Când este bebelușul cu adevărat constipat? Cunoaște aceste semne de avertizare dragă mami!

Cand este bebelusul cu adevarat constipat? Cunoaste aceste semne de avertizare draga mami!

Când este bebelușul cu adevărat constipat? Cunoaște aceste semne de avertizare dragă mami!

Cel mai evident semn al constipației la bebeluși este o simplă lipsă a scaunului. Insa, alte semne de avertizare includ scaune dure sau asemănătoare granulelor, tensionarea intestinului, scaune negre și sânge în scaun.

Nou-născuții și sugarii au sisteme digestive imature, care pot fi vulnerabile la o varietate de probleme. La fel ca adulții, pot suferi de constipație, ceea ce le îngreunează trecerea scaunului. Această afecțiune nu numai că este incomodă, dar poate, de asemenea, să indice îngrijorări mai grave.

vei citi:
Semne și simptome ale constipației bebelușului
Semne de avertizare ale constipației la bebeluși
Cauzele constipației la bebeluși
Diagnosticarea constipației la bebeluși
Tratamente pentru constipația la bebeluși

Semne și simptome ale constipației bebelușului

Desi constipația este departe frecventa la copii, poate fi dificil de detectat, deoarece o gamă atât de largă de obiceiuri intestinale sunt normale. De exemplu, unii bebeluși alăptați au scaune mai rare, deoarece corpul lor absoarbe aproape toți nutrienții din laptele matern pe măsură ce trece prin tractul digestiv.

Recunoașterea semnelor și simptomelor constipației este importantă nu numai pentru confortul copilului, ci și pentru a-i asigura o nutriție adecvată.

scaun bebelus

Cel mai evident semn de constipație la sugari: o simplă lipsă a scaunului. Mișcările intestinale pot varia în funcție de vârstă, consumul unui anumit tip de lapte sau solide, astfel încât acest simptom poate fi dificil de observat sau de înțeles.

Cercetările pediatrice sugerează că peste patru scaune pe zi pot fi normale la nou-născuți. În general, totuși, sugarii cu vârsta de până la trei luni au, în medie, 2,9 mișcări intestinale pe zi. La începutul copilăriei, numărul scade la o medie de 1,8 mișcări intestinale în fiecare zi.

Bebelușii care pentru mai mult de cinci zile nu au niciun scaun pot fi constipați. O schimbare bruscă a modelelor intestinale poate indica, de asemenea, constipație, mai ales dacă bebelușii care au avut anterior zilnic scaune.

Alte semne de avertizare ale constipației la bebeluși includ:

Scaune tari

Este normal ca bebelușii să aibă scaune la intervale diferite sau să se screamă un pic în timpul eliminării acestuia. În ambele situații, totuși, scaunele ar trebui să fie moi. Dacă scaunul devine dur, poate fi de vină constipația.

Încordare excesivă în timpul mișcărilor intestinale

Este de așteptat o anumită tensionare în timpul mișcărilor intestinale ale sugarului, în special la nou-născuți. Mușchii abdominali slabi le pot face dificilă trecerea scaunului, provocându-i, astfel, să se tensioneze. Cu toate acestea, bebelușii constipați duc acest lucru la nivelul următor arcuindu-și spatele sau plângând pentru perioade lungi de timp. Dacă în mod evident bebe pare inconfortabil, poate fi constipat.

Ad-Extra3:

Scaun negru

Multe culori sunt normale pentru scaunul nou-născutului și sugarului, inclusiv galben, maro și chiar nuanțe închise de verde, imediat după naștere. Cu toate acestea, după câteva săptămâni, scaunul nu trebuie să fie excesiv de întunecat. Cel negru, în special, indică faptul că sistemul digestiv al bebelușului nu este în regulă.

Sânge în scaun

În circumstanțe obișnuite, scaunul sugarului nu trebuie să includă sânge. Poate apărea, totuși, atunci când bebe se tensionează excesiv pentru a face caca sau se confruntă cu o mică fisură la trecerea scaunului.

Cauzele constipației la bebeluși

Mulți factori pot duce la constipație, unii mai îngrijorători decât alții. De exemplu, sugarii care consumă lapte formulă pot prezenta constipație la schimbarea mărcii sau la începutul diversificării. În alte situații, problemele de bază pot contribui la problemă. Acestea includ:

Diverse boli

În cazuri rare, constipația bebelușului poate fi un semn al unor boli specifice. Exemplele includ fibroza chistică, boala Hirschsprung, diabetul insipid și hipotiroidismul.

Alergie la laptele de vacă

Printre cele mai frecvente intoleranțe la sugari, alergia la laptele de vacă poate duce la o varietate de probleme digestive, inclusiv la constipație. Această alergie face ca sistemul imunitar să reacționeze excesiv la proteina din laptele de vacă. Însoțește în mod obișnuit hrănirea cu formulă, dar poate apărea ocazional la sugarii alăptați.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot face mai dificilă trecerea scaunului pentru copii, mai ales dacă este administrată în exces. De exemplu, acetaminofenul antialgic, poate provoca constipație în unele cazuri. Constipația poate fi, de asemenea, un efect secundar pentru ibuprofen, care poate duce, de asemenea, la dureri de stomac și greață.

Când să te adresezi medicul

Consultă medicul pediatru dacă constipația sugarului persistă mai mult de câteva zile. De asemenea, poate fi necesară asistență medicală dacă bebelușii au sânge în scaun sau prezintă alte simptome, cum ar fi slăbiciune sau vărsături.

Diagnosticarea constipației la bebeluși

Medicii pot determina adesea constipația pe baza informațiilor pe care părinții le oferă despre frecvența, culoarea și componența scaunelor. De obicei, constipația nu este văzută ca o afecțiune diagnosticabilă în sine, ci mai degrabă, ca un semn al altor preocupări, cum ar fi probleme alimentare, utilizarea medicamentelor sau problemele medicale de bază.

Tratamente pentru constipația la bebeluși

Prunele și sucul de pere sunt recomandări vechi ce pot ajuta bebelușii să elimine scaunul atunci când sunt constipați. Sorbitolul din aceste tipuri de sucuri acționează ca un laxativ ușor. Acestea ar trebui oferite în plus față de hrana obișnuită, dar nu ca înlocuitor.

După ce bebelușii au început să mănânce solide, prunele uscate sau mazărea pot ajuta la constipație, deoarece conțin mai multe fibre decât alte tipuri de produse. Înlocuirea cerealelor de orez cu fulgi de ovăz poate ajuta, de asemenea, la fel ca și utilizarea ocazională a apei.

Citeste si Constipația la bebelușii alăptati - cum o tratăm. Sfatul medicului pediatru.

Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce

Pana nu ai un bebelus nu ai cum sa devii expert in cacuta

Pana nu esti mamica sau tatic de bebelus nu ai sa intelegi niciodata ce inseamna stresul de a tine sub observatie digestia bebelusului tau. Sau, mai exact vorbind: continutul scutecului bebelusului.

Daca intr-o zi e un pic constipat sau daca in alta zi are cacuta de o culoare usor ciudata ... sau in alta zi verde ca mustarul. Ce o fi si de ce? E bine sau nu e bine? Asa trebuie sa fie? Trebuie pusa intrebare de PANICA la Desprecopii?

Ce inseamna culoarea si consistenta contitutului solid din scutec

Iata asadar, una din grijile proaspetelor mamici de la Desprecopii - este despre ce inseamna culoare si consistenta conitutului solid din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai clinicii pediatrice din Cleveland, SUA.

Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor. Verifica aici Ghidul de cacuta al bebelusului.

Importanta hidratarii corecte a bebelusului

Corpul omenesc poate detecta si corecta deshidratarea prin mecanisme specifice. Daca organismul dispune de mai multa apa decat are nevoie, va elimina o parte din ea; daca nu are suficienta apa, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic ( un hormon care va incetini procesul de pierdere a apei).

Daca bebelusul tau este usor deshidratat in cea mai mare parte a timpului, poate sa prezinte permanent unul din urmatoarele simptome: buze crapate, agitatie, iritabilitate sau letargie, molesala, piele rece

De asemenea, poate sa nu aiba pofta de mancare, un semn foarte intalnit in cazul deshidratarii. Sau poate pur si simplu, sa nu se simta bine in permanenta citeste mai departe aici despre importanta hidratarii corecte a bebelusului.


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com,
Realizat cu sfaturile dnei 
Medic pediatru Stefana Zamfir in CLuj.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII