Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: testul Guthrie, testul din calcaiul nou-nascutului
Testul Guthrie este un test de screening oferit bebelușului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de testul cu sânge din călcâiul nou-născutului. O probă de sânge este prelevată de la bebeluș și analizată pentru diferite boli metabolice.
Acest test oferă un diagnostic precoce al bolilor testate și poate ajuta în tratamentul precoce.
vei citi:
A opta pentru testul Guthrie
A nu opta pentru testul Guthrie
Decizii de luat pentru copil inainte de nastere
Ce trebuie sa stii despre testul Guthrie
Testul Guthrie sau asa numitul screening metabolic va fi de obicei efectuat la scurt timp după naștere. Călcâiul bebelușului tău va fi înțepat pentru a preleva puțin sânge. Picăturile de sânge sunt colectate pe o hârtie specială și trimise la laboratoare pentru a testa diferitele boli. Testul poate fi repetat chiar înainte de externare, pentru a compara probele.
“Nici un copil nu ar trebui sa moara sau sa sufere deficiente atata timp cat un test simplu de sange poate preveni asta.” - Dr. Robert Guthrie, cel care a descoperit in 1961 testul pentru fenilcetonurie, primul test de screening metabolic pentru nou-nascut.
Este posibil să trebuiască să aștepți câteva săptămâni pentru rezultatele testului. De obicei, vei fi contactată numai dacă sunt rezultate pozitive pentru orice afecțiune. Vor fi necesare apoi teste suplimentare.
Cunoașterea timpurie face ca unele dintre aceste boli rare să fie complet tratabile. De asemenea, poate salva viața bebelușului sau poate preveni dizabilități mentale severe. Acest test este foarte recomandat dacă aveți antecedente familiale ale oricăreia dintre bolile testate.
Ce se intampla daca rezultatul este anormal?
In cazuri rare, rezultatele copilului tau pot fi pozitive. Un rezultat anormal de screening nu reprezinta un diagnostic, dar este un indicator foarte important in clarificarea unui diagnostic. Daca rezultatul testului de screening este pozitiv, vor fi necesare teste suplimentare care sa certifice daca bebelusul tau are afectiunea respectiva.
Este important sa retii ca odata identificate, aceste afectiuni pot fi tratate, inainte ca bebelusul tau sa se imbolnaveasca. Astfel, desi tulburarea de metabolism nu poate fi prevenita, prin inceperea precoce a tratamentului – fie prin aplicarea unei diete speciale, fie prin administrarea unor medicamente, copilul tau va fi protejat si va putea avea o viata mai buna.
citeste Fenilcetonuria la bebelus
Daca nu vrei sa faci acest test bebelusului tau
Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti. Ai si optiunea sa nu supui copilul acestui test pentru bolile rare. Cu atât mai mult dacă acesta are un risc scăzut.
De asemenea, este posibil să obții un rezultat fals pozitiv. Asta înseamnă că obții un rezultat pozitiv chiar și atunci când bebelușul nu are o afecțiune. Acest lucru te poate determina să plătești inutil pentru investigații suplimentare sau să întrerupi alăptarea la recomandarea unui medic. Un diagnostic fals poate provoca, de asemenea, îngrijorare și stres pentru familie.
Desigur ai optiunea sa doar să observi copilul îndeaproape și să raportezi orice semne ale stării de sănătate. De asemenea, poți întârzia testarea până la 12 luni, deși unele teste pot fi sensibile la timp.
Ad-Extra3:
Mai multe decizii de luat pentru copil înainte de naștere:
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: clamparea cordonului ombilical
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: prima baie a nou-născutului
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: unde va sta nou-născutul după naștere
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vaccinul antihepatic B
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: testul audiologic
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: îi oferim sau nu suzeta?
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vitamina K pentru nou-născut
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: suplimentarea cu formulă sau alăptare
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: stocarea sângelui din cordonul ombilical
Testul cu sange din calcaiul bebelusului
Nou nascutii sunt supusi inca din primele zile de viata - unei analize de sange pentru depistarea unei boli rare, dar foarte grave: Fenilcetonuria.
Fenilcetonuria se depisteaza la nastere prin analiza sangelui (testul Guthrie) si prin analiza urinei (testul Phenistix). Testul Guthrie este simplu si foarte putin traumatic pentru micut, asa ca parintii nu au de ce sa se teama. In a treia sau a patra zi de viata, nou-nascutului i se vor recolta doua-trei picaturi de sange din calcai. Iata totul despre testul sangelui din calcai...
Tot despre nastere e important sa citesti:
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Informatia te va face mai puternica
Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII