Cum pot susține probioticele sistemul imunitar al copilului?

Cum pot susține probioticele sistemul imunitar al copilului? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Înainte de a discuta despre rolul probioticelor în imunitate, vă propunem să dezbatem puțin : "Ce este sistemul imunitar și de ce este atât de important?"

Sistemul imunitar reprezintă metoda prin care organismul se poate apăra de infecții. Un sistem imunitar sănătos protejează prin construirea unei bariere ce împiedică germenii să pătrundă în corp.

Avem două tipuri de imunitate:

Imunitatea înnăscută (nativă) - barierele native ale corpului împotriva infecției. Principala barieră este reprezentată de microbiom, acel înveliș de germeni benefici de la nivelul pielii, mucoaselor (de la mucoasa nazală, bucală, oro-faringe și până la mucoasa intestinală). Imunitatea înnăscută este principala formă de apărare a organismului unui nou-născut.

Imunitatea dobândită este bazată pe fenomenul de adaptare la lupta împotriva infecțiilor cauzate de diverse bacterii și virusuri. În acest caz, corpul uman poate deveni imun în viitor la infecțiile cauzate de același germene.

Această imunitate dobândită lipsește nou-născutului, deci capacitatea lui de apărare în cazul în care un germene reușește să străbată bariera, este foarte mică. Acesta este motivul pentru care, mai mult ca la adulți, la sugar și la copil avem nevoie de un microbiom sănătos.

Întregul ansamblu protectiv al organismului de pe piele și mucoase trebuie să fie într-o stare de echilibru. Orice perturbare a unui component duce la dezechilibrul celorlalte.

Ușor de intervenit este prin intermediul probioticelor: sunt studii care cercetează administrarea de probiotice local sau sistemic (capsule - administrare orală, sau local nazal/oral sau genital, pentru refacerea florei afectate de infecții sau tratament antibiotic).

Studiile demonstrează că suplimentarea prenatală și postnatală cu bifidobacterii este eficientă în prevenirea afecțiunilor alergice.

Material aprobat și revizuit de
Dr. Iulia Balint-Boia
Medic Specialist Pediatrie și consultant în alăptare IBCLC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️