare sau prea mică poate cauza dezechilibre hormonale.
• Dieta - este important să mănânci sănătos, fructele și legumele au proprietăță antioxidante și te vor ajuta să îți păstrezi corpul sănătos.
• Sportul - este dovedit că exercițiul fizic moderat ajută diverse funcții ale corpului, inclusiv reproducerea.
• Sănătatea mentală - este important să prioritizezi bunăstarea generală a corpului tău.
Totul este relativ. Într-adevăr factorii asociați stilului de viață pot avea un impact asupra fertilității individuale sau de cuplu, dar, cel mai important este să îți amintești că fertilitatea ta este unică, iar un stil de viață sănătos nu a dăunat nimănui.
Ce determină amânarea conceperii unui copil?
Dorința de a deveni părinte este copleșitoare pentru mulți dintre noi. Îți dorești atât de mult un copil, dar oare ești pregătit pentru tot ceea ce implică aducerea pe lume a unui bebeluș? Tocmai de aceea multe femei amână momentul conceperii unui copil, până după vârsta de 30-35 de ani, scăzându-și astfel, în mod natural, șansele de a rămâne însărcinate. Cu toate acestea, motivele din spatele deciziei acestor femei, sunt foarte plauzibile și deloc de condamnat.
Dintre ele, amintim6:
1. Cariera înaintea unui copil
Multe dintre tinerele din ziua de azi nici nu concep să aibă un copil înainte de a-și fi clădit o carieră. Ele consideră că odată cu împlinirea pe plan profesional, cu independența financiară pe care o dobândesc, pot să îi asigure unui viitor copil un trai decent, iar în cazul apariției unor probleme în cuplu, se vor descurca pe cont propriu mult mai ușor.
2. Teama de a nu își pierde locul de muncă
Deoarece, în țara noastră, femeile însărcinate sau cu un copil mic, sunt privite de majoritatea angajatorilor ca pe o cheltuială suplimentară, și aducerea pe lume a unui copil presupune ieșirea de pe piața muncii pentru cel puțin câteva luni, multe femei amână momentul maternității.
3. Relație la distanță
Multe cupluri rămân intr-o relație la distanță chiar și după căsătorie, din diverse motive: finalizarea studiilor, job-uri în orașe diferite. Este important ca atunci când te hotărăști să concepi un copil, să faci lucrul acesta în cele mai bune condiții cu putință.
4. Motive financiare
Este demonstrat statistic faptul că, anual, costurile de concepere, creștere și educație a unui copil, cresc. Putem spune că, pentru un adult responsabil, acesta poate fi unul dintre cele mai importante motive de amânare a conceperii unui bebeluș.
5. Disponibilitate psihologică
Fiecare dintre noi știm care este momentul oportun pentru a ne asuma o astfel de decizie, foarte importantă de altfel. Este o voință personală, de necontestat de către alte persoane.
6. Motive medicale
Unele boli și tratarea acestora te pot împiedica să rămâi însărcinată, de aceea este cel mai bine să discuți cu un doctor despre cele mai bune alegeri pe care le poți face.
Deși majoritatea femeilor sunt conștiente de faptul că prin amânarea momentului concepției, șansele de reușită se pot diminua considerabil, fiecare viitoare mămică este propria stăpână asupra acestei mari decizii. Chiar dacă societatea de ieri impunea anumite reguli de conduită socială în ceea ce privește întemeierea unei familii ca și proaspeți adulți, azi putem să simțim amprenta pozitivă a feminismului asupra comunităților din care facem parte. Femeia se bucură de drepturi depline în ceea ce privește deciziile asupra propriului corp.
Crioconservarea ovocitelor sau conceptul de social freezing
Denumită și social freezing, crioconservarea ovocitelor a devenit disponibilă, relativ recent, ca opțiune suplimentară de conservare a fertilității în rândul femeilor. Prima naștere realizată dintr-un ovocit crioconservat a avul loc în anul 1986, iar de atunci s-au făcut multe progrese în domeniu. În prezent, tehnicile îmbunătățite și ratele de succes ale metodei, au dus la aplicarea crioconservării ovocitelor pentru multe indicații diferite, inclusiv scăderea fertilității legate de vârstă7.
Social freezing este o metodă folosită pentru a da posibilitatea femeilor să rămână însărcinate în viitor. Ovocitele prelevate din ovare sunt congelate în stare nefecundată, urmând ca după decongelare să fie fertilizate în laborator, cu spermatozoizi și cultivati si apoi tranferati în uter8. Inițial, această metodă a fost adoptată pentru femeile care se aflau în fața posibilității de a-și pierde fertilitatea în urma unei boli sau a unui tratament, precum chimioterapia.
Această tehnică presupune răcirea ultra-rapidă a ovocitelor colectate, în nitrogen lichid la -1960C, în volum minim de lichid crioprotector. Deoarece ovulul este cea mai mare celulă din corpul uman, apa conținută de acesta trebuie înlocuită pentru a nu forma cristale de gheață care îi pot afecta calitatea. Să rămâi însărcinată cu ajutorul unui ovul crioconservat necesită stimulare ovariana, înainte de prelevare, iar după încălzirea ovocitelor care au fost înghețate, acestea vor fi fertilizate cu sperma aleasă și dupa cultivare odata format embrionul acesta va fi transferat în uter9.
În prezent, multe femei folosesc această metodă pentru o planificare mai minuțioasă a propriei vieți. Este perfect de înțeles, având în vedere lumea în care trăim. Astfel, în prezent, crioconservarea ovulelor este o metodă la care recurg femeile care nu doresc să aibă un copil în prezent, din motive personale sau profesionale10. Mai multe studii au demonstrat că motivul pentru care femeile decid să își congeleze ovulele este reprezentat de o mare dorință de a concepe, dar, alături de un partener potrivit pentru a împărții bucuria de a fi părinte cu cineva iubit.
Din anumite motive, religioase sau sociale, inițial, această metodă a starnit multe controverse și a adus cu sine numeroase comentarii negative în rândul societății. Cu timpul, a devenit acceptată în întreaga lume, ca reprezentând un mijloc real și sigur pentru ca femeile să ia decizii libere legate de propriul organism și fertilitate.
Procesul criconservării ovocitelor
Înainte de procedura propriu-zisă, medicul îți va recomanda câteva teste cu scopul de a verifica rezerva ovariană și posibilitatea existenței anumitor boli infecțioase. În cazul în care suferi de HIV sau hepatită, ovulele tale vor fi depozitate separat, pentru a nu exista riscul contaminării altor probe11.
Crioconservarea ovocitelor presupune trei etape12:
1. Stimulare ovariană - se va realiza cu hormoni sintetici pentru a stimula ovarele să producă cât mai multe ovule, comparativ cu un ciclu normal.
2. Recoltarea ovocitelor - dupa 10-14 zile se realizează, sub sedare, prin introducerea unui ac foarte fin în ovar pentru aspirarea ovulelor. Este ideal să se obțină până la 15 ovocite.
3. Congelarea ovulelor - se realizează prin tehinca de vitrificare, după ce acestea au fost analizate, în prealabil, în laborator.
Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Ragina Maria Cluj este implicat în ajutarea și ghidarea tuturor celor care le calcă pragul în vederea obținerii sprijinului necesar în lupta cu infertilitatea. Printre serviciile pe care aceștia le oferă se regăsește și prelevarea de ovocite cu analgosedare și crioconservarea acestora, pe perioada aleasă de pacientă. Condițiile necesare pentru realizarea procedeului de crioconservare a ovocitelor sunt foarte speciale13.
Care este momentul potrivit pentru congelarea ovulelor?
Vârsta reprezintă un factor crucial în luarea deciziei de a-ți congela ovulele. Este recomandat să faci acest lucru între vârsta de 20 și 30 de ani, deoarece în acei ani rezerva ovariană este la punctul culminant. Acest factor determină atât posibilitatea ca ovocitele recoltate să fie mature, cât și probabilitatea de a le folosi. Femeile care își congelează ovulele la vârste potrivite își cresc șansele ca acestea să funcționeze, dar, de asemenea, este mai puțin probabil că vor avea nevoie de ele vreodată14.
Pentru ca o femeie să aibă o naștere sănătoasă, este important ca procrearea să aibă loc folosind un ovul sănătos. Femeile tinere prezintă un mare avantaj, deoarece pentru recoltarea ovulelor în vederea crioconservării, este posibilă recoltarea unui număr mare de ovule bune, pentru ca șansele de reușită să crească. O femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani este în apogeul fertilității, iar șansele ca în urma folosirii ovulelor congelate să rezulte o sarcină sănătoasă sunt mult mai mari15.
Pe de altă parte, este dificil să stabilim o limită de vârstă superioară care să determine momentul potrivit pentru încetarea obținerii unei sarcini provenite dintr-un ovul crioconservat. Odată cu înaintarea în vârstă, riscurile purtării unui copil cresc. Dar la baza luării unei astfel de decizii ar trebui să stea analiza capacității medicale a femeii de a face față unei sarcini și urmărirea celor mai bune interese pentru copil, mai degrabă decât vârsta femeii în cauză.
Avantajele și riscurile crioconservării ovulelor
Pentru ca o femei să ia cea mai bună decizie în ceea ce privește recurgerea la această metodă, este necesar să cunoașteți atât avantajele cât și riscurile pe care le implică. Social freezing este o procedură minim invazivă cu riscuri puține, în majoritatea țărilor păstrarea ovulelor se face pe o perioadă nedeterminată, îți permite folosirea acestora la o vârstă mai inaintată, în funcție de momentul în care te simți pregătită pentru conceperea unui copil. Cu toate acestea, încercarea de a rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani aduce după sine anumite riscuri. Șansele de avort spontan, diabet gestațional și anomalii cromozomiale sunt semnificativ mai ridicate, după această vârstă16.
De asemenea, calitatea spermei cu care vor fi fecundate ovocitele are o importanță crescută. Folosirea unui lichid seminal cu caracteristici mai puțin corespunzătoare, va atrage după sine șanse mai mici de reușită.
Amânarea intenționată a unei femei de a concepe un copil din diverse motive, precum carieră, studii sau pur și simplu pentru că prezența unui copil nu se potrivește în contextul actual al vieții sale, nu mai este văzută precum un subiect tabu în ultimele decenii. În zilele noastre femeile sunt hotărâte să ia control asupra propriei fertilități și consideră că e mai bine să faci ceva în această privință decât să lași timpul să treacă. Congelarea ovulelor nu prezintă garanție asupra posibilității unei viitoare sarcini, este doar o șansă. În același timp, amânarea conceperii unui copil după vârsta de 35 de ani scade posibilitatea de reușită a concepției.
Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este implicat în ajutarea și ghidarea tuturor celor care le calcă pragul în vederea obținerii sprijinului necesar în lupta cu infertilitatea. Printre serviciile pe care aceștia le oferă se regăsește și prelevarea de ovocite cu analgosedare și crioconservarea acestora, pe perioada aleasă de pacientă. Condițiile necesare pentru realizarea procedeului de crioconservare a ovocitelor sunt foarte speciale.
Indiferent de prejudecăți și păreri, un copil este un pas important în evoluția unei femei, iar acest pas trebuie făcut la momentul potrivit. Găsirea unui partener potrivit, finalizarea studiilor sau dezvoltarea unei cariere sunt doar căteva dintre motivele pentru care femeile secolului XXI amână momentul conceperii. Oamenii au posibilitatea de a hotărî care este momentul potrivit pentru conceperea unui copil, datorită metodelor inovatoare care le sunt puse la dispoziție.
A face sau nu copii la o anumită vârstă este o decizie personală! Asumă-ți deciziile pe care le consideri potrivite pentru tine și ia în calcul toate opțiunile pe care societatea modernă ți le pune la dispoziție pentru a-ți asigura viitorul pe care ți-l dorești.
✔️ Puteți apela încredere la experții în fertilitate ai Centrului de Fertilitate de la Spitalul Regina Maria din Cluj:
Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
Conferentiar
Obstetrica - ginecologie
Competente:
Sterilitate
Ecografie
Ecografie morfofetala
Dr. Cristina Zlatescu-Marton
Medic specialist
Obstetrica - ginecologie
Competente:
Sterilitate
Ecografie
Ecografie morfofetala
► CITESTE SI
Ai probleme cu infertilitatea? Apelează la un SPECIALIST!
Infertilitatea – o problemă de cuplu și încă un subiect tabu in Romania. Aceste informații te vor ghida sa iți îndeplinești visul de a deveni mămică.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2021
referinte medicale
1 - Regina Maria. Mai 20, 2021 Cea mai importanta cauza a infertilitatii moderne este varsta materna avansata - peste 35 de ani
2 - Regina Maria. Mai 20, 2021 Cauze de infertilitate feminina
3 - Regina Maria. Mai 20, 2021. Sarcina dupa 35 ani: intelege riscurile
4 - Regina Maria. Mai 20, 2021. Alege să faci un screening de fertilitate feminină
5 - Regina Maria. Mai 20, 2021. Care este perioada cea mai fertilă la femeie?
6 - The fertility partnership. Mai 20,2021. 9 Lifestyle Factors That Affect Fertility
7 - Oxford Academic. Mai 20, 2021. Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives
8 - Oxford academic. Mai 20, 2021. Oocyte cryopreservation: where are we now?
9 - Mayo Clinic. Mai 20, 2021. Egg freezing
10 - Taylor and Francis Online. Mai 20, 2021 Social freezing of oocytes: a means to take control of your fertility
11 - Taylor and Francis Online. Mai 20, 2021 Social freezing of oocytes: a means to take control of your fertility
12 - Regina Maria. Mai 20, 2021. Crioconservarea ovocitelor: sansa de a avea copii in viitor
13 - Regina Maria. Mai 20, 2021. Crioconservarea ovocitelor: sansa de a avea copii in viitor
14 - Regina Maria. Mai 21, 2021.Centrul de fertilitate și FIV Cluj
15 - Fertility IQ. Mai 20, 2021. At What Age Should I Freeze My Eggs?
16 - Fertility IQ. Mai 20, 2021. At What Age Should I Freeze My Eggs?
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII